Ως αφυδάτωση, οι ειδικοί ορίζουν την απώλεια περισσότερων υγρών από αυτά που προσλαμβάνει ο οργανισμός.

Η απώλεια υγρών έχει σαν αποτέλεσμα το σώμα να μην μπορεί να διατηρήσει τη φυσιολογική του θερμοκρασία και να αποβάλλει ό,τι δε χρειάζεται.

Κάθε άνθρωπος χάνει υγρά με τον ιδρώτα, τα δάκρυα και βέβαια κάθε φορά που πηγαίνει στην τουαλέτα.

Η ήπια αφυδάτωση προκαλεί αίσθημα κόπωσης, πονοκέφαλο και διακυμάνσεις στη διάθεση.

Όταν διψάμε, έχουμε ήδη ελαφρώς αφυδατωθεί! Αυτό σημαίνει ότι η αφυδάτωση δεν είναι δύσκολο να συμβεί και μας αφορά όλους ανεξαρτήτως ηλικίας. Η έντονη εφίδρωση (λόγω άσκησης ή παθολογικών αιτίων), η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο αφυδάτωσης.

Ωστόσο, κάποιοι είναι πιο ευάλωτοι ενώ ορισμένες καταστάσεις – όπως η γαστρεντερίτιδα που είναι συχνή το χειμώνα – μπορεί να γίνουν αιτία βαριάς, άρα και επικίνδυνης αφυδάτωσης.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο από την αφυδάτωση: Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά αφυδατώνονται ακόμη και με λίγα επεισόδια διάρροιας ή εμετού, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι μικρόσωμα, άρα έχουν και λιγότερο απόθεμα νερού. Και οι ηλικιωμένοι είναι ευάλωτοι, διότι με την πάροδο της ηλικίας, «ατονεί» το αίσθημα της δίψας. Να θυμάστε ότι με τη γαστρεντρίτιδα χάνει κανείς ως και 3.7 λίτρα νερού τη μέρα!

Συμπτώματα σε βρέφη με μικρά παιδιά: Επειδή, λόγω ηλικίας, δεν μπορούν να εκφράσουν τι νιώθουν, οι γονείς πρέπει να κινητοποιηθούν αν παρατηρήσουν ότι το παιδί κλαίει χωρίς δάκρυα, η πάνα του μένει στεγνή για 3 ώρες, η γλώσσα του φαίνεται ξηρή. Επίσης, το μωρό μπορεί να είναι πιο ανήσυχο απ’ ότι συνήθως.

Συμπτώματα σε μεγάλα παιδιά και ενήλικες: Έντονο αίσθημα δίψας, ξηρό στόμα και ελάχιστες έως καθόλου επισκέψεις στην τουαλέτα. Όσο επιδεινώνεται η αφυδάτωση, ο ασθενής αισθάνεται ζαλάδα, μπορεί να είναι συγχυτικός και δεν αποκλείεται κάποιο λιποθυμικό επεισόδιο. Επιπλέον, επιταχύνεται ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή.

Τι πρέπει να κάνεις για να μείνεις ενυδατωμένος: Κατ΄αρχήν μην περιμένεις να διψάσεις! Αν ξεχνάς να πιείς νερό, υιοθέτησε μια «ρουτίνα ενυδάτωσης»: ένα ποτήρι πριν και ένα ποτήρι μετά το φαγητό ή ακόμη και υπενθύμιση ανά τακτά διαστήματα στο κινητό! Αν έχεις λιγούρα, πιες νερό, μπορεί να είναι δίψα, όχι πείνα!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

">