Τα ανεύρυσμα, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε αρτηρία ή φλέβα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, της καρδιάς, των εντέρων, της κοιλιάς.
Τα περισσότερα μικρά ανευρύσματα δεν προκαλούν συμπτώματα έως ότου γίνουν μεγάλα, αρχίσουν να διαρρέουν αίμα ή σπάσουν.
Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά κατά κανόνα παρατηρείται στις ηλικίες 30 έως 60 ετών.
Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το πού εμφανίζεται το ανεύρυσμα στο σώμα και από το πόσο μεγάλο είναι.
Τα περισσότερα κοινά ανευρύσματα έχουν συνήθως το μέγεθος ενός μικρού μούρου. Εάν ένα ανεύρυσμα σπάσει, τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ξαφνικά και απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.
Συμπτώματα ανευρύσματος
Τα κοινά συμπτώματα είναι:
Οι τύποι των ανευρυσμάτων καθορίζονται από τη θέση τους. Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με το αν το ανεύρυσμα έχει σπάσει ή αν είναι μεγάλο και πιέζει άλλα μέρη του σώματός σας.
Συμπτώματα εγκεφαλικού ανευρύσματος
Τα εγκεφαλικά ανευρύσματα εμφανίζονται στις αρτηρίες του εγκεφάλου. Μπορούν να επηρεάσουν οποιαδήποτε περιοχή του εγκεφάλου, αλλά συνήθως σχηματίζονται σε αρτηρίες στη βάση του κρανίου. Εάν ένα εγκεφαλικό ανεύρυσμα γίνει αρκετά μεγάλο, μπορεί να πιέσει τον εγκεφαλικό ιστό.
Η πίεση στα εγκεφαλικά νεύρα που προκαλείται από ένα μεγάλο ανεύρυσμα μπορεί να προκαλέσει τα ακόλουθα συμπτώματα:
Πιο σοβαρά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν εάν ένα ανεύρυσμα στον εγκέφαλο σπάσει. Αυτό είναι γνωστό ως υπαραχνοειδής αιμορραγία. Η εγκεφαλική βλάβη που προκαλείται από αυτόν τον τύπο αιμορραγίας είναι γνωστή ως εγκεφαλικό επεισόδιο.
Τα κύρια συμπτώματα αν σπάσει ένα εγκεφαλικό ανεύρυσμα είναι:
Συμπτώματα αορτικού ανευρύσματος
Ένα αορτικό ανεύρυσμα συμβαίνει στην αορτή, την κύρια αρτηρία που στέλνει αίμα μακριά από την καρδιά προς το υπόλοιπο σώμα. Είναι ο πιο κοινός τύπος ανευρυσμάτων.
Ένα ανεύρυσμα που συμβαίνει στο στήθος είναι γνωστό ως θωρακικό ανεύρυσμα, ενώ ένα που συμβαίνει κάτω από το στήθος είναι γνωστό ως ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής.
Τα συμπτώματα των ανευρυσμάτων της θωρακικής αορτής είναι:
Τα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής είναι πιο συχνά από το θωρακικό ανεύρυσμα. Τα συμπτώματα των κοιλιακών ανευρυσμάτων είναι:
Συμπτώματα ανευρύσματος ιγνυακής αρτηρίας
Αυτός ο τύπος ανευρύσματος συμβαίνει στην ιγνυακή αρτηρία, η οποία είναι μία από τις κύριες αρτηρίες του ποδιού και βρίσκεται πίσω από το γόνατο. Τα περισσότερα ανευρύσματα της ιγνυακής αρτηρίας είναι ασυμπτωματικά.
Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται όταν το ανεύρυσμα μεγεθύνεται αρκετά ώστε ασκεί πίεση σε δομές στο πόδι, όπως τα νεύρα και οι φλέβες.
Τα κοινά συμπτώματα του ανευρύσματος της ιγνυακής αρτηρίας είναι:
Συμπτώματα ανευρύσματος σπληνικής αρτηρίας
Αυτός ο τύπος ανευρύσματος συμβαίνει στη σπληνική αρτηρία, την αρτηρία που παρέχει σημαντική ροή αίματος στον σπλήνα.
Τα ανευρύσματα της σπληνικής αρτηρίας αντιπροσωπεύουν το 60-70% των περιπτώσεων ανευρυσμάτων στις σπλαχνικές αρτηρίες, οι οποίες είναι οι αρτηρίες που παρέχουν αίμα σε όργανα, όπως τα νεφρά, ο σπλήνας, το συκώτι και τα έντερα.
Τα συμπτώματα ενός ανευρύσματος σπληνικής αρτηρίας είναι:
Ανεύρυσμα: Συμπτώματα σε άνδρες και γυναίκες
Δεν υπάρχουν ειδικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά τα συμπτώματα ενός ανευρύσματος. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές στον τύπο των ανευρυσμάτων που επηρεάζουν άνδρες και γυναίκες.
Τα εγκεφαλικά ανευρύσματα είναι πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες.
Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2022, οι γυναίκες έχουν 1,4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν ρήξη εγκεφαλικού ανευρύσματος από τους άνδρες.
Η μελέτη έδειξε, επίσης, ότι -κατά μέσο όρο- οι γυναίκες είχαν μεγαλύτερου μεγέθους ανευρύσματα εγκεφάλου, αυξάνοντας την πιθανότητα έκρηξης.
Από την άλλη, τα ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής είναι πιο συχνά στους άνδρες.
Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι το ποσοστό ρήξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής ήταν υψηλότερο στους άνδρες (68%) έναντι των γυναικών (32%). Αυτό το υψηλότερο ποσοστό ρήξης ανευρύσματος κοιλιακής αορτής συσχετίστηκε κυρίως με υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος στους άνδρες.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα επιστημονικά δεδομένα είναι περιορισμένα και πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες για να προσδιοριστεί η αιτία αυτών των διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Ανεύρυσμα: Πότε είναι επείγον να επικοινωνήσετε με γιατρό
Τα συμπτώματα εμφανίζονται γρήγορα αφότου ένα ανεύρυσμα γίνει μεγάλα ή σπάσει. Ένα ρήγμα ανευρύσματος μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες για την υγεία και, εάν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, είναι απειλητικό για τη ζωή.
Εάν εμφανίσετε έναν ξαφνικό και πολύ επώδυνο πονοκέφαλο θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια.
Μερικά συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε σε συνδυασμό με έναν ξαφνικό και σοβαρό πονοκέφαλο είναι:
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν εξελίσσονται όλα τα ανευρύσματα σε μεγάλα ανευρύσματα που σπάνε. Συνήθως, μικρά ανευρύσματα παρατηρούνται στον εγκέφαλο ή στην αορτή κατά τη διάρκεια διαγνωστικών εξετάσεων με άλλες αφορμές.
Προληπτικοί έλεγχοι για ανευρύσματα συνιστώνται μόνο σε άτομα άνω των 65 ετών, σε άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό ανευρυσμάτων ή υπέρτασης και σε άτομα που έχουν ιστορικό καπνίσματος.
Εάν ο γιατρός εντοπίσει ένα μικρό ανεύρυσμα στο σώμα σας κατά τη διάρκεια ενός προληπτικού ελέγχου, μπορεί να καθορίσει εάν απαιτούνται προληπτικά μέτρα, όπως χειρουργική επέμβαση ή συνταγογράφηση κάποιου φαρμάκου για την αραίωση του αίματος.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.