ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μαύρα σύννεφα» στον ορίζοντα του τουρισμού για το 2025...
prodeals

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

Οι αιτίες που την προκαλούν

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως μπορείτε να την αντιμετωπίσετε

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς συμβαίνει ξαφνικά και απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση από χειρουργό οφθαλμίατρο. καθώς υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει ακόμη και σε πλήρη  τύφλωση.

Με την πάροδο της ηλικίας το υαλοειδές ρευστοποιείται και σε ορισμένες περιπτώσεις διαχωρίζεται από τον αμφιβληστροειδή. Η αποκόλληση του υαλοειδούς προκαλεί πλήθος συμπτωμάτων στον πάσχοντα όπως φωταψίες, μαύρα στίγματα, αστραπές κ.λπ.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η αποκόλληση του υαλοειδούς μπορεί να δημιουργήσει ρωγμή ή αιμορραγία οδηγώντας στην αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Δυστυχώς, η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς επειδή εξελίσσεται αν δεν αντιμετωπισθεί χειρουργικά. οδηγεί σε απώλεια του οπτικού πεδίου και στην ολική τύφλωση του ασθενούς. Κατά συνέπεια, ο πάσχων με το που θα αντιληφθεί τα συμπτώματα, πρέπει να χειρουργηθεί εντός 24 ωρών.

Μόνο ο χειρουργός οφθαλμίατρος είναι αυτός που θα αποφασίσει μια καθυστέρηση της επέμβασης (μάξιμουμ μιας εβδομάδας) αν ο ασθενής λαμβάνει αντιπηκτικά φάρμακα ή αν διαπιστώσει αποκόλληση της ωχράς κηλίδας.

Οι αιτίες που προκαλούν την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες που προκαλούν την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι το γήρας και ένας τραυματισμός του ματιού.

Τα 3 είδη της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς

Ρηγματογενής: Προκαλείται λόγω της ηλικίας, ενός τραυματισμού, της υψηλής μυωπίας ή μιας επέμβασης στα μάτια.

Ελκτική: Εμφανίζεται συχνότερα στους διαβητικούς, καθώς η συγκεκριμένη πάθηση καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού.

Εξιδρωτική: Προκαλείται από τη συσσώρευση υγρού πίσω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα εξαιτίας μιας νεοπλασίας ή της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Επειδή δεν υπάρχει διέξοδος διαφυγής του εν λόγω υγρού, μετατοπίζει τον χιτώνα μακριά από τον ιστό που βρίσκεται πίσω του.

Τα συμπτώματα

Όσο προχωράει η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, τα συμπτώματα ποικίλλουν.

Τα συμπτώματα διαφέρουν για κάθε ασθενή και περιλαμβάνουν:

  • Λάμψεις μικρής διάρκειας που θυμίζουν flash ή κεραυνούς
  • Mυιοψίες (μοιάζουν με κηλίδες, κύκλους, γραμμές ή ιστό αράχνης)
  • Γκρίζα ή μαύρη κουρτίνα η οποία περιορίζει το πεδίο της όρασης του ασθενούς
  • Θολή όραση

Πρόληψη της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς

Οι μύωπες (με μυωπία άνω των 15 βαθμών), οι διαβητικοί, όσοι έχουν γλαύκωμα, όσοι έχουν κάνει επέμβαση καταρράκτη, έχουν ιστορικό αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, αγγειοπάθειες και οικογενειακό ιστορικό αποκολλήσεων, πρέπει να εξετάζονται με βυθοσκόπηση μια φορά το χρόνο ή συχνότερα αν το ορίσει ο οφθαλμίατρος.

Η αντιμετώπιση της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς

Υαλοειδεκτομή: Η διάρκεια της επέμβασης είναι μικρότερη της μιας ώρας και γίνεται με τοπική αναισθησία. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται από τον χειρουργό οφθαλμίατρο όταν υπάρχουν πολλαπλές ρωγμές στον αμφιβληστροειδή. Ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει για περίπου 5 ώρες στο νοσοκομείο και στη συνέχεια, αφού λάβει τις απαιτούμενες οδηγίες, μπορεί να πάει στο σπίτι του.

Τοποθέτηση σκληρικού μοσχεύματος: Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται σε μικρής εκτάσεως αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Για την συγκόλληση της ρωγμής του αμφιβληστροειδούς εφαρμόζεται η μέθοδος της κρυοπηξίας.

Πνευματική ρετινοπηξία (με αέρα και κρυοπηξία): Στην εν λόγω μέθοδο εισάγεται μία μικρή ποσότητα αερίου με στόχο να απωθήσει την ρωγμή προς τα έξω.

Η αποθεραπεία

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μετά την επέμβαση και τη μέθοδο που θα επιλέξει ο οφθαλμίατρος, με βάση την έκταση του προβλήματος, το μάτι παραμένει κλειστό για μια ημέρα ενώ απαιτείται χρήση των συνταγογραφούμενων σταγόνων για τέσσερις εβδομάδες. Ο γιατρός σας θα σάς δώσει πρόσθετες οδηγίες ενώ θα ορίσει και το επόμενο ραντεβού σας για έλεγχο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.