Ο φυσικός καθαρισμός του εντέρου στο σπίτι μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση νερού ή υιοθετώντας μια συγκεκριμένη δίαιτα.
Η υγεία του πεπτικού συστήματος είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ευεξίας μας. Ένα σημαντικό όργανο στο πεπτικό σύστημα είναι το κόλον, το γνωστό παχύ έντερο. Η υγεία του παχέος εντέρου αποτελεί σημαντικό μέρος της υγείας του πεπτικού συστήματος.
Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι το παχύ έντερο πρέπει να «καθαρίζεται» ως μέσο για βέλτιστη πεπτική ευεξία. Ωστόσο, η έρευνα που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα τέτοιων καθαρισμών είναι ελάχιστη και χαμηλής ποιότητας.
Γιατί να καθαρίζεις το παχύ έντερο;
Σε κάποιες περιπτώσεις, ο καθαρισμός του παχέος εντέρου μπορεί να είναι και ευεργετικός. Εντούτοις, δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες που να το υποστηρίζουν, εκτός κι αν εφαρμόζεις τον καθαρισμό κατά της δυσκοιλιότητας ή πριν από μια ιατρική διαδικασία όπως η κολονοσκόπηση.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί με την υδροθεραπεία του παχέος εντέρου, που γίνεται με ιατρική συσκευή σε αντίθεση με έναν φυσικό καθαρισμό.
Αποτοξίνωση εντέρου με φυσικό τρόπο
Μια πολύ ωφέλιμη διαδικασία είναι η αποτοξίνωση του εντέρου, η οποία μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Ενυδάτωση
Το να πίνεις άφθονο νερό και να παραμένεις ενυδατωμένη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ρυθμίσεις την πέψη. Η κατανάλωση χλιαρού νερού έχει αποδειχθεί καλή και για την πέψη.
Επίσης, δοκίμασε να καταναλώνεις πολλά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Αυτό σημαίνει φρούτα και λαχανικά όπως καρπούζια, ντομάτες, μαρούλι και σέλινο. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές τροφές που βοηθούν στον φυσικό καθαρισμό του εντέρου.
Δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες είναι ένα απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό που πρέπει να υπάρχει στη διατροφή. Βρίσκεται σε ανεπεξέργαστα, υγιεινά φυτικά τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και πολλά άλλα.
Τα φυτά περιέχουν κυτταρίνη και ίνες που βοηθούν να «διογκωθεί» η περίσσεια ύλης στο παχύ έντερο. Ρυθμίζουν επίσης τη δυσκοιλιότητα και τα υπερδραστήρια έντερα ενώ ενισχύουν τα χρήσιμα βακτήρια ως πρεβιοτικό.
Προσπάθησε να καταναλώνεις πολλές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν σε ένα υγιές παχύ έντερο. Μπορούν επίσης να είναι εξαιρετικά χρήσιμες για τα βακτήρια του εντέρου.
Χυμοί και smoothies
Οι χυμοί είναι δημοφιλή «καθαριστικά» του παχέος εντέρου. Η μέτρια πρόσληψη χυμών σίγουρα θα σε ωφελήσει και θα διευκολύνει την πέψη σου. Επίσης συγκρατούν νερό και έτσι βοηθούν στην ενυδάτωση του οργανισμού σου. Επιπλέον, η κατανάλωση φρούτων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του μικροβιώματος του εντέρου και της κινητικότητας της τροφής μέσω του εντέρου. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της δυσκοιλιότητας.
Πιο ανθεκτικά άμυλα
Τα ανθεκτικά άμυλα είναι παρόμοια με τις φυτικές ίνες. Βρίσκονται επίσης σε φυτικές τροφές όπως οι πατάτες, το ρύζι, τα όσπρια, οι πράσινες μπανάνες και τα δημητριακά. Αυτά προωθούν ένα υγιές κόλον ενισχύοντας τη μικροχλωρίδα του εντέρου.
Υπάρχει ένα μειονέκτημα, όμως. Τα ανθεκτικά άμυλα βρίσκονται στους υδατάνθρακες. Ωστόσο, εάν ακολουθείς μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, μπορείς να κάνεις επιλογές όπως σιτάρι ολικής αλέσεως, πράσινες μπανάνες ή φακές. Η συμπερίληψή τους στη διατροφή σου, μπορεί να είναι εξαιρετική για τον καθαρισμό του εντέρου σου.
Προβιοτικά
Η προσθήκη προβιοτικών στη διατροφή σου είναι ένας άλλος τρόπος για να καθαρίσεις το έντερο. Αυτό ενισχύει επίσης τη συνολική υγεία σου.
Μπορείς να βρεις τα κατάλληλα για εσένα προβιοτικά συμπληρώματα, ενώ μπορείς να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, όπως γιαούρτι, kimchi, τουρσιά ή άλλα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.
Τα προβιοτικά εισάγουν καλά βακτήρια στο έντερο με τη βοήθεια φυτικών ινών και ανθεκτικών αμύλων. Αυτά περιορίζουν τη φλεγμονή και προάγουν την κανονικότητα – δύο στοιχεία της πεπτικής υγείας που σχετίζονται με το έντερο.
Το μηλόξυδο θεωρείται επίσης προβιοτικό και περιλαμβάνεται στους καθαρισμούς του παχέος εντέρου. Τα ένζυμα και τα οξέα που περιέχει το μηλόξυδο υποτίθεται ότι καταστέλλουν τα κακά βακτήρια, σύμφωναμε κάποιες μελέτες.
Τσάγια από βότανα
Τα αφεψήματα από βότανα μπορεί να βοηθήσουν την πεπτική υγεία σου. Τα καθαρτικά όπως το ψύλλιο, η αλόη βέρα, η ρίζα του marshmallow και η φτελιά μπορεί να βοηθήσουν στη δυσκοιλιότητα. Παρ’ όλα αυτά, χρειάζεται να μιλήσεις με το γιατρό σου και να ακολουθήσεις προσεκτικά τις οδηγίες του πριν χρησιμοποιήσεις αυτά τα βότανα. Και χρησιμοποίησέ τα με φειδώ — διαφορετικά, μπορεί να είναι επιβλαβή.
Άλλα βότανα όπως το τζίντζερ, το σκόρδο και το πιπέρι καγιέν περιέχουν αντιμικροβιακά φυτοχημικά. Αυτά πιστεύεται ότι καταστέλλουν τα κακά βακτήρια. Για το λόγο αυτό, περιλαμβάνονται σε πολλούς καθαρισμούς, αν και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.