Προβληματισμό δημιουργούν οι δηλώσεις πολλών «ειδικών» ανά τον κόσμο για 4ο κύμα το φθινόπωρο, ένα 4ο κύμα που κτυπά ήδη την Βρετανία, αλλά και την Πορτογαλία και οφείλεται κυρίως στην μετάλλαξη Δέλτα.

Τα εμβόλια της Pfizer και της ΑstraZeneca δεν δείχνουν να είναι τόσο αποτελεσματικά -όπως δείχνουν οι αριθμοί- απέναντι στη συγκεκριμένη μετάλλαξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Βρετανία, η οποία ανακοίνωσε προ λίγων ημερών πως καταγράφηκαν 42 θάνατοι από την μετάλλαξη Δέλτα, από αυτούς οι 23 ήταν μη εμβολιασμένοι, ενώ επτά βρίσκονταν περισσότερες από 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου και 12 ήταν πάνω από 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Να σημειωθεί βέβαια πως σύμφωνα με βρετανικές μελέτες τόσο το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech όσο και της AstraZeneca είναι αποτελεσματικά στην προστασία από τη μετάλλαξη, αλλά μόνο όταν χορηγούνται και οι δύο δόσεις.

Καθώς η αποτελεσματικότητά τους μειώνεται στο 33% εάν χορηγείται μόνο η μία δόση. Αυτός είναι ένας λόγος που οι κυβερνήσεις πιέζουν πλέον να διασφαλίζεται ότι οι πολίτες λαμβάνουν και τις δύο δόσεις.

Από εκεί και πέρα μέχρι στιγμής το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει προχωρήσει σε πολλές χώρες και σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ θα έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 50% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αν προσθέσουμε σε αυτό το ποσοστό όσους έχουν ήδη νοσήσει από κορωνοϊό, τότε πολλές χώρες θα επιτύχουν την ανοσία της αγέλης.

Άρα γιατί τέτοια «τρομοκρατία»;

Να σημειώσουμε εδώ πως τα κρούσματα έχουν πέσει τον τελευταίο καιρό, λόγω των εμβολιασμών σύμφωνα με τους «ειδικούς» (πιθανότατα λόγω του καιρού κανονικά), άρα από τη στιγμή που έχουν ρίξει τα κρούσματα οι μέχρι στιγμής εμβολιασμοί πως είναι δυνατόν να αυξηθούν ραγδαία μέσα σε 1-2 μήνες;

Εκτός αν ισχύει κάτι άλλο.

Ήδη η Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε και επισήμως για 3η δόση μέσα στους επόμενους μήνες, κάτι που σημαίνει πως όσοι εμβολιάστηκαν στην αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος (οι πιο ευάλωτες ομάδες) δεν θα έχουν ανοσία σε λίγους μήνες και άρα θα υπάρχει έντονος κίνδυνος γι’ αυτούς.

Παράλληλα τα εμβόλια που έχουμε για τον κορωνοϊό (μέχρι στιγμής) δεν είναι σαν τα εμβόλια που ξέρουμε, καθώς και κολλάς και νοσείς και πεθαίνεις, όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Δ.Κούβελας.

Όλα τα παραπάνω μας δείχνουν πως υπάρχει ένα θέμα με τα εμβόλια και με το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο θα πρέπει να κάνουν πιο στοχευμένους εμβολιασμούς, καθώς η ανοσία της αγέλης με τα συγκεκριμένα εμβόλια δείχνει πως είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Θα πρέπει να εμβολιαστούν οι πιο ευάλωτοι, ώστε να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα το φθινόπωρο.

Όσον αφορά την πίεση προς όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν. Η Ελλάδα των 10 εκατ. κατοίκων έχει προμηθευτεί πάνω από 30 εκατ. δόσεις εμβολίων και συνεχίζει να προμηθεύεται. Αν δεν εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός, τότε πολλές δόσεις θα καταλήξουν στα σκουπίδια. Απλά μαθηματικά…

Την ίδια ώρα θα πρέπει να σημειώσουμε πως η Βρετανία καταγράφει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων, παρόλο που έχει εμβολιάσει πλήρως σχεδόν τους μισούς πολίτες, κάτι που δημιουργεί πρόσθετο προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ας δούμε τι λένε μερικοί «ειδικοί» για το 4ο κύμα

Τζανάκης: Τη μετάλλαξη Δέλτα φοβόμαστε και μιλάμε για 4ο κύμα τον Σεπτέμβριο

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης προειδοποιεί για ένα 4ο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο, εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, όμως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, αν δεν είμαστε προσεκτικοί, να φτάσει στην Ελλάδα και το καλοκαίρι.

Μιλώντας στο Mega ο κ. Τζανάκης τόνισε πως «αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη. Το στέλεχος Δέλτα είναι η ινδική μετάλλαξη, μεταδίδεται 40%-60% περισσότερο από τη βρετανική και όπου έχει ακουμπήσει έχει κυριαρχήσει μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αυτή τη μετάλλαξη φοβόμαστε, μιλάμε για τέταρτο κύμα τον Σεπτέμβριο, αλλά μπορεί η μετάλλαξη να έρθει και με τους τουρίστες, οπότε μπορεί να έχουμε το τέταρτο κύμα και μέσα στο καλοκαίρι».

«Επομένως πρέπει να ολοκληρώσουμε όλοι τον εμβολιασμό μας, ώστε με ένα 70%-75% να διασφαλίσουμε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα το καλοκαίρι, και συνεχίζοντας να οχυρωθούμε για το φθινόπωρο. Τότε η βαριά νόσηση και ο θάνατος θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο σε ανεμβολίαστους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τους εμβολιασμούς περιορίζεται η δυναμική του 4ου κύματος. «Δεν αποκλείουμε ένα μικρό κύμα τέλος Σεπτέμβρη, αλλά αν ξεπεράσουμε το 80%-85% των εμβολιασμών δεν θα υπάρχει καθόλου κύμα. Όσο πιο μεταδοτικά είναι τα στελέχη που έρχονται, τόσο μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων χρειαζόμαστε για να είμαστε ασφαλείς», τόνισε ο Νίκος Τζανάκης.

Γραβάνης σε ανεμβολίαστους: Το 4ο κύμα πανδημίας θα σας αφορά αποκλειστικά

Επίθεση προς τους ανεμβολίαστους έκανε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, σημειώνοντας ότι το 4ο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο θα τους αφορά σχεδόν αποκλειστικά.

Σε ανάρτησή του στο Facebook τονίζει επίσης ότι οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης και θανάτου θα αφορούν τους ανεμβολίαστους σχεδόν κατά 95%, ενώ επισημαίνει ότι επειδή θα είναι η μειοψηφία, «θα είναι δύσκολη η κοινωνική και οικονομική αιτιολόγηση ενός γενικού lockdown που θα σας προστατεύσει». Προειδοποιεί παράλληλα για το στέλεχος Δέλτα της Ινδίας «που επικρατεί ταχύτατα λόγω της μεγαλύτερης κατά 60% μολυσματικότητας», αλλά «καλύπτεται από τον πλήρη εμβολιασμό και με τις δύο δόσεις των Pfizer και AstraZeneca εμβολίων».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!