Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο, απλό τεστ αίματος, που μπορεί να ανιχνεύσει με ικανοποιητικό ποσοστό ακρίβειας πάνω από 50 τύπους καρκίνου πριν την εμφάνιση κλινικών ενδείξεων ή συμπτωμάτων του «σιωπηλού δολοφόνου» στον πάσχοντα.
Το τεστ αυτό, που θα δοκιμαστεί πιλοτικά από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας το φθινόπωρο, απευθύνεται σε άτομα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, περιλαμβανομένων και ασθενών ηλικίας άνω των 50 ετών. Μπορεί να ανιχνεύσει πολλούς δυσδιάγνωστους τύπους καρκίνου σε πρώιμα στάδια, όπως εκείνο των ωοθηκών, του παγκρέατος, του οισοφάγου, της κεφαλής και ορισμένων τύπων καρκίνου του αίματος.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Annals of Oncology, δείχνουν ότι το τεστ αυτό ανιχνεύει με ακρίβεια καρκίνους συχνά προτού εμφανιστούν ενδείξεις ή συμπτώματα με πολύ χαμηλό ποσοστό λάθους. Το τεστ που ανέπτυξε η εταιρεία Grail, που έχει την έδρα της στις ΗΠΑ, αναζητά χημικές αλλαγές σε τμήματα του cfDNA που διαρρέουν από όγκους στο κυκλοφορικό σύστημα κι έχει εντυπωσιακά υψηλά ποσοστά ακρίβειας. Οι επιστήμονες ανέλυσαν την επίδοση του τεστ σε 2.823 καρινοπαθείς και 1.254 υγιή άτομα και όπως διαπίστωσαν ταυτοποίησε τον καρκίνο σε 51,5% των περιπτώσεων σε διάφορα στάδια της νόσου και έπεσε έξω μόλις στο 0,5% των περιπτώσεων.
«Ο πρώιμος εντοπισμός του καρκίνου, όταν η θεραπεία είναι πιθανότερο να είναι επιτυχημένη, είναι μια από τις σημαντικότερες ευκαιρίες που έχουμε για τη μείωση του φορτίου του καρκίνου. Αυτά τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι αν χρησιμοποιηθεί μαζί με άλλα screeining tests το τεστ διάγνωσης πολλαπλών καρκίνων μπορεί να έχει σημαντικότατη επίπτωση στην ανίχνευση του καρκίνου και σε τελική ανάλυση στην δημόσια υγεία», λέει ο δρ Έρικ Κλάιν, συντάκτης της έρευνας και πρόεδρος του Ουρολογικού και Νεφρολογικού Ινστιτούτου Glickman της Cleveland Clinic στις ΗΠΑ.
Από την πλευρά του ο δρ Μάρκο Γκέρλινγκερ του Ινστιτούτου Καρκινικής Έρευνας του Λονδίνου πρόσθεσε: «αυτή η νέα μελέτη δείχνει εντυπωσιακά αποτελέσματα για ένα απλό τεστ αίματος, που μπορεί να ανιχνεύσει πολλούς τύπους καρκίνου. Τα εσφαλμένα θετικά αποτελέσματα είναι χαμηλά, πράγμα σημαντική για την αποφυγή λανθασμένων διαγνώσεων. Σε κάποιους από τους πιο κοινούς τύπους καρκίνου, όπως εκείνος των εντέρων ή των πνευμόνων, το τεστ εντόπισε ακόμη και πολύ μικρούς καρκίνους, σε στάδιο, όπου πολλοί εξ’ αυτών θα μπορούσαν να θεραπευτούν».