ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Αγγειοσάρκωμα ήπατος: Τι ακριβώς είναι – Συμπτώματα και πώς να το αντιμετωπίσετε

Πόσο συχνό είναι το αγγειοσάρκωμα του ήπατος;

Αγγειοσάρκωμα ήπατος: Τι ακριβώς είναι – Συμπτώματα και πώς να το αντιμετωπίσετε

Το αγγειοσάρκωμα είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου. Μπορεί να αναπτυχθεί στην επένδυση οποιωνδήποτε αιμοφόρων αγγείων, ή λεμφικών αγγείων στο λεμφικό σας σύστημα.

Το αγγειοσάρκωμα είναι πιο κοινό στο κεφάλι και τον λαιμό, αλλά μπορεί να αναπτυχθεί οπουδήποτε στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος.

Αυτός ο τύπος καρκίνου του ήπατος μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και μπορεί να προκαλέσει πόνο και κόπωση. Το αγγειοσάρκωμα ήπατος είναι μια επιθετική μορφή καρκίνου. Συνδέεται με κακά αποτελέσματα θεραπείας, αν και οι προοπτικές για άτομα με αγγειοσάρκωμα του ήπατος μπορεί να ποικίλλουν.

Πόσο συχνό είναι το αγγειοσάρκωμα του ήπατος;

Το αγγειοσάρκωμα του ήπατος είναι πολύ σπάνιο. Λιγότερο από το 2% όλων των όγκων του ήπατος είναι αγγειοσαρκώματα. Οι περισσότεροι ασθενείς που λαμβάνουν διάγνωση για αγγειοσάρκωμα είναι στα 60 ή 70 τους. Αυτή η μορφή καρκίνου είναι ελαφρώς πιο συχνή σε άνδρες.

Αγγειοσάρκωμα ήπατος: Αίτια

Υπάρχουν αρκετοί γνωστοί παράγοντες κινδύνου για αγγειοσάρκωμα ήπατος. Λάβετε υπόψη ότι το αγγειοσάρκωμα είναι σπάνιο. Το να έχετε παράγοντες κινδύνου γι’ αυτόν τον τύπο καρκίνου δεν σημαίνει ότι θα τον αναπτύξετε. Σημαίνει απλώς ότι ο κίνδυνος σας είναι υψηλότερος.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • να έχετε λάβει ακτινοθεραπεία ως θεραπεία στο παρελθόν
  • βλάβη, ή πρήξιμο των λεμφαγγείων (λεμφοίδημα)
  • έκθεση σε αρσενικό, ή χλωριούχο βινύλιο
  • γενετικά σύνδρομα, όπως το σύνδρομο Klippel-Trenaunay, το σύνδρομο Maffucci και η νευροϊνωμάτωση καθώς και κληρονομικές μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 και BRCA2

Αγγειοσάρκωμα ήπατος: Συμπτώματα

Το αγγειοσάρκωμα ήπατος προκαλεί συμπτώματα που είναι εύκολο να τα μπερδέψουμε με συμπτώματα πολλών άλλων καταστάσεων. Τα συμπτώματα είναι μη ειδικά και μπορεί να είναι πολύ ήπια για μερικούς ασθενείς.

Στα αρχικά στάδια του αγγειοσαρκώματος του ήπατος, μερικοί δεν έχουν καθόλου συμπτώματα και ο καρκίνος τους ανακαλύπτεται κατά τη διάρκεια εξετάσεων για κάποια άλλη πάθηση.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι:

  • ακούσια απώλεια βάρους
  • πόνος στην κοιλιά
  • πρήξιμο στομάχου
  • ίκτερος
  • ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας
  • κούραση
  • πρήξιμο του ήπατος

Είναι σώφρον να επισκεφτείτε έναν γιατρό, εάν έχετε συμπτώματα που μπορεί να είναι αγγειοσάρκωμα ήπατος, ειδικά εάν τα είχατε για περισσότερο από 1 ή 2 εβδομάδες.

Είναι πολύ πιθανό τα συμπτώματά σας να προέρχονται από άλλη, λιγότερο σοβαρή, πάθηση, αλλά είναι πάντα καλύτερο να βεβαιωθείτε. Όπως πολλοί καρκίνοι, το αγγειοσάρκωμα ήπατος είναι πιο θεραπεύσιμο, όταν διαγνωστεί έγκαιρα.

