Η κυβέρνηση βλέποντας το Βατερλώ τον εμβολιασμών και τα αδιάθετα εμβόλια να μένουν στις αποθήκες επισπεύδει τον εμβολιασμό εφήβων για να «ξεστοκάρει», παρόλο που όπως δήλωσε ο καθηγητής Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της κυβερνητικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος, «δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια».
Σύμφωνα με τον καθηγητή εντός των επόμενων ημερών, ενδεχομένως ακόμα και την Τρίτη, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό εφήβων, ηλικίας από 15-17 ετών.
«Σίγουρα στο εγγύς μέλλον, εντός του Ιουλίου, πιθανώς και την ερχόμενη Τρίτη, θα εγκριθούν οι εμβολιασμοί για παιδιά μεταξύ 15-17 ετών και αργότερα ίσως και για μικρότερες ηλικίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρούσος συμπληρώνοντας ότι είναι καλό να εμβολιαστούν, καθώς δε διαφέρουν πολύ από τους νέους 18-20 ετών, διότι κινούνται, πάνε σχολείο κλπ.
Ο ίδιος σημείωσε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στους εφήβους με υποκείμενα νοσήματα αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο η Επιτροπή να συστήσει και τον εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-15 ετών που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Σύμφωνα με τον κ. Χρούστος οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν, καθώς τα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί στις ηλικίες 12-15 ετών, είναι ασφαλή και δεν παρουσιάζουν επιπλοκέςν αλλά ίδιος δεν αποκλείει κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια.
«Τα χιλιάδες παιδιά που εμβολιάστηκαν στις ΗΠΑ είναι όλα καλά», ωστόσο σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια, αν και συμβαίνει πάρα πολύ σπάνια.
Τέλος, επισήμανε ότι το μόνο διαθέσιμο εμβόλιο για τα παιδιά είναι της Pfizer, γιατί αυτό είναι το μόνο που έχει δοκιμαστεί σε αυτές τις ηλικίες.
Βέβαια ότι ένας 13χρονος στις ΗΠΑ πέθανε μετά τον εμβολιασμό του με το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν φαίνεται να πτοεί την κυβέρνηση και την επιτροπή. Άλλωστε «δεν μπορούν να αποκλείσουν κάποια ανεπιθύμητη παρενέργεια».