ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Μετάλλαξη Δέλτα plus: Νέα ανησυχία για τους εμβολιασμένους – Lockdown και μάσκες ζητούν οι «ειδικοί»

Μετάλλαξη Δέλτα plus: Νέα ανησυχία για τους εμβολιασμένους – Lockdown και μάσκες ζητούν οι «ειδικοί»

Νέος λόγος για ανησυχία για τους εμβολιασμένους, καθώς μετά την μετάλλαξη Δέλτα, η οποία δείχνει να είναι πιο ανθεκτική απέναντι στα εμβόλια εμφανίστηκε… και η μετάλλαξη Δέλτα plus.

Πρόκειται για μία νέα και ελαφρώς παραλλαγμένη εκδοχή της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού και τις τελευταίες ημέρες εξαπλώνεται σε μία σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία.

Όπως αναφέρουν οι «ειδικοί» δεν διαφέρει τόσο πολύ από την μετάλλαξη Δέλτα ώστε να αποκτήσει το δικό της γράμμα ελληνικού αλφαβήτου, παρόλα αυτά προκαλεί μεγάλη ανησυχία διότι ακόμα δεν γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητα που θα έχουν απέναντι της τα εμβόλια.

Πώς προκαλούνται οι μεταλλάξεις

Οι νέες παραλλαγές παρουσιάζονται όταν εμφανίζονται μεταλλάξεις στον γενετικό κώδικα του ιού. Όταν η Covid-19 αναπαράγεται στα κύτταρα του σώματός μας, ο ιός μπορεί να καταλήξει να κάνει διάφορα «λάθη» κατά την αναπαραγωγή του γενετικού του κώδικα, εξηγούν οι επιστήμονες.

Αυτά τα «λάθη» είναι ουσιαστικά μεταλλάξεις που μπορούν να αποδώσουν ελαφρώς διαφορετικές εκδόσεις του ιού. Μερικές από αυτές τις μεταλλάξεις μπορεί να κάνουν τον ιό πιο αδύναμο, κάποιες μπορεί να έχουν μικρό αποτέλεσμα. Άλλες μπορεί να κάνουν τον ιό ισχυρότερο, όπως συνέβη με την μετάλλαξη Delta καΙ συμβαίνει τώρα με την Delta Plus, γράφει το Forbes.

Η Ινδία ήταν η πρώτη χώρα που εντόπισε την παραλλαγή Δέλτα Plus στις 11 Ιουνίου, όπως ήταν και η πρώτη που βρήκε την αρχική παραλλαγή. Η ινδική κυβέρνηση έχει ήδη ορίσει την παραλλαγή Plus ως «παραλλαγή ανησυχίας».

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) η «παραλλαγή ανησυχίας» έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

• «Αυξάνει τη μεταδοτικότητα ή αλλάζει την επιδημιολογία της Covid-19
• Αυξάνει τη μολυσματικότητα ή αλλάζει την παρουσίαση της κλινικής νόσου
Μειώνει την αποτελεσματικότητα της δημόσιας υγείας και των κοινωνικών μέτρων ή των διαθέσιμων διαγνωστικών μέσων, των εμβολίων και των θεραπευτικών μεθόδων».

Ο ΠΟΥ έχει ήδη χαρακτηρίσει «παραλλαγή ανησυχίας» την αρχική παραλλαγή «Δέλτα», γνωστή ως παραλλαγή B.1.617.2 Το βασικό ερώτημα είναι πόσο χειρότερη είναι η «Δέλτα Plus.»

Πού έχουν εντοπιστεί οι μεταλλάξεις

Η νέα πιο μεταδοτική εκδοχή του ιού εξαπλώνεται ήδη σε διάφορα μέρη του κόσμου. Προκάλεσε αναζωπυρώσεις στο Νεπάλ και τη Νοτιοανατολική Ασία και ανάγκασε την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να καθυστερήσει το «άνοιγμα» της κοινωνίας. Η εμφάνιση της αρχικής παραλλαγής «Δέλτα» στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, οδήγησε σε νέο γύρο lockdown.

Η Γερμανία έχει επίσης πληγεί σοβαρά, με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να προειδοποιεί ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, στη μάχη της ενάντια στην παραλλαγή Δέλτα.

Η Ρωσία αγωνίζεται επίσης με την αύξηση των επιπέδων λοιμώξεων, αναφέροντας περισσότερα από 20.000 κρούσματα την περασμένη Πέμπτη, το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιανουάριο.

Και στο Ισραήλ που αποτέλεσε χώρα-πρότυπο στο πρόγραμμα εμβολιασμού, οι περιορισμοί επανήλθαν καθώς τα κρούσματα- που οδηγούνται και πάλι από την παραλλαγή Δέλτα- έχουν αρχίσει να αυξάνονται.

