Δεδομένου ότι ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού (κάτω από το “μήλο του Αδάμ”) ίσως αναρωτιέστε πώς θα μπορούσε να σχετίζεται με την υγεία των μαλλιών σας.
“Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους ο θυρεοειδής σας μπορεί να επηρεάσει τα μαλλιά σας”, εξηγεί η δρ. Virginia Blackwell, από το Eve Mag. “Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη προβλημάτων του θυρεοειδούς, αλλά τα πιο κοινά περιλαμβάνουν τον υπερθυρεοειδισμό [και] τον υποθυρεοειδισμό”.
Οι παθήσεις του θυρεοειδούς εμφανίζονται όταν διαταράσσεται η φυσιολογική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Οι βασικές ορμόνες είναι η τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και η θυροξίνη (Τ4). Επειδή ο θυρεοειδής συμβάλλει σε μια σειρά από διεργασίες σε όλο το σώμα, η εξασθενημένη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη των μαλλιών.
Η τριχόπτωση που προκαλείται από προβλήματα του θυρεοειδούς εμφανίζεται με την πάροδο του χρόνου και δεν αντικαθίσταται με νέα ανάπτυξη μαλλιών. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει και τα φρύδια, τις τρίχες του σώματος και τις βλεφαρίδες σας.
Υπάρχουν πολλές αιτίες για τα ξηρά μαλλιά, όπως η ζημιά από τη θερμότητα, τα σκληρά σαμπουάν και η χρήση χημικών. Ένας ακόμα λόγος είναι όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετές ορμόνες. “Στον υποθυρεοειδισμό, τα μαλλιά μπορεί να είναι ξηρά, τραχιά, εύθραυστα και να αναπτύσσονται αργά”, γράφει ο δρ. Joshua D. Safer, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε από το Dermato-Endoctrinology. “Ομοίως, τα νύχια μπορεί να γίνουν πιο παχιά, εύθραυστα και να αναπτύσσονται πιο αργά”.
Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να κάνει την υφή των μαλλιών να γίνει ξηρή και εύθραυστη. Από την άλλη, ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα μαλλιά να φαίνονται εξαιρετικά λεπτά και απαλά. Δεν είναι μόνιμο πρόβλημα εφόσον λαμβάνετε τη θεραπεία που χρειάζεστε. Οι αλλαγές στα μαλλιά είναι κατά κανόνα μόνο προσωρινές και θα υποχωρήσουν καθώς η θεραπεία συνεχίζεται και τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών σταθεροποιούνται.
Μια αυτοάνοση νόσος του θυρεοειδούς, γνωστή ως θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, μπορεί να προκαλέσει αραίωση μαλλιών. Όσο πιο γρήγορα ένα άτομο αντιμετωπίσει τις αλλαγές ή την απώλεια των μαλλιών του, τόσο πιο πιθανό είναι να αποφύγετε μη αναστρέψιμη βλάβη.
Τα κύτταρα του δέρματος είναι ευαίσθητα σε αλλαγές που προκαλούνται από προβλήματα του θυρεοειδούς. Όταν αυτό το δέρμα βρίσκεται στο τριχωτό της κεφαλής, τα αποτελέσματα μπορεί να εμφανιστούν στα μαλλιά σας. Το ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα μπορεί να οδηγήσει σε φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής και επίμονη πιτυρίδα.
Η δερματολόγος δρ. Ilyse Lefkowicz, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι μπορούν να προσδιορίσουν εάν η πιτυρίδα τους προκαλείται από υποθυρεοειδισμό από το πού εμφανίζονται τα συμπτώματα και εάν υπάρχουν άλλα σημάδια. Η πιτυρίδα περιορίζεται στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ το ξηρό δέρμα που σηματοδοτεί τον υποθυρεοειδισμό μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα, αναφέρει. “Δεύτερον, ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται με μια σειρά άλλων συμπτωμάτων που είναι εκτός του πεδίου της πιτυρίδας”, προσθέτει.
Η δρ. Lefkowicz συνιστά να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε άλλα συμπτώματα υποθυρεοειδισμού εκτός από αλλαγές στα μαλλιά σας. Εάν ανησυχείτε για την λειτουργία του θυρεοειδούς σας, προγραμματίστε σχετικές εξετάσεις.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.