Σε ασθενείς που ήδη έχουν ήπια γνωστική εξασθένηση, η λήψη λιπόφιλων (lipophilic) στατινών υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με εκείνους που δεν λαμβάνουν στατίνες.
Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης, ποζιτρονικές τομογραφίες (PET) σε άτομα που λάμβαναν λιπόφιλες στατίνες αποκάλυψαν μια πολύ σημαντική μείωση του μεταβολισμού στην περιοχή του εγκεφάλου που επηρεάζεται πρώτη από την νόσο Alzheimer.
Τι είναι οι στατίνες και ποια είδη υπάρχουν
Οι στατίνες είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την μείωση της χοληστερόλης και κατ’ επέκταση για την μείωση του κινδύνου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. Είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα φάρμακα στον ανεπτυγμένο κόσμο. Διατίθενται διάφοροι τύποι στατινών με βάση τις ανάγκες κάθε ασθενούς, συμπεριλαμβανομένων των υδρόφιλων στατινών, που εστιάζουν στο ήπαρ, και των λιπόφιλων στατινών, που κατανέμονται στους ιστούς σε όλο το σώμα.
“Έχουν υπάρξει πολλές αντικρουόμενες μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις των στατινών στην γνωστική ικανότητα εκείνων που τις λαμβάνουν”, δήλωσε η δρ. Prasanna Padmanabham, επικεφαλής της έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
“Αν και ορισμένοι ισχυρίζονται ότι οι στατίνες προστατεύουν τους χρήστες από την άνοια, άλλοι ισχυρίζονται ότι επιταχύνουν την ανάπτυξη της άνοιας. Η μελέτη μας είχε ως στόχο να αποσαφηνίσει την σχέση μεταξύ της χρήσης στατινών και της μακροπρόθεσμης γνωστικής ικανότητας του ατόμου”.
Πώς έγινε η έρευνα για τις στατίνες και την άνοια
Οι ερευνητές διαχώρισαν τους συμμετέχοντες της μελέτης σε ομάδες με βάση τρεις παραμέτρους:
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε σάρωση PET για να εντοπιστούν τυχόν περιοχές μειωμένου εγκεφαλικού μεταβολισμού σε κάθε μία από τις τρεις ομάδες συμμετεχόντων. Αναλύθηκαν δεδομένα από συνολικά οκτώ χρόνια κλινικών εξετάσεων.
Πώς οι στατίνες συνδέονται με την άνοια
Διαπιστώθηκε ότι:
“Προσδιορίζοντας τις μεταβολικές επιδράσεις που σχετίζονται με τη χρήση στατίνης, κατανοούμε καλύτερα την σχέση μεταξύ μιας από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες κατηγορίες φαρμάκων και μιας από τις πιο κοινές παθήσεις του γηράσκοντος εγκεφάλου”, σημείωσε η dr. Padmanabham.
«Τα ευρήματα από αυτές τις σαρώσεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη ενημέρωση των ασθενών σχετικά με το ποια στατίνη θα ήταν η βέλτιστη για χρήση σε σχέση με τη διατήρηση της γνωστικής τους ικανότητας και του να λειτουργούν ανεξάρτητα”, πρόσθεσε.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.