Ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, εξέφρασε νωρίτερα, την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη.

«Η αύξηση των κρουσμάτων είναι δραματική» επεσήμανε.

«Φέτος έχουμε τόσα κρούσματα όσα την τελευταία 20ετία», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Action 24.

Σε ερώτηση αναφορικά με το πού οφείλεται η έξαρση, ο Γκίκας Μαγιορκίνης την απέδωσε και στην καλύτερη διάγνωση, ωστόσο όπως τόνισε «φαίνεται ότι υπάρχουν κενά εμβολιαστικά».

«Το εμβόλιο είναι μαζί με τη διφθερίτιδα και τον τέτανο. Ξεκινούν τα βρέφη από 2 μηνών, το κάνουν στους 4-6 μήνες, στους 18 μήνες, στα 4-6 έτη και συνεχίζουν ως ενήλικες στα 18 και από εκεί και πέρα ανά 10 χρόνια» σημείωσε.

«Η διάγνωση στα βρέφη γίνεται μόνο από ειδικό παιδίατρο» ξεκαθάρισε και διευκρίνισε: «Ο κοκκύτης ξεκινά με απλό κρυολόγημα και μετά από μία εβδομάδα εγκαθίσταται παροξυσμικός βήχας, κάποιος βήχει για πολλή ώρα και δεν μπορεί να ανασάνει».

«Είναι μια βακτηριακή νόσος, όχι ιός, είναι ένα μικρόβιο που προκαλεί τη συμπτωματολογία. Μεταδίδεται αναπνευστικά με τα σταγονίδια. Η υποψία ξεκινάει με τον βήχα και θα πρέπει να ξεκινήσει κανείς αντιβιοτική θεραπεία μέσα σε δύο εβδομάδες από την έναρξη του βήχα» δήλωσε.

«Γίνεται με ειδική λήψη επιχρίσματος, οι κλασσικές καλλιέργειες δεν τον αναζητούν αλλά πρέπει να τον ψάξεις ειδικά» κατέληξε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!