Αξονικές τομογραφίες έδειξαν ότι οι κρύσταλλοι ασβεστίου μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στις αρθρώσεις.
Αυτό γίνεται καθώς φθείρουν τον χόνδρο που εμποδίζει το τρίψιμο των οστών μεταξύ τους, όπως αναφέρουν ερευνητές στο περιοδικό Arthritis & Rheumatology.
«Η βλάβη του χόνδρου είναι πολύ πιθανό να συμβεί στις ίδιες τοποθεσίες όπου εναποτίθενται οι κρύσταλλοι ασβεστίου, υποδηλώνοντας ένα εντοπισμένο αποτέλεσμα. Δείξαμε επίσης ότι αυτοί οι κρύσταλλοι μπορούν να συμβάλουν στον πόνο στο γόνατο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, δρ. Tuhina Neogi, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Βοστώνης.
Συνολικά, αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τον σημαντικό ρόλο των κρυστάλλων ασβεστίου στη δομική βλάβη και τα συμπτώματα στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.
Δεν υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες ίασης για την οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Μέχρι στιγμής, οι εναποθέσεις κρυστάλλων ασβεστίου στο γόνατο θεωρούνταν ότι δεν είχαν καμία κλινική συνέπεια και ότι είναι απλώς κάτι που συμβαίνει με τα γηρατειά, είπαν οι ερευνητές.
Αλλά αναλύοντας αξονικές τομογραφίες σχεδόν 1.700 ασθενών, μπόρεσαν να ανιχνεύσουν μεγαλύτερη ποσότητα εναποθέσεων από ό,τι είχε αποκαλυφθεί προηγουμένως από την κλασική μέθοδος ακτινογραφίας.
Αυτές οι βελτιωμένες σαρώσεις επέτρεψαν στους ερευνητές να προσδιορίσουν έναν αυξημένο κίνδυνο βλάβης του χόνδρου από τις εναποθέσεις ασβεστίου, που δεν είχαν φανεί κατεστραμμένοι (ειδικά στα γόνατα) σε προηγούμενη απεικόνιση.
Περίπου το 9% των ασθενών στην μελέτη είχαν αυτές τις εναποθέσεις ασβεστίου, είπαν οι ερευνητές. Οι κρύσταλλοι ασβεστίου συσχετίστηκαν με σχεδόν 40% υψηλότερο κίνδυνο καταστροφής του χόνδρου.
«Τώρα που αυτό έχει εντοπιστεί, μπορούμε να αρχίσουμε να επικεντρωνόμαστε στην εύρεση λύσεων για την πρόληψη αυτών των εναποθέσεων κρυστάλλων ασβεστίου, ώστε να ανακουφίσουμε τον πόνο και να περιορίσουμε την εξέλιξη της βλάβης των αρθρώσεων στην οστεοαρθρίτιδα», είπε η δρ. Neogi.