Τα δεδομένα έχουν δείξει ότι η αρχική παραλλαγή Δέλτα είναι περίπου 40% έως 60% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Άλφα.

Τι γίνεται με τα εμβόλια

Η βασική ανησυχία είναι πόσο μπορούν να προστατεύσουν τα υπάρχοντα εμβόλια της Covid-19 από την παραλλαγή Δέλτα. Μια μελέτη από τo Δημόσιo Oργανισμό Υγείας της Αγγλίας (PHE), δείχνει ότι τα εμβόλια μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη της συμπτωματικής Covid-19 από την παραλλαγή Δέλτα έναντι αυτής της νόσου από την παραλλαγή Άλφα. Η Δέλτα είναι κατά 50% -60% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Άλφα.

Ο καθηγητής Wendy Barclay από το Imperial College του Λονδίνου αναφέρει ότι η παραλλαγή Δέλτα «φαίνεται να επιτρέπει τη συσσώρευση αυξημένων ποσοτήτων ιού στα μολυσμένα άτομα, ώστε να αποβάλλουν περισσότερα για να μολύνουν άλλα άτομα.»

Κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, από τις 5 Απριλίου έως τις 16 Μαΐου, η διαφορά για τις δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer / BioNTech ήταν μια αποτελεσματικότητα της τάξης του 88% έναντι της παραλλαγής Δέλτα σε σχέση με το 93% έναντι της παραλλαγής Άλφα. Για το εμβόλιο της AstraZeneca, οι αριθμοί ήταν 60% έναντι 66%.

Τι θα γίνει αν «συνδυαστούν» οι μεταλλάξεις;

Τι διαφορά προκαλεί αυτή η μετάλλαξη K417N; Οτιδήποτε αλλάζει την ακίδα πρωτεΐνη αξίζει πιο προσεκτική ματιά, καθώς ο ιός χρησιμοποιεί τις ακίδες πρωτεΐνης στην επιφάνειά του για να προσκολληθεί και να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα. Τα εμβόλια Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson και Astra Zeneca επικεντρώνονται στη δημιουργία ανοσολογικών αντιδράσεων κατά της πρωτεΐνης ακίδας.

Η μετάλλαξη K417N δεν είναι μια εντελώς νέα μετάλλαξη. Είναι ήδη παρούσα στην παραλλαγή Bήτα που βρέθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική. Το ερώτημα όμως είναι τι θα συμβεί όταν αυτή η μετάλλαξη συνδυαστεί με τις μεταλλάξεις που υπάρχουν ήδη στην αρχική παραλλαγή Δέλτα. Ο χρόνος και η έρευνα θα δείξουν.

Ο «γεωγραφικός προσδιορισμός» της Δέλτα Plus

Εν τω μεταξύ, η παραλλαγή Δέλτα Plus συνεχίζει να εξαπλώνεται. Σύμφωνα με το Reuters, η Ινδία έχει ήδη τουλάχιστον 40 αναφερόμενες περιστατικά της εν λόγω παραλλαγής, οι ΗΠΑ τουλάχιστον 83, το Ηνωμένο Βασίλειο τουλάχιστον 36, η Πορτογαλία τουλάχιστον 22, η Ελβετία τουλάχιστον 18, και η Ιαπωνία τουλάχιστον 15. Έχει εμφανιστεί επίσης στον Καναδά, το Νεπάλ, την Πολωνία, τη Ρωσία και την Τουρκία.

Η παραλλαγή Δέλτα Plus έχει μεγαλύτερη συνάφει με τους ιστούς των πνευμόνων σε σύγκριση με άλλα στελέχη, αλλά δεν σημαίνει εξ’αρχής ότι θα προκαλέσει σοβαρή ασθένεια ή είναι πιο μεταδοτική, λένε οι επιστήμονες.

Όσο περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παραμένουν μη εμβολιασμένοι, τόσο θα αυξάνονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι παραπάνω αριθμοί.

Ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η επικράτηση των ανησυχητικών μεταλλάξεων λένε οι «ειδικοί» είναι να επιμείνουμε σε έναν συνδυασμό κοινωνικής αποστασιοποίησης και μάσκας προστασίας για να επιβραδύνουμε την εξάπλωσή τους έως ότου εμβολιαστούν αρκετά άτομα για να επιτευχθεί το λεγόμενο «τείχος ανοσίας».

Μόλις επιτευχθεί και ξεπεραστεί η ανοσία της αγέλης, οι ιοί θα ειναι πολύ πιο δύσκολο να εξαπλωθούν. Στη συνέχεια, θα είναι πολύ πιο εύκολο να συγκρατηθεί η εξάπλωσή τους και η ζωή θα μπορεί πραγματικά να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.