Οι καρδιακές προσβολές θεωρούνταν κάποτε ως ασθένεια της 3ης ηλικίας  αλλά ανησυχητικά νέα δεδομένα δείχνουν ότι αυξάνονται σε υγιείς και  νεαρούς ενήλικες.

Περίπου το 0,3% των Αμερικανών ηλικίας 18-44 ετών είχαν μια καρδιακή προσβολή το 2019, αλλά πέρυσι αυτό αυξήθηκε στο 0,5%, ή ένας στους 200.

Αν και αυτό μπορεί να εξακολουθεί να φαίνεται ως ένας σχετικά χαμηλός αριθμός, αντιπροσωπεύει μια αύξηση 66% των περιπτώσεων σε μόλις τέσσερα χρόνια, κάτι που οι γιατροί αποκαλούν «ανησυχητικό».

Σημαίνει επίσης ότι ένας στους πέντε ασθενείς με καρδιακή προσβολή είναι τώρα κάτω των 40 ετών.

Ένας αριθμός παραγόντων πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο, όπως η χρήση ναρκωτικών, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και η κακή διατροφή.

Τα φορτώνουν στον COVID

Αλλά το χρονοδιάγραμμα υποδηλώνει έντονα ότι η πανδημία του Covid έπαιξε ρόλο.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο  ίδιος ο ιός προκαλεί εκτεταμένη φλεγμονή στο σώμα που μπορεί να βλάψει την καρδιά ή να οδηγήσει σε θρόμβους αίματος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι, όταν εισέλθει στο σώμα, ο ιός μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στην καρδιά, μια κατάσταση γνωστή ως μυοκαρδίτιδα, που οδηγεί σε βλάβη που καθιστά δυσκολότερη την άντληση αίμα γύρω από το σώμα.

Με την πάροδο του χρόνου, σε ακραίες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να βλάψει το όργανο σε σημείο που γίνεται πολύ αδύναμο για να αντλήσει επαρκώς αρκετό αίμα στο υπόλοιπο σώμα σας, προκαλώντας καρδιακή ανεπάρκεια.

Τα εμβόλια Covid που κατασκευάστηκαν από την Pfzier και τη Moderna έχει επίσης αποδειχθεί ότι προκαλούν φλεγμονή στην καρδιά σε σπάνιες περιπτώσεις, ειδικά σε νεαρούς άνδρες και αγόρια.

Όμως, η πραγματική έρευνα έχει δείξει ότι ο κίνδυνος αυτής της αντίδρασης σε ένα εμβόλιο είναι πολύ χαμηλότερος από τον κίνδυνο που διατρέχετε να μην εμβολιαστείτε εξαρχής – επειδή ο Covid είναι πολύ πιο πιθανό να βλάψει την καρδιά.

Η κατάθλιψη, το άγχος και το στρες αυξήθηκαν επίσης μεταξύ των νέων κατά τη διάρκεια των lockdown.

Ο Δρ Deepak Bhatt, διευθυντής του Mount Sinai Fuster Heart Hospital, δήλωσε στο TODAY: «Σίγουρα υπάρχουν περισσότεροι νέοι άνθρωποι που έρχονται με καρδιακή προσβολή.

Υπάρχουν δεδομένα για να το υποστηρίξουμε. Το τι όμως οδηγεί σε αυτό το φαινόμενο  είναι αμφιλεγόμενο».

Υπήρχαν εκατομμύρια λιγότερες επισκέψεις σε γιατρούς κατά τα πρώτα χρόνια της πανδημίας, πράγμα που σημαίνει ότι χρόνιες παθήσεις που μπορεί να συμβάλλουν στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων πέρασαν απαρατήρητες.

Αύξηση του αριθμού των νέων που αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2, ο οποίος σχετίζεται με παχύτερο και πιο κολλώδες αίμα που αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος και, στη συνέχεια, καρδιακών προσβολών.

Ο Δρ Laxmi Mehta, διευθυντής Προληπτικής Καρδιολογίας και Καρδιαγγειακής Υγείας των Γυναικών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, δήλωσε:

«Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι οι νεότεροι άνθρωποι δεν αισθάνονται ότι κινδυνεύουν από καρδιακές παθήσεις, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη.

Οι περισσότεροι νέοι πιστεύουν ότι η καρδιακή νόσος εμφανίζεται μόνο σε ηλικιωμένους, αλλά αυτό δεν συμβαίνει.»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!