Πώς γίνεται η διάγνωση του αγγειοσαρκώματος του ήπατος

Μπορεί να είναι δύσκολο για τους γιατρούς να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση. Τα συμπτώματα είναι πολύ παρόμοια με εκείνα άλλων καταστάσεων. Επίσης, το αγγειοσάρκωμα όγκων του ήπατος μπορεί να μοιάζει με άλλους όγκους καρκίνου του ήπατος στα αποτελέσματα απεικόνισης.

Για να επιβεβαιώσετε μια διάγνωση, θα χρειαστείτε εξετάσεις όπως:

  • Φυσική εξέταση: Κατά τη διάρκεια της φυσικής σας εξέτασης, ένας γιατρός θα εξετάσει τα συμπτώματά σας και θα ελέγξει για σημάδια αγγειοσαρκώματος, όπως ίκτερος και διόγκωση του ήπατος.
  • Εξετάσεις αίματος: Η αιμοληψία μπορεί να βοηθήσει στον αποκλεισμό άλλων καταστάσεων που θα μπορούσαν να προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.
  • Απεικονιστικές εξετάσεις: Οι απεικονιστικές εξετάσεις, όπως αξονικές τομογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες, σαρώσεις και υπερηχογράφημα μπορούν να βοηθήσουν τους γιατρούς να δουν το ήπαρ σας και τον όγκο από κοντά. Αυτό τους επιτρέπει να δουν το μέγεθος και τη θέση του όγκου.
  • Βιοψία: Κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας, ένα δείγμα των καρκινικών κυττάρων θα αφαιρεθεί με μια βελόνα. Αυτά τα κύτταρα θα εξεταστούν σε εργαστήριο. Αυτή η εξέταση θα επιβεβαιώσει τον τύπο καρκίνου που έχετε.

Αγγειοσάρκωμα ήπατος: Αντιμετώπιση

Η κύρια θεραπεία για το αγγειοσάρκωμα του ήπατος είναι η χειρουργική επέμβαση. Ο στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να αφαιρεθεί ο όγκος και το τμήμα του ήπατος στο οποίο αναπτύσσεται ο όγκος.

Αλλά η χειρουργική επέμβαση δεν είναι πάντα μια επιλογή. Για μερικούς ανθρώπους, ο όγκος μπορεί να έχει μεγαλώσει, ή να έχει εξαπλωθεί πολύ. Άλλοι ασθενείς μπορεί να μην είναι αρκετά υγιείς, για να υποβληθούν σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει τις ακόλουθες θεραπείες:

  • Χημειοθεραπεία: Η χημειοθεραπεία είναι η χρήση ισχυρών φαρμάκων για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων.
  • Ακτινοθεραπεία: Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί εστιασμένες ενεργειακές δέσμες, για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα και να συρρικνώσει τους όγκους.
  • Διααρτηριακός χημειοεμβολισμός (TACE): Ο TACE εμποδίζει τη ροή του αίματος σε έναν όγκο και χορηγεί φάρμακα χημειοθεραπείας απευθείας στον όγκο.

Αλλά όπως συμβαίνει με πολλούς σπάνιους καρκίνους, δεν υπάρχει καθορισμένη μέθοδος θεραπείας για το αγγειοσάρκωμα ήπατος. Το σχέδιο θεραπείας σας θα εξατομικευτεί με βάση τα συμπτώματα, την πρόοδό σας και την ανταπόκρισή σας στη θεραπεία.

Αγγειοσάρκωμα ήπατος: Πρόγνωση

Το αγγειοσάρκωμα ήπατος είναι ένας επιθετικός και ταχέως αναπτυσσόμενος όγκος. Οι προοπτικές για τα άτομα με αυτό είναι, δυστυχώς, άσχημες.

Τα περισσότερα δεδομένα δείχνουν, ότι τα μέσα ποσοστά επιβίωσης είναι μικρότερα από ένα έτος. Αλλά υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι αυτό μπορεί να αλλάξει. Πρόσφατες βελτιώσεις στις θεραπείες δείχνουν, ότι μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση των πιθανοτήτων επιβίωσης για άτομα με αγγειοσάρκωμα του ήπατος.

Απαιτούνται ακόμη περισσότερα δεδομένα για να επιβεβαιωθεί αυτή η βελτίωση. Το αγγειοσάρκωμα ήπατος είναι πολύ σπάνιο, επομένως η συλλογή δεδομένων είναι αργή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αλλά οι θεραπείες για όλους τους τύπους καρκίνου του ήπατος έχουν βελτιωθεί τα τελευταία αρκετά χρόνια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.