
Ιδιαίτερα αρνητική είναι η άποψη γιατρών και διατροφολόγων σχετικά με τα φρούτα που μπορούν να καταναλώσουν, όσα άτομα έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.
Αν και τα φρούτα θεωρούνται γενικά υγιεινά και απαραίτητα για μια ισορροπημένη διατροφή, η υπερκατανάλωσή τους ή η κατανάλωση συγκεκριμένων φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα χοληστερόλης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αμερικανικής Εταιρείας Παθολογίας, Gregory N. Sossaman, MD, MASCP.
Ωστόσο, το ερώτημα που εγείρεται είναι το εξής: Ποια φρούτα μπορούν να αυξήσουν κατακόρυφα τα επίπεδα χοληστερόλης;
Σταφύλια
Τα σταφύλια είναι πλούσια σε ζάχαρη, και αν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, τα οποία είναι συνδεδεμένα με υψηλότερη χοληστερίνη LDL.
Παρόλο που τα σταφύλια περιέχουν αντιοξειδωτικά, η κατανάλωσή τους με μέτρο είναι σημαντική για όσους παρακολουθούν τα επίπεδα χοληστερόλης τους, αναφέρει ο ειδικός.τους.
Μάνγκο
Το μάνγκο είναι άλλο ένα φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αν και προσφέρει σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες Α και C, η μεγάλη κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, που με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα LDL.
Αποξηραμένα φρούτα
Τα αποξηραμένα φρούτα, όπως τα σύκα, οι σταφίδες και τα βερίκοκα, είναι πολύ θρεπτικά αλλά και εξαιρετικά πλούσια σε ζάχαρη.
Τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, που συμβάλλουν στην αύξηση της LDL χοληστερόλης.
Επιπλέον, τα αποξηραμένα φρούτα συχνά περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, που αυξάνουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο.
Αντ’ αυτού καλό είναι να προτιμήσετε φρούτα που δεν επηρεάζουν την χοληστερόλη, όπως είναι τα αχλάδια, τα εσπεριδοειδή ή τα μήλα, σύμφωνα με τον Gregory N.Sossaman, ο οποίος αναφέρει ότι το συστατικό της σωστής και ισορροπημένης διατροφής, είναι η μέτρια κατανάλωση φρούτων.