Πόσες είναι οι φορές που το άγχος σου χτυπάει την πόρτα, έτσι απρόσμενα, δημιουργώντας έντονα συναισθήματα, σκέψεις ανησυχίας, αλλά και αλλαγές στο σώμα σου;
Σφιγμένοι μύες, αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, δυσκολία στην αναπνοή ακόμα και αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Πολλοί άνθρωποι δεν βιώνουν καθόλου το συναίσθημα του άγχους, ενώ για πολλούς είναι μια συνθήκη με την οποία έχουν μάθει και ζουν, πολλές φορές χωρίς να ξέρουν καν πώς να το αντιμετωπίσουν.
Το αίσθημα αυτό όμως μόνο αθώο δεν είναι καθώς αποτελεί παράγοντα ο οποίος οδηγεί σε χρόνιες σωματικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, των χρόνιων αναπνευστικών διαταραχών και των γαστρεντερικών παθήσεων.
Δεν είναι απίθανο να δημιουργήσει και κενά μνήμης καθώς τα άτομα που υποφέρουν από άγχος συχνά αγωνίζονται να παραμείνουν στην παρούσα στιγμή.
Αν οι καταστάσεις αυτές είναι η δεύτερη σου φύση, μπορεί να έχεις δοκιμάσει διάφορους τρόπους για να το αντιμετωπίσεις.
Ίσως ξεκίνησες γυμναστική που σε βοηθάει, ή ακόμα καλύτερα ψυχοθεραπεία, μήπως και λύσεις το πρόβλημα από τη ρίζα του.
Αρκετές φορές όμως το άγχος έρχεται όταν δεν το περιμένεις και ψάχνεις κάποιον τρόπο να σε ανακουφίσει εκείνη τη στιγμή, ώστε να μπορέσεις να συνεχίσεις τη μέρα σου χωρίς να σε βασανίζουν οι σκέψεις σου.
Μια τέτοια βοηθητική τεχνική αποτελεί ο «κανόνας των τριών». Η σκέψη πίσω από την εφαρμογή του είναι απλή. Τη στιγμή που το άγχος κάνει την εμφάνιση του, επιτρέπεις στον εαυτό σου να αφιερώσει ενέργεια για να ανησυχήσει μόνο για τρία πράγματα.
Σκέψου, λοιπόν, το άγχος ως ένα αμάξι με τρεις μόνο θέσεις, και βάλε τις ανησυχίες σου να κάτσουν σε μια θέση. Όταν το αμάξι είναι γεμάτο, η πόρτα κλείνει και η μηχανή ξεκινάει απαγορεύοντας σε οποιαδήποτε άλλη ανησυχία να επιβιβαστεί.
Μπορείς, επίσης, να βάλεις το πιο αγχωτικό γεγονός στη θέση του οδηγού, το δεύτερο πιο αγχωτικό στον συνοδηγό, και στο πίσω κάθισμα μια μικρότερη σου ανησυχία.
Μπορεί να σου φαίνεται πολύ απλό για να λειτουργεί πραγματικά, αλλά αυτή είναι και η μαγεία του, να αναγνωρίζεις τις καταστάσεις που σε στρεσάρουν, να τις διαχωρίζεις σε ποιες μπορείς έμπρακτα να κάνεις κάτι και ποιες πρέπει απλά να αφήσεις να υπάρξουν και δεν αξίζει καν να σε αγχώνουν τόσο και ύστερα μπορείς με πιο καθαρό κεφάλι να λάβεις δράση για την επίλυση τους.
Μπορούμε να πούμε ότι ο «κανόνας των τριών» λειτουργεί και ως τεχνική γείωσης, ώστε να σε επαναφέρει στο εδώ και το τώρα και σίγουρα δεν έχεις τίποτα να χάσεις με το να τον εφαρμόσεις την επόμενη φορά που το άγχος θα αρχίσει να έρχεται.