Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε την ανησυχία για τη μυστηριώδης πνευμονία που «χτυπάει» τον πληθυσμό της Κίνας, την ίδια στιγμή που ο κινεζοαμερικανός βιοχημικός Wang Xiaodong λέει ότι η κινεζική έρευνα προχωρά στην ανάπτυξη καινοτόμων νέων φαρμάκων με επενδύσεις δισεκατομμυρίων και ότι η κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει μια αναστάτωση παρόμοια με αυτή που παρατηρείται στις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας!
Η Κίνα έχει τώρα 10.000 μεγάλες φαρμακευτικές επιχειρήσεις που ερευνούν τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό νέων φαρμάκων στον κόσμο, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Όπως σημειώνεται στο South China Morning Post, η Κίνα θα οδηγήσει την επόμενη ερευνητική έκρηξη στα καινοτόμα φάρμακα, χάρη στις εντατικές επενδύσεις, τις επιστημονικές προόδους και τους επιμελείς ερευνητές!
Ο Wang είναι επίσης συνιδρυτής της BeiGene, μιας εταιρείας βιοτεχνολογίας που επικεντρώνεται στις ογκολογικές θεραπείες που μέχρι στιγμής έχει φέρει στην αγορά τρία καινοτόμα φάρμακα, το καθένα αναπτύχθηκε από την δική του εσωτερική έρευνα.
Η BeiGene είχε τις υψηλότερες δαπάνες φαρμακευτικής Ε&Α στην Κίνα το 2021, ξοδεύοντας 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων και ανάλυσης GlobalData.
Η εταιρεία δεν είναι η μόνη, με την Κίνα τώρα να στεγάζει περισσότερες από 10.000 μεγάλες φαρμακευτικές επιχειρήσεις που ερευνούν τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό νέων φαρμάκων στον κόσμο, σύμφωνα με το υπουργείο βιομηχανίας και τεχνολογίας πληροφοριών.
Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε σημαντική ώθηση στις επενδύσεις της Κίνας σε αυτόν τον τομέα, λόγω ανησυχιών ότι οι ΗΠΑ – εδώ και καιρό ηγέτης της βιοτεχνολογίας – θα μπορούσαν να επεκτείνουν τις τεχνολογικές κυρώσεις τους για να συμπεριλάβουν βασικά φάρμακα.
«Οι Κινέζοι ερευνητές βρίσκονται τώρα στην αρένα της καινοτόμου έρευνας και ανάπτυξης φαρμάκων. Όπως και στις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, η εμπλοκή των Κινέζων θα μπορούσε να προκαλέσει αναστάτωση», είπε ο Wang.
Αυτή η διαταραχή θα μπορούσε να επεκταθεί και να επιταχύνει την παράδοση καινοτόμων φαρμάκων που προηγουμένως ήταν διαθέσιμα μόνο στις ανεπτυγμένες χώρες σε 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους ή περισσότερους, πρόσθεσε.
Νωρίτερα ο ΠΟΥ υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Κίνα για λεπτομερείς πληροφορίες όσον αφορά την αύξηση των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος και εστίες πνευμονίας παιδιών, όπως τόνισε ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, μέσω X (του πρώην Twitter).
Παράλληλα, εκπρόσωπός του ΠΟΥ επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η ανακοίνωση είναι αυθεντική, πως εστάλη όντως το αίτημα και ότι απευθύνθηκε σύσταση να ληφθούν «μέτρα για τη μείωση του κινδύνου νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος».
Τα μέτρα στα οποία αναφέρεται ο ΠΟΥ, τα οποία έχει αναλύσει πολλές φορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού, είναι ιδίως ο εμβολιασμός, η τήρηση αποστάσεων με τους ασθενείς, η παραμονή ασθενών στο σπίτι, τα τεστ και η νοσηλεία, αν απαιτείται, η χρήση μάσκας, ο καλός εξαερισμός χώρων και το συχνό πλύσιμο των χεριών.
Αφού οι κινεζικές αρχές και κινεζικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για αύξηση των κρουσμάτων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων εστιών ατυπικής πνευμονίας παιδιών στη βόρεια Κίνα, ο ΠΟΥ ζήτησε την 22η Νοεμβρίου «επιπρόσθετες επιδημιολογικές και κλινικές πληροφορίες, καθώς και αποτελέσματα εργαστηριακών εξετάσεων για αυτές τις εστίες σε παιδιά, μέσω του μηχανισμού του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού».
Ο ΠΟΥ «ζήτησε επίσης επιπλέον πληροφορίες για τις πρόσφατες τάσεις όσον αφορά την κυκλοφορία γνωστών παθογόνων, ιδίως (σ.σ. του ιού) της γρίπης, του SARS-CoV-2 (σ.σ. του ιού που προκαλεί την COVID-19), του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), που πλήττει τα βρέφη, και του μυκοπλάσματος της πνευμονίας, καθώς και για τον βαθμό επιβάρυνσης των συστημάτων υγείας», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο ΠΟΥ βρίσκεται σε επαφή με εργαζόμενους σε κλινικές και με επιστήμονες μέσω των συνεργασιών του και των υφιστάμενων κινεζικών τεχνικών δικτύων.
Σύμφωνα με τον οργανισμό, οι κινεζικές αρχές αποδίδουν την έξαρση των νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος στην άρση των περιορισμών κατά του νέου κορονοϊού, που οδήγησε σε μεγαλύτερη κυκλοφορία γνωστών παθογόνων.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι αρχές υπογράμμισαν την ανάγκη να βελτιωθεί η επιτήρηση των ασθενειών σε δομές υγείας και σε επίπεδο κοινοτήτων και να ενισχυθεί το σύστημα υγείας ώστε να έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί τους ασθενείς, θύμισε ο ΠΟΥ.
Δεν έδωσε καμιά ένδειξη για το πώς έγινε δεκτό το αίτημα, ούτε αν έλαβε τα δεδομένα που ζήτησε.
Ο ΠΟΥ είχε κατηγορήσει επανειλημμένα τις κινεζικές αρχές για έλλειψη διαφάνειας και συνεργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού, τα πρώτα κρούσματα του οποίου εντοπίστηκαν στην Κίνα στα τέλη του 2019.
Η έλλειψη συνεργασίας στηλιτεύτηκε επίσης από τον ΠΟΥ και διάφορες χώρες στην έρευνα που διενεργείται για να εξακριβωθεί πώς ενέσκηψε η πανδημία, ερώτημα στο οποίο δεν έχει δοθεί οριστική απάντηση μέχρι σήμερα.