Σχεδόν ένας στους τρεις ενήλικες βιώνουν μοναξιά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και ένας στους δέκα καθημερινά σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι νέοι είναι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο, καθώς αναφέρουν με αυξημένη συχνότητα ότι δεν διαθέτουν στενές σχέσεις ή σχέσεις ουσίας, ούτε την αίσθηση ότι είναι αποδεκτό μέλος κάποιας ομάδας.
Αυτά είναι τα βασικά ευρήματα νέας έρευνας της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (APA), που διεξήχθη σε 2.200 ενήλικες εθελοντές. Όπως έδειξε η μελέτη, το 30% των συμμετεχόντων ηλικίας 18-34 ετών είπαν ότι νιώθουν μόνοι καθημερινά ή αρκετές φορές την εβδομάδα.
Οι άγαμοι συμμετέχοντες είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες από τους έγγαμους να αναφέρουν πως μαστίζονται συστηματικά από μοναξιά. Τα ποσοστά μεταξύ τους ήταν:
Επιπλέον, ένας στους τέσσερις συμμετέχοντες (25%) δήλωσαν πως νιώθουν πιο μόνοι απ’ ό,τι πριν ξεσπάσει η πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Αντίστοιχα, το 43% δεν είδαν κάποια διαφορά, ενώ το 23% είπαν ότι νιώθουν λιγότερη μοναξιά.
Τα ευρήματα αυτά «επιβεβαιώνουν ότι η μοναξιά έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις, ιδίως μεταξύ των νέων», δήλωσε ο Έλληνας πρόεδρος της ΑΡΑ Dr. Πέτρος Λεβούνης, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Rutgers, στο Νιου Τζέρσι. «Οι γιατροί και άλλοι ειδικοί μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά στην ευεξία και την σωματική υγεία των ασθενών τους, εάν τους ρωτούν για τη μοναξιά που νιώθουν και τους συμβουλεύουν για το πώς μπορούν να αμβλύνουν τις επιδράσεις της».
Πώς την καταπολεμούν
Η νέα έρευνα έδειξε επίσης τι κάνουν οι πάσχοντες για να μειώσουν τη μοναξιά που νιώθουν:
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είπαν ότι βασίζονται πολύ στην τεχνολογία για να διώξουν την μοναξιά από τη ζωή τους. Το 66% των συμμετεχόντων είπαν ότι η τεχνολογία τους βοηθεί να δημιουργήσουν νέες σχέσεις. Το 75% είπαν ότι τους βοηθεί να συνδέονται πιο συχνά με άλλα άτομα. Και το 69% δήλωσαν ότι είναι χρήσιμη για τη δημιουργία και τη διατήρηση νέων σχέσεων.
Ωστόσο οι συμμετέχοντες ήταν μοιρασμένοι για το νόημα των σχέσεων αυτών. Το 46% είπαν ότι οι σχέσεις της τεχνολογίας είναι επιφανειακές και οι υπόλοιποι ότι είναι ουσιαστικές.
Πάντως, την μεγαλύτερη αίσθηση ότι ανήκουν κάπου έχουν όταν βρίσκονται με ανθρώπους στην αληθινή ζωή:
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.