ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Αλωπεκία: Οι σπιτικές «θεραπείες» που μπορεί να βοηθήσουν

Οι περισσότερες περιπτώσεις αναπτύσσονται πριν από την ηλικία των 30 ετών

Αλωπεκία: Οι σπιτικές «θεραπείες» που μπορεί να βοηθήσουν

Η γυροειδής αλωπεκία (alopecia areata) είναι μια κοινή αυτοάνοση διαταραχή που συχνά οδηγεί σε απρόβλεπτη τριχόπτωση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μαλλιά πέφτουν σε μικρά μπαλώματα (περίπου στο μέγεθος νομίσματος). Μπορεί να υπάρχουν μόνο μερικά μπαλώματα, αλλά μπορεί να επηρεάσει ευρύτερες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής.

Εάν υπάρχει πλήρης απώλεια μαλλιών στο τριχωτό της κεφαλής, τότε πρόκειται για ολική αλωπεκία (alopecia totalis). Εάν υπάρχει τριχόπτωση σε ολόκληρο το σώμα, η πάθηση ονομάζεται καθολική αλωπεκία (alopecia universalis).

Η αλωπεκία μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ή φυλής, αν και οι περισσότερες περιπτώσεις αναπτύσσονται πριν από την ηλικία των 30 ετών.

Αιτίες αλωπεκίας

Η πάθηση εμφανίζεται όταν τα λευκά αιμοσφαίρια επιτίθενται στα κύτταρα των τριχοθυλακίων, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται και να επιβραδύνουν δραματικά την παραγωγή τριχών. Είναι άγνωστο ακριβώς τι προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος να στοχεύει τους θύλακες των τριχών με αυτόν τον τρόπο.

Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές. Αλλά φαίνεται ότι υπάρχει μια γενετική συσχέτιση, καθώς η γυροειδής αλωπεκία είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε ένα άτομο που έχει στενό μέλος της οικογένειας με τη νόσο. Ένα στα πέντε άτομα με τη νόσο έχει ένα μέλος της οικογένειας που έχει επίσης αναπτύξει γυροειδή αλωπεκία.

Άλλη έρευνα έχει βρει ότι πολλά άτομα με οικογενειακό ιστορικό γυροειδούς αλωπεκίας έχουν επίσης προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό άλλων αυτοάνοσων διαταραχών, όπως ατοπία (γενετική τάση για ανάπτυξη αλλεργικών παθήσεων) και διαταραχή που χαρακτηρίζεται από τάση για υπεραλλεργία, θυρεοειδίτιδα και λεύκη.

Παρά τα όσα πιστεύουν πολλοί, υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την άποψη ότι η νόσος προκαλείται από το στρες. Ακραίες περιπτώσεις στρες θα μπορούσαν ενδεχομένως να την προκαλέσουν, αλλά οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν μια γενετική αιτία.

Αλωπεκία: Οι αμφιλεγόμενες σπιτικές «θεραπείες»

Καθώς οι συμβατικές θεραπείες για την αλωπεκία είναι εξαιρετικά περιορισμένες, οι μελέτες που υποστηρίζουν φυσικές σχετικές θεραπείες είναι ακόμη πιο αμφιλεγόμενες.

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που συνιστούν να τρίβετε στο τριχωτό της κεφαλής χυμό κρεμμυδιού ή σκόρδου, δροσερό πράσινο τσάι, αμυγδαλέλαιο, λάδι δεντρολίβανου, μέλι ή γάλα καρύδας. Αν και κανένα από αυτά δεν είναι πιθανό να προκαλέσει βλάβη, η έρευνα δεν υποστηρίζει την αποτελεσματικότητά τους.

Άλλοι στρέφονται σε εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας όπως ο βελονισμός και η αρωματοθεραπεία. Αλλά και εδώ υπάρχουν ελάχιστα, έως καθόλου, στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις θεραπείες.

Αλωπεκία: Συμπτώματα

Το πιο εμφανές σύμπτωμα της γυροειδούς αλωπεκίας είναι η αποσπασματική τριχόπτωση. Μπαλώματα μαλλιών σε μέγεθος νομίσματος αρχίζουν να πέφτουν, κυρίως από το τριχωτό της κεφαλής. Ωστόσο, μπορεί να επηρεαστεί οποιοδήποτε σημείο τριχοφυΐας, συμπεριλαμβανομένων των γενειάδων και των βλεφαρίδων.

Η απώλεια μαλλιών μπορεί να είναι ξαφνική, να αναπτυχθεί σε λίγες μόνο ημέρες ή σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

Μπορεί να υπάρχει φαγούρα ή αίσθημα καύσου στην περιοχή πριν από την τριχόπτωση. Οι θύλακες των τριχών δεν καταστρέφονται και έτσι οι τρίχες μπορούν να αναπτυχθούν εκ νέου εάν η φλεγμονή των ωοθυλακίων υποχωρήσει. Τα άτομα που εμφανίζουν μόνο μερικά μπαλώματα τριχόπτωσης έχουν συχνά μια αυθόρμητη, πλήρη ανάρρωση χωρίς καμία μορφή θεραπείας.

Περίπου το 30% των ατόμων που εκδηλώνουν γυροειδή αλωπεκία διαπιστώνουν ότι η κατάστασή τους είτε γίνεται πιο εκτεταμένη είτε γίνεται ένας συνεχής κύκλος τριχόπτωσης και αναγέννησης.

Περίπου οι μισοί ασθενείς αναρρώνουν από γυροειδή αλωπεκία εντός 1 έτους, αλλά πολλοί θα εμφανίσουν περισσότερα από ένα επεισόδια.

Περίπου το 10% των ασθενών εν τέλει θα αναπτύξουν ολική αλωπεκία ή καθολική αλωπεκία.

Η γυροειδής αλωπεκία μπορεί επίσης να επηρεάσει τα νύχια των χεριών και των ποδιών και μερικές φορές αυτές οι αλλαγές είναι το πρώτο σημάδι ότι η πάθηση αναπτύσσεται.

Υπάρχουν ορισμένες μικρές αλλαγές που μπορεί να συμβούν στα νύχια:

  • εμφανίζονται σημειακά βαθουλώματα
  • εμφανίζονται λευκές κηλίδες και γραμμές
  • τα νύχια γίνονται τραχιά
  • τα νύχια χάνουν τη λάμψη τους
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.