Αν και η αμυγδαλίτιδα είναι μια λοίμωξη που μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, τείνει να συμβαίνει πιο συχνά κατά την περίοδο της γρίπης και του κρυολογήματος.
Και αυτό συμβαίνει για έναν πολύ απλό λόγο: Η υπ’ αριθμόν ένα αιτία αμυγδαλίτιδας σε ενήλικες και παιδιά είναι το κοινό κρυολόγημα, λέει επίκουρος καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας.
Αντιβιοτική θεραπεία συνταγογραφείται όταν θεωρείται ότι η αμυγδαλίτιδα είναι αποτέλεσμα βακτηριακής λοίμωξης, αλλά όχι για την αμυγδαλίτιδα που προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις, επειδή τα αντιβιοτικά δεν δρουν κατά των ιών.
“Στις περισσότερες περιπτώσεις η αμυγδαλίτιδα θα υποχωρήσει από μόνη της χωρίς αντιβιοτικά”, λέει ο επίκουρος καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας. Και ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις, η διαχείριση των συμπτωμάτων της αμυγδαλίτιδας στο σπίτι είναι σημαντική, για να μειωθεί ο πόνος και να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα το συντομότερο δυνατό.
Μετά από πόσες μέρες περνάει η αμυγδαλίτιδα με, ή χωρίς αντιβιοτικά;
Η αμυγδαλίτιδα που προκαλείται από μια βακτηριακή λοίμωξη, όπως ο στρεπτόκοκκος, συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, επειδή είναι πολύ πιο πιθανό να αντιμετωπίσετε επιπλοκές, λέει ο επίκουρος καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας.
“Μόλις ένα άτομο με στρεπτόκοκκο αρχίσει να παίρνει αντιβιοτικά, θα έχει σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων μέσα στις πρώτες 24 έως 72 ώρες”, λέει.
Μπορεί να χρειαστούν 3-5 ημέρες για να αναρρώσουν αυτά τα άτομα χωρίς φάρμακα, προσθέτει.
Για την αμυγδαλίτιδα που προκαλείται από ιογενή λοίμωξη, τα αντιβιοτικά δεν συνιστώνται. “Η μόλυνση συνήθως υποχωρούσε από μόνη της μέσα σε 5-7 ημέρες χωρίς καμία παρέμβαση”, λέει.
Και εάν τα συμπτώματα εξακολουθούν να υπάρχουν στο τέλος αυτής της περιόδου, ο ασθενής θα κληθεί για επαναξιολόγηση στον γιατρό.
Σπιτικές θεραπείες για να υποχωρήσει πιο γρήγορα η αμυγδαλίτιδα
Εάν ο γιατρός σας δεν πιστεύει ότι τα αντιβιοτικά θα βελτιώσουν την αμυγδαλίτιδά σας, υπάρχουν αρκετές οικιακές θεραπείες, που μπορείτε να κάνετε για να νιώσετε πιο άνετα κατά την ανάρρωσή σας.
Ο επίκουρος καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας προτείνει τα ακόλουθα για θεραπεία της αμυγδαλίτιδας στο σπίτι:
- ξεκούραση
- καλή ενυδάτωση
- μην καπνίζετε (ούτε καν από παθητικό κάπνισμα)
- αποφυγή όξινων τροφών και ποτών
- επιλέξτε τροφές που είναι μαλακές και εύκολο να μασηθούν και να τις καταπιείτε
Η χρήση ενός υγραντήρα, για να μειώσει τον ξηρό αέρα που μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω τον λαιμό, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποκατάσταση.
Ο επίκουρος καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας προσθέτει ότι και τα ακόλουθα μπορούν να σας βοηθήσουν:
- πιείτε κρύα ή ζεστά ροφήματα, όπως τσάι με μέλι, ή λεμόνι
- φάτε κρύα ή κατεψυγμένα επιδόρπια, όπως παγωτό
- πιπιλίστε παγάκια
- φάτε καραμέλες
- κάντε γαργάρες με ζεστό αλατόνερο
Αμυγδαλίτιδα: Η μη συνταγογραφούμενη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να μειώσει τον πόνο και τον πυρετό
Τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα συνιστώνται για να βοηθήσουν με τον πόνο και την ενόχληση από την αμυγδαλίτιδα, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα στην κατάποση, λέει ο επίκουρος καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας. Ακολουθήστε τις συστάσεις στη συσκευασία και φροντίστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν έχετε ανησυχίες, ή ερωτήσεις.
Τα συνιστώμενα αναλγητικά περιλαμβάνουν:
- ακεταμινοφαίνη
- ιβουπροφαίνη
Και τα δύο αναλγητικά έχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα και πιθανά μειονεκτήματα, προσθέτει ο επίκουρος καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας:
Η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφαίνη έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τον πονόλαιμο σε τυχαιοποιημένες μελέτες και επίσης θα βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής και του πυρετού.
Υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που δείχνουν, ότι η ιβουπροφαίνη είναι πιο αποτελεσματική για τον πόνο από την ακεταμινοφαίνη, αλλά η διαφορά είναι μικρή.
Το προφίλ κινδύνου για την ακεταμινοφαίνη και την ιβουπροφαίνη είναι παρόμοιο, αν και πολλοί ειδικοί λένε ότι η ιβουπροφαίνη πρέπει να αποφεύγεται σε αφυδατωμένους ασθενείς, λόγω του αυξημένου κινδύνου για νεφρική βλάβη.
Η ασπιρίνη πρέπει να αποφεύγεται στα παιδιά καθώς μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο Reye.
Αυτό που δεν βοηθά στην αμυγδαλίτιδα (τουλάχιστον όχι σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία) είναι τα προβιοτικά, ή άλλες συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες, όπως φυτικές θεραπείες, ομοιοπαθητικές θεραπείες και συμπληρώματα διατροφής, λέει ο επίκουρος καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας.
Και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις αυτές οι θεραπείες μπορεί να είναι επιβλαβείς, προσθέτει.
Φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν δεν είστε σίγουροι για κάποια εναλλακτική θεραπεία που θέλετε να δοκιμάσετε.