ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αν στην θέση του Αυγενάκη ήταν π.χ. ο Κασιδιάρης, θα είχε επέμβει η Εισαγγελία του ΑΠ, ο ίδιος ο Άρειος Πάγος και ο ΟΗΕ!

Αίσθημα καύσου στα πόδια: Ποιες οι αιτίες και τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε

Είναι μια κατάσταση που ίσως χαρακτηρίζεται και από μυρμήγκιασμα ή δυσφορία

Αίσθημα καύσου στα πόδια: Ποιες οι αιτίες και τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε

Το αίσθημα καύσου στα πόδια, θα πρέπει να γίνει γνωστό πώς μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες.

Αυτοί μπορεί να κυμαίνονται από απλή κόπωση έως πιο σοβαρά υποκείμενα ζητήματα υγείας, όπως η περιφερική νευροπάθεια ή ο διαβήτης.

Αν νιώθετε ότι καίνε τα πόδια σας, ευτυχώς υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές σπιτικές θεραπείες για γρήγορη ανακούφιση.

Γιατί καίνε τα πόδια σας

Το αίσθημα καύσου στα πόδια μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, όπως:

  • Νευροπάθεια: Συχνά σχετίζεται με διαβήτη και περιλαμβάνει βλάβη στα περιφερικά νεύρα, η οποία οδηγεί σε αίσθημα καύσου.
  • Διατροφικές ελλείψεις: Η έλλειψη απαραίτητων βιταμινών, όπως η Β12, μπορεί να συμβάλει σε βλάβες στα νεύρα και σε αίσθημα καύσου στα πόδια.
  • Λοιμώξεις και φλεγμονή: Καταστάσεις όπως το πόδι του αθλητή ή η κυτταρίτιδα μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε ότι καίνε τα πόδια σας.
  • Χρόνια χρήση αλκοόλ: Η μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε νευροπάθεια.
  • Υπερχρήση και κούραση: Οι παρατεταμένες περίοδοι ορθοστασίας ή περπατήματος μπορεί να προκαλέσουν την αίσθηση ζεστασιάς και δυσφορίας στα πόδια.

Σπιτικές θεραπείες για να μην καίνε τα πόδια σας

Αρκετές σπιτικές θεραπείες μπορούν να καταπραΰνουν το αίσθημα καύσου και την ενόχληση στα πόδια, όπως:

1. Μουλιάστε με δροσερό νερό

Το μούσκεμα των ποδιών σε δροσερό νερό μπορεί να προσφέρει άμεση ανακούφιση από το αίσθημα καύσου. Χρησιμοποιήστε μια λεκάνη με δροσερό (όχι παγωμένο) νερό και μουλιάστε τα πόδια σας για 15-20 λεπτά.

Αυτό βοηθά στην μείωση της φλεγμονής και μουδιάζει την περιοχή, παρέχοντας προσωρινή ανακούφιση.

2. Ποδόλουτρο με άλατα Epsom

Η προσθήκη αλάτων Epsom σε ένα ποδόλουτρο μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταπραϋντική. Το άλας Epsom είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στην μείωση της φλεγμονής και του πόνου.

Διαλύστε 1-2 κουταλιές της σούπας άλατα Epsom σε ζεστό νερό και μουλιάστε τα πόδια σας για 15-20 λεπτά.

3. Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Προσθέτοντας ένα φλιτζάνι μηλόξυδο σε ένα ποδόλουτρο μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση του pH του δέρματός σας και στην μείωση της αίσθησης καψίματος.

Μουλιάστε τα πόδια σας για 15-20 λεπτά για καλύτερα αποτελέσματα.

4. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς περιέχει κουρκουμίνη, η οποία έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Φτιάξτε μια πάστα, ανακατεύοντας σκόνη κουρκουμά με νερό και εφαρμόστε την στην πληγείσα περιοχή.

Αφήστε τη να δράσει για 20 λεπτά και μετά ξεπλύνετε. Η κατανάλωση τσαγιού κουρκουμά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην μείωση της εσωτερικής φλεγμονής.

5. Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένας άλλος φυσικός αντιφλεγμονώδης παράγοντας, που μπορεί να σας ανακουφίσει αν καίνε τα πόδια σας.

Προσθέστε φρέσκες φέτες τζίντζερ σε ένα ποδόλουτρο ή εφαρμόσετε λάδι τζίντζερ στην πληγείσα περιοχή. Η κατανάλωση τσαγιού τζίντζερ μπορεί επίσης να είναι ευεργετική.

6. Αιθέρια έλαια

Αιθέρια έλαια όπως η λεβάντα, η μέντα και ο ευκάλυπτος έχουν δροσιστικά και καταπραϋντικά αποτελέσματα. Η προσθήκη μερικών σταγόνων σε ένα ποδόλουτρο ή η ανάμειξή τους με ένα λάδι μεταφοράς (π.χ. καρυδέλαιο) για ένα μασάζ ποδιών μπορεί να σας βοηθήσει αν καίνετ τα πόδια σας.

7. Συμπληρώματα βιταμινών Β

Το αίσθημα καύσου στα πόδια μπορεί μερικές φορές να είναι αποτέλεσμα ανεπάρκειας βιταμίνης Β. Η λήψη ενός συμπληρώματος βιταμινών Β, το οποίο περιλαμβάνει Β1 (θειαμίνη), Β6 και Β12, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της σχετικής ανεπάρκειας και στην μείωση των συμπτωμάτων.

8. Μασάζ ποδιών

Το τακτικό μασάζ ποδιών μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία και να βοηθήσει στην ανακούφιση του αισθήματος καύσου.

Χρησιμοποιήστε ένα απαλό λάδι μασάζ και ασκήστε ελαφριά πίεση στις πληγείσες περιοχές, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη χαλάρωση των μυών και της ενόχλησης.

9. Κατάλληλα παπούτσια

Φορώντας άνετα, καλά εφαρμοστά παπούτσια, που παρέχουν άφθονη υποστήριξη, μπορεί να αποτρέψει τον ερεθισμό στα πόδια. Αποφύγετε παπούτσια που είναι πολύ στενά ή έχουν κακό αερισμό, καθώς αυτά μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

10. Ενυδάτωση

Η καλή ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας, καθώς η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα καύσου στα πόδια. Πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας για να διατηρήσετε τα βέλτιστα επίπεδα ενυδάτωσης.

Πότε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια αν καίνε τα πόδια σας

Οι παραπάνω σπιτικές θεραπείες μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση, αλλά είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή, εάν εμφανίσετε επίμονα ή σοβαρά συμπτώματα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν έχετε μια υποκείμενη κατάσταση υγείας, όπως ο διαβήτης, ή εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια μόλυνσης ή βλάβης νεύρων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο γιατρός θα διαγνώσει την υποκείμενη αιτία που νιώθετε να καίνε τα πόδια σας και θα σας συστήσει κατάλληλες θεραπείες, όπως φάρμακα ή εξειδικευμένες θεραπείες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.