Με αμιγείς και μεικτούς θα χωρίζονται από 15 Ιουλίου οι κλειστοί χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας προσφέροντας προνόμια σε όσους πολίτες έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, όπως ανακοινώθηκε σήμερα Τρίτη (29/6) από τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη και τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.
Συγκεκριμένα, καθιερώνονται δύο τρόποι λειτουργίας ανοικτών και κλειστών επιχειρήσεων: Θα έχουμε κλειστούς χώρους όπως εστιατόρια, θέατρα και ανοιχτούς χώρους όπου θα υπάρχει διαβάθμιση. Οι χώροι θα είναι αμιγώς εμβολιασμένων είτε μεικτοί χώροι.
Στους χώρους αποκλειστικά για εμβολιασμένους θα έχουν πρόσβαση όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.
Στους μεικτούς χώρους θα μπορούν να εισέλθουν και όσοι έχουν υποβληθεί σε μοριακό ή rapid τεστ με αρνητικό αποτέλεσμα τις τελευταίες 48 ώρες.
Κινηματογράφοι, θέατρα, εστιατόρια και καφέ, που λειτουργούν σε κλειστούς χώρους, αποκλειστικά για εμβολιασμένους θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους και χωρίς να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
Οι μεικτοί χώροι θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους ενώ όσοι εισέρχονται σε αυτούς θα πρέπει να φορούν μάσκα. Οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους, ενώ σε θέατρα και κινηματογράφοι θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης.
Στους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας, όπως θεατρικές παραστάσεις ή συναυλίες, αν έχουν δηλωθεί ως αμιγείς θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη το 85% της χωρητικότητάς τους, χωρίς χρήση μάσκας, ενώ αν έχουν δηλωθεί ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:
• 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων
• 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων
• 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Κέντρα διασκέδασης, μπαρ και κλαμπ, είτε ανοιχτά είτε κλειστά, αν είναι μόνο για εμβολιασμένους και όσους έχουν νοσήσει θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους και χωρίς να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Αν έχουν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ως μεικτοί θα λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους.
Στα γήπεδα, θα εισέρχονται μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει τους προηγούμενους έξι μήνες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και 85% πληρότητα.
Καταστήματα για εμβολιασμένους: 5+1 ερωτήσεις και απαντήσεις
Διευκρινίσεις για το τι θα ισχύει στους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας για εμβολιασμένους και μη και αν τα μέτρα αφορούν και τους υπαλλήλους ή μόνο τους πελάτες, παρουσίασε ο ΣΚΑΪ.
Πώς θα αναγνωρίζω αν ο χώρος είναι αμιγώς για εμβολιασμένους ή μεικτός;
Θα υπάρχει ειδική σήμανση στην είσοδο.
Ανεμβολίαστος που αρνείται το τεστ, μπορεί να μπει σε εστιατόριο, μπαρ κλπ;
Θα απαγορεύεται η είσοδος.
Καλύπτεται νομικά ο επιχειρηματίας;
Ναι, καθώς υπάρχει κοινή υπουργική απόφαση.
Γίνεται δεκτό το self test;
Όχι, μόνο pcr ή rapid.
Η υποχρεωτικότητα αφορά και τους υπαλλήλους;
Όχι. Αφορά μόνο τους πελάτες.
Από ποιον θα γίνεται ο έλεγχος;
Από τις ίδιες αρχές οι οποίες πραγματοποιούν και σήμερα τον έλεγχο
Ανεβαίνει το κόστος διασκέδασης για τους μη εμβολιασμένους
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς το κόστος εξόδου για μια οικογένεια σε ένα κατάστημα εστίασης που θα έχει μεικτούς χώρους θα έχει επιπλέον επιβάρυνση. «Στους αμιγείς χώρους η πληρότητα της τάξεως του 85% είναι ένα καλό ποσοστό, ωστόσο στους μικτούς η πληρότητα του 50% προσφέρει ένα κόστος για τη συντήρηση της επιχείρησης. Στην περίπτωση των μεικτών χώρων, μια τετραμελής οικογένεια θα επιβαρυνθεί επιπλέον με 20 – 25 ευρώ για τα self tests που θα πρέπει να κάνουν».
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου του θα κληθούν να διαχειριστούν μια κατάσταση για την οποία δεν είναι αρμόδιοι.
«Είναι απαράδεκτο το μέτρο, δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένας έλεγχος ακόμα και για πληρότητες της τάξεως του 50% στους μικρούς χώρους. Με τις καινούργιες ανακοινώσεις κάθε επιχείρηση θα πρέπει να διαθέσει 2.000 ευρώ προκειμένου να προσλάβει υπάλληλους οι οποίοι θα ελέγχουν στην πόρτα τα τεστ των πελατών», αναφέρει o γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.
Και συμπληρώνει: «Δεν βλέπω να περπατάει το συγκεκριμένο μέτρο. Η κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι σε εμάς. Εδώ δεν τα έχει καταφέρει η αστυνομία, θα ανταπεξέλθουμε εμείς; Με μειωμένους τσίρους και με το 60% του πληθυσμού να μην έχει εμβολιαστεί πώς θα τα βγάλουμε πέρα εμείς».