Tα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι ναι μεν απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, σε περίπτωση που υπάρχει έλλειψη, η υπερδοσολογία τους όμως τα καθιστά εξίσου επίκινδυνα και επιβλαβή και μπορεί να οδηγήσει σε υπερβιταμίνωση.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες, αφού διερεύνησαν την περίπτωση ενός μεσήλικα άνδρα, που χρειάστηκε εισαγωγή στο νοσοκομείο λόγω της υπερβολικής πρόσληψης βιταμίνης D.

Όπως αναδεικνύουν τα στοιχεία της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο BMJ Case Reports, ο συγκεκριμένος άντρας χρειάστηκε νοσοκομειακή περίθαλψη, μετά από παραπομπή του οικογενειακού του γιατρού.

Παρουσίασε συμπτώματα, όπως επαναλαμβανόμενους εμετούς, ναυτία, κοιλιακό άλγος, κράμπες στα πόδια, εμβοές (βουητό στο αυτί), ξηροστομία, αυξημένη δίψα, διάρροια και σημαντική απώλεια βάρους (12,7 κιλά).

Τα συγκεκριμένα συμπτώματα διήρκησαν περίπου 3 μήνες και ξεκίνησαν περίπου 1 μήνα, αφότου άρχισε μια εντατική αγωγή βιταμινών σε μορφή συμπληρωμάτων, ακολουθώντας τις συμβουλές ενός διατροφολόγου.

Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε ότι είχε πολλά προβλήματα υγείας, καθώς έπασχε από φυματίωση, βακτηριακή μηνιγγίτιδα και χρόνια ιγμορίτιδα, ενώ είχε κι έναν όγκο στο εσωτερικό του αυτιού (αιθουσαίο σβάννωμα στην αριστερή μεριά), με αποτέλεσμα την κώφωση σε αυτό το αυτί, αλλά και συσσώρευση υγρού στον εγκέφαλο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο άντρας χρειάστηκε να νοσηλευτεί για 8 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων του χορηγήθηκαν ενδοφλέβια αγωγή για να αποβάλει ο οργανισμός του τις περιττές ουσίες. Συμπληρωματικά, του χορηγήθηκαν διφωσφονικά, τα ειδικά φάρμακα που συνήθως χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση των οστών ή τη μείωση των υπερβολικών επιπέδων ασβεστίου στο αίμα.