Την άποψη ότι στις μέρες μας, ζούμε την πιο μεγάλη αλλαγή της ανθρωπότητας τα τελευταία 200 χρόνια, εξέφρασε η δρ. Morgaine Gaye η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη και τη διαμόρφωση καινοτόμων διατροφικών προϊόντων παγκοσμίως με αφορμή τα γεγονότα του covid.
Δηλαδή μετά τον covid τους εγκλεισμούς τώρα η παγκόσμια κοινότητα βρίσκει την… ευκαιρία να “βάλει χέρι” και στα τρόφιμα καθώς αργά αλλά σταθερά θέλει να εισάγει στο μενού τις συσκευασίες που θα καταναλώνονται αλλά και να γίνει γνωστό το DNA του κάθε πολίτη!
Η Gaye, που εξετάζει νέες τάσεις στη διατροφή οι οποίες εκτείνονται σε βάθος δεκαετίας, πρόσθεσε πως «δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε αυτή την μεγάλη αλλαγή καθώς είμαστε μέρος της. Πέρα από τις γεωπολιτικές αλλαγές, βιώνουμε την αλλαγή στο πως αισθανόμαστε και σκεφτόμαστε ως άνθρωποι. Επανεξετάζουμε τις αξίες μας, βλέπουμε τι μετράει για μας και τι έχει νόημα για μας».
Και όλα αυτά, όπως εξήγησε, σχετίζονται με τη νέα σχέση που αναπτύσσουμε με το φαγητό, στην πρώτη συζήτηση με θέμα «The Future of Food» που οργάνωσε σήμερα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού στην Προεδρία της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό εντάχθηκε και η πρώτη αυτή ενημερωτική εκδήλωση κατά την οποία η Δρ. Morgaine Gaye, Food Futurologist και δημιουργός του Food Trends, μίλησε σχετικά με τις μελλοντικές διατροφικές τάσεις και τη σημασία τους.
Η Δρ. Gaye που εξετάζει τα τρόφιμα και τη διατροφή από κοινωνική, πολιτισμική, οικονομική και γεωπολιτική σκοπιά, καθώς και από τη σκοπιά των τάσεων και του branding, αφού αναφέρθηκε στο επιτυχημένο παράδειγμα της Ελλάδος στον τουρισμό, είπε πως μετά από μια οικονομική κρίση και το χάος που ακολούθησε λόγω του covid, η αγορά είναι πλέον έτοιμη για κάτι νέο.
Κάτι όμως που βασίζεται σε παλιές συνήθειες όπως η σημασία να κάθομαι σε ένα τραπέζι με άλλους και να απολαμβάνω ένα γεύμα, αναγκαιότητα που έγινε πιο ξεκάθαρη την εποχή του Covid.
Η ίδια έκανε λόγο για μη συσκευασμένα αλλά ασφαλή τρόφιμα με τις πληροφορίες τυπωμένες ως σφραγίδες με φυσικά υλικά πάνω στην επιφάνεια τους. «Το μέρος της συσκευασίας ενός φρούτου θα μπορεί για παράδειγμα να είναι μια φυσική μεμβράνη διαλυτή στο νερό και να έχει όλη τη μυρωδιά του φρούτου το οποίο θα καταναλώνεται με τη συσκευασία του. Τίποτα να μην πηγαίνει χαμένο από τα υπολείμματα των τροφών, καθώς θα μπορούν να γίνουν διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα μέχρι και έπιπλα ή ρούχα», ανέφερε προσθέτοντας ότι σύντομα οι τροφές θα φτάνουν σε μας με drones.
Παράλληλα, η τάση για χρήση φυσικών υλικών θα επεκταθεί και σε τομείς όπως η διακόσμηση και θα έχουμε φωτιστικά από μανιτάρια. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας στο μέλλον θα μπορεί να υπάρξει πλήρης εξατομίκευση της διατροφής, μέσω μιας συσκευής που θα μπορεί να «διαβάζει» από την αναπνοή μας το DNA μας και τις διατροφικές μας δυσανεξίες ή καθημερινές ελλείψεις, πχ σε βιταμίνες και στη συνέχεια θα μπορεί να εντοπίζει, από τις τροφές που είναι γύρω μας, αυτές που είναι οι ιδανικές για εμάς.
Παρόμοιους και άλλους παράγοντες κοινωνικούς, πολιτισμικούς, οικονομικούς και γεωπολιτικούς παράγοντες, όπως είπε η Δρ. Gaye, πρέπει να λάβει υπόψη της η βιομηχανία τροφίμων στον σχεδιασμό της προκειμένου να είναι βιώσιμη στο μέλλον.
«Φυσικά, δεν μπορούμε να προβλέψουμε όλες τις εξελίξεις που θα γίνουν στο μέλλον. Όμως, όπως είδατε και σήμερα, είναι μία πρωτοβουλία που έδωσε τροφή για ιδέες, για σχεδιασμό στο μέλλον. Ξεκινήσαμε με τον κλάδο των τροφίμων και θα συνεχίσουμε με τομείς όπως η ενέργεια, η τεχνολογία φυσικά, η κυκλική οικονομία, smart cities και άλλα, ώστε να πιάσουμε και να καλύψουμε τους περισσότερους τομείς της οικονομίας», επισημαίνει από την πλευρά της η πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.