ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Αλτσχάιμερ: Ανέπτυξαν αυτοδιαγνωστικό τεστ που θα ανιχνεύει τη νόσο σε 10 λεπτά

Η διάθεσή του αναμένεται να αρχίσει τα αμέσως επόμενα χρόνια

Αλτσχάιμερ: Ανέπτυξαν αυτοδιαγνωστικό τεστ που θα ανιχνεύει τη νόσο σε 10 λεπτά

Ένα νέο αυτοδιαγνωστικό τεστ (self test), το οποίο εντοπίζει σε μία σταγόνα αίματος τις πρωτεΐνες που σχετίζονται με πλήθος ασθενειών, από την COVID-19 μέχρι τη νόσο Αλτσχάιμερ ανέπτυξαν Βρετανοί επιστήμονες.

Το τεστ δίνει τα αποτελέσματά του εντός 10 λεπτών ή και συντομότερα ακόμα, αναλόγως με την πάθηση.

Την εξέταση αναπτύσσει η εταιρεία Attomarker Ltd, θυγατρική του Πανεπιστημίου του Έξετερ. «Μπορεί να φέρει επανάσταση στη διαγνωστική τεχνολογία και τις δυνητικές χρήσεις των big data», είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της Andrew Shaw παρουσιάζοντας τη νέα τεχνολογία στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης 2023 του πανεπιστημίου.

Όπως γράφουν οι Financial Times, το νέο τεστ παρείχε τα πρώτα κλινικά του αποτελέσματα εφέτος. Ανίχνευσε τον κορωνοϊό από την παρουσία έξι αντισωμάτων, τα οποία δείχνουν αν επιμένει στον οργανισμό ενός ασθενούς ή έχει υποχωρήσει.

Η αυτοεξέταση αναπτύσσεται επίσης για να ανιχνεύει χαρακτηριστικές πρωτεΐνες (βιοδείκτες) που σχετίζονται με:

  • Την γυναικεία γονιμότητα
  • Τις τροφικές αλλεργίες
  • Τον σακχαρώδη διαβήτη
  • Τη νόσο Αλτσχάιμερ
  • Τις βακτηριακές λοιμώξεις

Η τελευταία εφαρμογή πιστεύεται ότι μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Και αυτό διότι ξεχωρίζει τις ιογενείς λοιμώξεις από τις βακτηριακές, με αποτέλεσμα να μην γίνεται λανθασμένη χορήγηση αντιβιοτικών.

Πως λειτουργεί

Το τεστ προς το παρόν χρησιμοποιείται στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου του Έξετερ. Του χρόνου όμως, προγραμματίζεται να διατεθεί στο εμπόριο μία φορητή συσκευή με έναν διαγνωστικό περιέκτη, που θα συνδέεται με το κινητό τηλέφωνο.

Το τεστ λειτουργεί με νανοσωματίδια χρυσού, συνδεδεμένα με αισθητήρες. Κάθε ένα από αυτά ενώνεται με μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη/βιοδείκτη. Τα τεστ θα έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν έως και 20 πρωτεΐνες το καθένα από μία σταγόνα αίματος της τάξης των 0,1ml. Για μία κλασική ανάλυση αίματος στο εργαστήριο απαιτούνται τουλάχιστον 30 ml αίμα.

Καθώς το αίμα περνά πάνω από τα νανοσωματίδια, αυτά διασκορπίζουν το φως αναλόγως με την ποσότητα των πρωτεϊνών που προσκολλάται στην επιφάνειά τους.

Οι επιστήμονες αναπτύσσουν διάφορες εκδοχές του τεστ. Η πρώτη που θα κυκλοφορήσει εκτιμάται ότι θα είναι αυτή για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Θα ανιχνεύει εννέα διαφορετικές πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη νόσο. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

  • Πέντε που σχετίζονται με την πρωτεΐνη ταυ (Tau)
  • Δύο που σχετίζονται με το β-αμυλοειδές
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι συσσωρεύσεις αυτών των δύο πρωτεϊνών στον εγκέφαλο αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου. Αυτό το τεστ αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2024.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.