Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από το 2005, οι πιθανότητες για εγκεφαλικό έχουν αυξηθεί κατά 50% παγκοσμίως, ενώ μια άλλη έκθεση αναφέρει ότι υπάρχουν πάνω από 12 εκατομμύρια νέα εγκεφαλικά επεισόδια κάθε χρόνο.
Συνολικά, τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι περίπου ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως αναμένεται να υποστεί εγκεφαλικό κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Τι κρύβεται πίσω από την αύξηση των εγκεφαλικών
Ένα εγκεφαλικό (απόφραξη της ροής του αίματος στον εγκέφαλο) μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Επίσης ο κάθε άνθρωπος έχει τους δικούς του συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να τον προδιαθέσουν σε εγκεφαλικό, λέει η δρ. May Nour, επεμβατική νευρολόγος και διευθύντρια του UCLA Arline and Henry Gluck Stroke Rescue Program.
“Γενικά, υπάρχουν τροποποιήσιμοι -και μη- παράγοντες κινδύνου. Για παράδειγμα, η γενετική προδιάθεση είναι ένας μη τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου. Μερικοί γεννιούνται με γονίδια που έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για εγκεφαλικά και γι’ αυτούς το πρόβλημα είναι -εκτός των άλλων- και κληρονομικό”, είπε η δρ. Nour.
Τούτου λεχθέντος, η συντριπτική πλειοψηφία των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορούν να προληφθούν με τη διατροφή και άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής: “Αυτοί είναι οι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου που μπορούν να προσαρμοστούν για να μειωθεί ο κίνδυνος ενός ατόμου. Το 80% των εγκεφαλικών επεισοδίων μπορούν να προληφθούν”, είπε η ίδια.
Πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος για εγκεφαλικό
Η ηλικία παραμένει ο πιο κρίσιμος παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό. Αλλά η διατροφή μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο.
“Η παχυσαρκία αυξάνεται σε όλον τον κόσμο καθώς η ποιότητα της διατροφής μας μειώνεται”, λέει η δρ. Dana Hunnes, επίκουρη καθηγήτρια κοινοτικών επιστημών υγείας στο UCLA Fielding School of Public Health και διαιτολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Ronald Reagan UCLA.
Η ίδια αποδίδει την αύξηση των κινδύνων εγκεφαλικού σε παγκόσμιο επίπεδο στους ίδιους παράγοντες που συμβάλλουν στην παγκόσμια κρίση παχυσαρκίας: “Οι άνθρωποι τρώνε περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο”.
Αλλά σε αντίθεση με τα γονίδια και την ηλικία, η διατροφή είναι ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου:
“Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν δυνητικά να αυξήσουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό. Μια υψηλής περιεκτικότητας σε ζωικές πρωτεΐνες διατροφή ή μια που περιλαμβάνει τροφές που είναι εξαιρετικά φλεγμονώδεις, αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού”.
Η αλλαγή της διατροφής μας μπορεί να βοηθήσει πολύ στην μείωση του κινδύνου, είπε με την σειρά της η δρ. Kayla Kilani, επικεφαλής νοσοκόμα στην Κινητή Μονάδα Εγκεφαλικού Επεισοδίου Υγείας του UCLA:
“Πρέπει να μένουμε μακριά από τις υπερβολές σε προφανή πράγματα που μπορεί να μας θέσουν σε υψηλό κίνδυνο για εγκεφαλικό, όπως τα fast food και τα ζαχαρούχα σνακ. Προτείνω στους ασθενείς μας να ψωνίζουν στους περιμετρικούς διαδρόμους των καταστημάτων σουπερμάρκετ. Εκεί τείνουν να υπάρχουν πιο υγιεινά προϊόντα σε σχέση με τα επεξεργασμένα τρόφιμα που βρίσκονται στους κεντρικούς διαδρόμους και τα ψυγεία”.
Η δρ. Hunnes πρόσθεσε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δίαιτες που συνιστώνται για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού:
“Γνωρίζουμε ότι η μεσογειακή είναι ίσως μια από τις καλύτερες διατροφές για την μείωση του κινδύνου ασθενειών. Η κατανάλωση μιας πλούσιας σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως διατροφή είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού”.
Εκτός από την υγιεινή διατροφή, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν τα ακόλουθα πρόσθετα βήματα για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού:
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.