Την ώρα που Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) βρίσκεται σε επιφυλακή για τη Mpox, γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων, ο 40χρονος Egide Irambona που νοσεί από τη νόσο περιέγραψε στο πως την αντιμετωπίζει, τονίζοντας πώς «ήταν τόσο επώδυνο που δεν μπορούσα να κοιμηθώ».

«Είχα έναν φίλο που είχε φουσκάλες. Νομίζω ότι το κόλλησα από αυτόν. Δεν ήξερα ότι ήταν Mpox. Ευτυχώς, τα παιδιά μου δεν έχουν δείξει κανένα σημάδι ότι το έχουν. Η σύζυγος μου όμως, έχει μολυνθεί και νοσηλεύεται», είπε ο άνδρας από το Μπουρούντι, χώρα της κεντρικής Αφρικής.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η ασθένεια προκάλεσε αφόρητους πόνους, δηλώνοντας: «Είχα πρησμένους λεμφαδένες στο λαιμό μου. Ήταν τόσο επώδυνο που δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Στη συνέχεια, ο πόνος υποχώρησε εκεί και μεταφέρθηκε στα πόδια μου».

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων – Τα συμπτώματα

Η Mpox είναι μια ιογενής λοίμωξη που προσβάλλει κυρίως ανθρώπους και ζώα. Ανήκει στην ομάδα των ιών που ταξινομούνται ως «γένος Orthopoxvirus». Αυτά συνήθως προκαλούν ασθένεια που μοιάζει με ευλογιά και περιλαμβάνει εξάνθημα με ανυψωμένα εξογκώματα ή φουσκάλες στο δέρμα.

Τα εξογκώματα είναι συχνά γεμάτα με υγρό ή πύον και μπορεί τελικά να σχηματίσουν κρούστα και να επουλωθούν. Η Mpox είναι παρόμοια με την εκριζωμένη ευλογιά και άλλους ιούς ευλογιάς όπως η ευλογιά και η δαμαλίτιδα.

Ονομάστηκε «ευλογιά των πιθήκων» καθώς εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους που βρίσκονταν σε αιχμαλωσία για ερευνητικούς σκοπούς στη Δανία, το 1958. Το 1970, αναφέρθηκε η πρώτη περίπτωσης ανθρώπινης νόσησης – ένα αγόρι εννέα μηνών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα που μπορεί να εμφανιστεί στο πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια και άλλα μέρη του σώματος. Το εξάνθημα τελικά σχηματίζει φλύκταινες και ψώρα πριν επουλωθεί.

Η φλύκταινα – η οποία μοιάζει με μεγάλο λευκό ή κίτρινο σπυράκι – είναι ένα μικρό, ανυψωμένο εξόγκωμα στο δέρμα που είναι γεμάτο με πύον.

Οι λεμφαδένες, που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορούν επίσης να διογκωθούν καθώς προσπαθούν να καταπολεμήσουν τον ιό.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μια λοίμωξη mpox μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!