Όσοι άνθρωποι παθαίνουν καρδιακή ανακοπή στο σπίτι τους ή σε δημόσιο χώρο, δεν επιβιώνουν σύμφωνα με νέα έρευνα.

Αυτό προέκυψε από την ανάλυση των καρδιακών ανακοπών εκτός νοσοκομείου στην Αγγλία από τη Μονάδα Κλινικών Δοκιμών του Πανεπιστημίου του Warwick, η οποία διαπίστωσε ότι επιβιώνουν λιγότεροι από ένας στους 12 ασθενείς (7,8%) για 30 ημέρες.

Αυτός είναι και ο λόγος που πολίτες ζητούν να μάθουν περισσότεροι άνθρωποι τεχνικές διάσωσης και να υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για τους απινιδωτές, τις συσκευές που χορηγούν αυτόματα ηλεκτρικό ρεύμα με τη μορφή απινίδωσης (ηλεκτροσόκ) στην καρδιά για να επαναφέρουν τον κανονικό της ρυθμό μετά από ανακοπή.

Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή είναι η άμεση απώλεια κάθε καρδιακής δραστηριότητας λόγω ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού. Η αναπνοή σταματά και το άτομο χάνει τις αισθήσεις του.

Η άμεση αντιμετώπιση, μέσω της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) ή τη χρήση απινιδωτή, μπορεί να επαναφέρει τους ανθρώπους, αλλά οι περισσότεροι τελικά πεθαίνουν.

Τα νέα δεδομένα για το 2022, που βασίζονται σε στοιχεία από όλες τις υπηρεσίες ασθενοφόρων της Αγγλίας, έδειξαν ότι πραγματοποίησαν ανάνηψη σε 34.407 ασθενείς μετά από καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου.

Τα δύο τρίτα των καρδιακών ανακοπών συνέβησαν σε άνδρες, περίπου το 80% συνέβησαν στα σπίτια των ανθρώπων και το 13% σε δημόσιο χώρο, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών ήταν τα 65 έτη.

Στο 25% των ασθενών η καρδιά επανεκκινήθηκε μέχρι να φτάσουν στο νοσοκομείο, αλλά λιγότεροι από ένας επέζησαν ένα μήνα, γεγονός που δείχνει μικρή πτώση σε σχέση με τα στοιχεία του 2021.

Πολίτες έκαναν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση σε περισσότερο από το 70% των περιπτώσεων, αλλά χρησιμοποίησαν απινιδωτή δημόσιας πρόσβασης σε λιγότερες από μία στις 10 περιπτώσεις. Και τα δύο στοιχεία δείχνουν αύξηση σε σχέση με το 2021.

Το Μητρώο Αποτελεσμάτων Καρδιακής Ανακοπής εκτός Νοσοκομείου, από το οποίο αντλούνται τα δεδομένα, χρηματοδοτείται από το Βρετανικό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (RCUK) και το Βρετανικό Καρδιολογικό Ίδρυμα (BHF).

Ο Δρ. Christopher Smith, λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Warwick και συν-επικεφαλής ερευνητής, δήλωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά επιβίωσης παραμένουν χαμηλά.

«Η καρδιακή ανακοπή είναι το πιο σοβαρό και κρίσιμο ιατρικό επείγον περιστατικό, αλλά μπορούν να γίνουν πολλά για να βελτιωθούν τα στοιχεία. Ειδικότερα, υπάρχει ανάγκη για καλύτερο συντονισμό και εφαρμογή παρεμβάσεων με βάση την κοινότητα, όπως η ΚΑΡΠΑ από τους παρευρισκόμενους και η χρήση απινιδωτών δημόσιας πρόσβασης» είπε.

Ο James Cant, διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου Αναζωογόνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: «Θέλουμε να σώσουμε περισσότερες ζωές και να μειώσουμε τις καταστροφικές συνέπειες της καρδιακής ανακοπής για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Η έκθεση ρίχνει φως στις τάσεις επιβίωσης, ΚΑΡΠΑ και απινιδωτών, επιτρέποντάς μας να εφαρμόσουμε μια προσέγγιση βασισμένη στα δεδομένα για να σώσουμε περισσότερες ζωές».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Judy O’Sullivan, διευθύντρια προγραμμάτων καινοτομίας στον τομέα της υγείας στο BHF, δήλωσε: «Κάθε δευτερόλεπτο είναι ζωτικής σημασίας όταν κάποιος παθαίνει καρδιακή ανακοπή. Η γρήγορη ΚΑΡΠΑ και απινίδωση μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν τα ανησυχητικά χαμηλά ποσοστά επιβίωσης μετά από καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου και δείχνουν ότι χάνονται πάρα πολλές ευκαιρίες για να βοηθηθεί η διάσωση μιας ζωής. Πρέπει να το αλλάξουμε αυτό. Είναι σημαντικό να έχουμε αυτοπεποίθηση, να κάνουμε ΚΑΡΠΑ και να χρησιμοποιούμε απινιδωτή. Το δωρεάν, διαδραστικό εκπαιδευτικό εργαλείο RevivR μπορεί να σας διδάξει τη σωτήρια δεξιότητα της ΚΑΡΠΑ και τη χρήση απινιδωτή σε μόλις 15 λεπτά και θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει να σωθεί η ζωή ενός αγαπημένου σας προσώπου».