Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας πρόσφατης μελέτης ένα παρασιτικό σκουλήκι του εγκεφάλου το οποίο μεταδίδεται από αρουραίους και σαλιγκάρια εντοπίστηκε στην Ατλάντα των ΗΠΑ.
Ο Angiostrongylus cantonensis, γνωστός και ως πνευμονοσκώληκας αρουραίων, βρίσκεται συνήθως στη Νοτιοανατολική Ασία και στα νησιά του Ειρηνικού, αλλά μια νέα μελέτη βρήκε το παράσιτο στην Ατλάντα.
Μετά τη συλλογή δειγμάτων ιστού από άγριους καφέ αρουραίους που βρέθηκαν νεκροί στην Ατλάντα, οι ερευνητές λένε ότι βρήκαν ότι περισσότερο από το 20% των ζώων είχαν νηματώδη στην καρδιά, την πνευμονική αρτηρία ή τους ιστούς του εγκεφάλου τους. Τα νηματώδη είναι τύπος σκουληκιών τα οποία αποτελούν τη συνομοταξία των Νηματωδών. Πρόκειται για συνομοταξία με εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία ως προς τα περιβάλλοντα στα οποία μπορεί να προσαρμοστεί.
“Ο πνευμονικός σκώληκας cantonensis σε αστικούς πληθυσμούς αρουραίων, ενδιάμεσους ξενιστές γαστερόποδων και άλλους ξενιστές στην πολυπληθή ευρύτερη περιοχή της Ατλάντα αποτελούν πιθανή απειλή για την υγεία των ανθρώπων και των κατοικίδιων, ελεύθερης βοσκής και ζώων αιχμαλωσίας», έγραψαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, σε μια έκθεση που συνοψίζει τη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο Emerging Infectious Diseases Journal του CDC.
Οι ερευνητές λένε ότι πιστεύουν ότι το παράσιτο έχει εξαπλωθεί και «εγκατασταθεί» σε περιοχές των νοτιοανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών.
Τα συμπτώματα
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το γνωστό CDC, ο άνθρωπος μπορεί να γίνει ο τυχαίος ξενιστής του παρασίτου τρώγοντας ωμό ή κακομαγειρεμένο φαγητό και τα κρούσματα είναι εξαιρετικά σπάνια.
Μόλις μπει μέσα σε έναν άνθρωπο, το σκουλήκι θα μπορούσε να προκαλέσει μια σπάνια εγκεφαλική λοίμωξη γνωστή ως ηωσινοφιλική μηνιγγίτιδα.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, δυσκίνητο λαιμό, μυρμήγκιασμα, πυρετό, έμετο ή επώδυνη αίσθηση στο δέρμα.
«Οι περισσότερες λοιμώξεις του A. cantonensis υποχωρούν αυθόρμητα με την πάροδο του χρόνου χωρίς ειδική θεραπεία, επειδή το παράσιτο δεν μπορεί να επιβιώσει για πολύ στο ανθρώπινο σώμα. Ωστόσο, σπάνια μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές, οδηγώντας σε νευρολογική δυσλειτουργία ή θάνατο», σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό EID.
Επί του παρόντος δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για το παράσιτο, αλλά το CDC λέει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν ορισμένες θεραπείες που βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.