Αμετανόητος εμφανίστηκε για ακόμη μία φορά ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, καθώς κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης, ζήτησε την επαναφορά της μάσκας.
Παράλληλα, τόνισε ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση να μην ανοίξουν τα σχολεία.
«Δεν συμφωνώ με το να μην ανοίξουν τα σχολεία. Το κλείσιμο των σχολείων έχει σημαντικές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς. Μια βδομάδα δεν θα έκανε τη διαφορά».
Συνιστά, ωστόσο, την επαναφορά της μάσκας, κατά αυτόβουλη χρήση, χωρίς πρόστιμα.
«Νόημα θα είχε η επαναφορά της μάσκας. Όχι μόνο στα σχολεία, αλλά και γενικά. Οι ιώσεις δεν μεταδίδονται μόνο στα σχολεία».
«Πρέπει τη μάσκα να την επαναφέρουμε, χωρίς πρόστιμα, με αυτόβουλη χρήση, στα ΜΜΜ, στους κλειστούς εργασιακούς χώρους, θέατρα, κινηματογράφους, πανεπιστήμια, φροντιστήρια».
«Είναι προληπτικό και φτηνό μέτρο».
Φάρμακα
Όσον αφορά τις ελλείψεις των φαρμάκων, ο κ. Εξαδάκτυλος, εξήγησε ότι οφείλονται σε δύο παράγοντες, αυτούς της «μικρότερης παραγωγής» και της «πολυφαρμακίας», που παρατηρείται στην Ελλάδα.
«Οι ελλείψεις των φαρμάκων προκύπτουν από δύο πλευρές».
Αρχικά, είναι η «έλλειψη των πρώτων υλών, με την φαρμακοβιομηχανία να έχει μεταφερθεί στην Ινδία και στη Κίνα και λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, του κορωνοϊού και της ενεργειακής κρίσης υπάρχει μικρότερη παραγωγή. Έτσι, επηρεάζονται και οι δυτικές χώρες».
«Στη χώρα μας έχουμε πρόβλημα πολυφαρμακίας. Είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, που οι πολίτες προμηθεύονται φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, όσον αφορά τα συνταγογραφούμενα, για να μην υπάρχει παρεξήγηση. Αυτή η κατάσταση είναι κόντρα στην επιστήμη. Κανείς δεν ξέρει γιατί συντηρείται από τις πολιτικές ηγεσίες».
«Είμαστε πρωταθλητές στην κατανάλωση φαρμάκων. Ήμασταν πρωταθλητές στην κατανάλωση αντιβιοτικών. Με την προϋπόθεση της ιατρικής συνταγής η κατανάλωσή των αντιβιοτικών μειώθηκε κατά 20%».
Ο ίδιος, μάλιστα επισήμανε, πως, για να μην παρουσιάζονται ελλείψεις, θα έπρεπε να απαιτείται γενικότερα ιατρική συνταγή, όχι μόνο στα ελλείποντα
«Σε αυτά απαιτώ ιατρική συνταγή. Γιατί δεν απαιτείς σε όλα, για να μην σου παρουσιάζονται ελλείψεις;»
Τέλος, σχολίασε ότι με τον όρο «ελληπτικά» φάρμακα κακοποιείται η ελληνική γλώσσα και ότι θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται «ελλειμματικά» ή «ελλείποντα».