Τα διαγνωστικά κέντρα καταγγέλουν πως η οικονομική τους κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει. Σε απόγνωση βρίσκονται οι εργαστηριακοί γιατροί μετά τις μειώσεις στους μισθούς τους.

Στο πλαίσιο αυτό, τον Απρίλιο, τα εργαστήρια της Περιφέρειας προέβησαν σε κινητοποιήσεις, εντούτοις πλέον βρίσκεται στο τραπέζι το ενδεχόμενο πανελλαδικών κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που δεν ληφθούν δραστικά μέτρα.

«Προκειμένου να «ανακουφίσει» τους ιδιωτικούς φορείς από τις -κοινώς ομολογουμένως- υπέρογκες επιβαρύνσεις, το Υπουργείο Υγείας εφαρμόζει από τον περασμένο Απρίλιο την είσπραξη από τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ 1 ευρώ για εξετάσεις βιολογικού υλικού και 3 ευρώ για απεικονιστικές εξετάσεις, υπέρ του Οργανισμού.

Ουσιαστικά, η επιβάρυνση, η οποία εκτιμάται περί τα 60-66 εκατομμύρια ευρώ, εισπράττεται από τους εργαστηριακούς, για να αποδοθεί στον ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια να αφαιρεθεί από το clawback που καλούνται να καταβάλουν τα εργαστήρια, καθώς το κόστος των εξετάσεων που διενεργήθηκαν υπερβαίνει τον αντίστοιχο (κλειστό) προϋπολογισμό».

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε σχετική συνέντευξη τύπου την Τρίτη (09/07), που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ),την Τρίτη (09/07).

Οι παράμετροι που οδηγούν στην υπέρβαση

Όπως επισημάνθηκε, οι παράμετροι που οδηγούν σε αυτήν την υπέρβαση είναι δύο:

  • οι πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού (οι Έλληνες ειδικά στη μετά covid εποχή χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων).
  • η τεχνητή-προκλητή συνταγογράφηση.

«Και στις δυο περιπτώσεις υπεύθυνο για να τα αντιμετωπίσει είναι το κράτος, με την ενίσχυση του προϋπολογισμού στην πρώτη περίπτωση και με την εφαρμογή των κανόνων ορθής συνταγογράφησης και των διαγνωστικών πρωτοκόλλων στη δεύτερη», ανέφεραν εκπρόσωποι του κλάδου.

Σημειώνεται ότι το 2014 θεσπίστηκαν διαγνωστικά πρωτόκολλα από το Υπουργείο, παράλληλα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Αν και το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει ορισμένα σημαντικά βήματα, τα πρωτόκολλα αυτά μέχρι και σήμερα δεν έχουν τεθεί πλήρως σε εφαρμογή.

«Η εκτέλεση εργαστηριακών εξετάσεων με αυτή την υποκοστολόγηση κάνουν τον Έλληνα εργαστηριακό ιατρό χρηματοδότη του ΕΟΠΥΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας», τόνισαν οι εκπρόσωποι των φορέων.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, για εξετάσεις βιολογικού υλικού κόστους 50 ευρώ, στα ταμεία των εργαστηρίων μπαίνουν λιγότερα από 10 ευρώ.

Επισημάνθηκε δε, το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ιατροί οι οποίοι είναι κοντά στη σύνταξη, καθώς το υφιστάμενο τεχνητό χρέος καθιστά αδύνατο να συνταξιοδοτηθούν.

Σε γιατρούς οι οποίοι έφυγαν από τη ζωή το χρέος μετακύλησε στους κληρονόμους οι οποίοι -όπως τονίστηκε- αποποιήθηκαν κληρονομιές, περιουσίες, τους κόπους μια ολόκληρης ζωής.

Ο κλάδος αφήνει αιχμές για πολιτικές μεθοδεύσεις με στόχο τον αφανισμό των μικρών εργαστηρίων και ζητά συνάντηση με τον Πρωθυπουργό προκειμένου να βρεθεί λύση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!