H απότομη αύξηση του άγχους, καταστρέφει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και σας κάνει πολύ πιο επιρρεπείς σε ασθένειες.

Ο ύπνος είναι απαραίτητος και πολύ σημαντικός για τη σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Οι ανάγκες του ανθρώπου για ύπνο μεταβάλλονται ανάλογα με την ηλικία του και επηρεάζονται συχνά από τις διάφορες συνθήκες.

Η χαμηλή ποιότητα του ύπνου έχει συνδεθεί με την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, κλπ. Πολλοί ενήλικες αναφέρουν προβλήματα ύπνου, με κυριότερο την αϋπνία, η οποία αρκετές φορές προκύπτει ως συνέπεια του αυξημένου ψυχολογικού στρες.

Αρκετά άτομα στρέφονται στη χρήση φαρμακευτικής αγωγής προκειμένου να απαλλαχτούν από τη χρόνια αϋπνία και να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους. Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν διερευνηθεί διάφοροι εναλλακτικοί τρόποι θεραπείας, όπως τα βότανα, τα οποία φαίνεται να παρουσιάζουν πολλά υποσχόμενες ιδιότητες, όσον αφορά την αντιμετώπιση της αϋπνίας και διασφάλιση ενός καλύτερου ύπνου.

1. Βαλεριάνα

Η βαλεριάνα είναι ένα από τα πιο μελετημένα βότανα σχετικά με την δράση της κατά του άγχους και της αϋπνίας. Τα σεσκιτερπένια που περιέχει η ρίζα της βαλεριάνας και συγκεκριμένα το βαλερενικό οξύ, φαίνεται να αποτελούν τις κύριες δραστικές ενώσεις που δρουν ηρεμιστικά.

Αρκετές κλινικές δοκιμές έχουν δείξει πως η βαλεριάνα μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος και κατά συνέπεια πιθανότατα να βελτιώνει και την ποιότητα και το χρόνο του ύπνου. Παρόλα αυτά ο μηχανισμός δράσης δεν είναι ξεκάθαρος και απαιτείται περισσότερη έρευνα.

2. Λεβάντα

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας, που προκύπτει από απόσταξη με ατμό των λουλουδιών και του φυλλώματος του φυτού, έχει χρησιμοποιηθεί ευρύτατα στην παραδοσιακή ιατρική για την αντιμετώπιση του άγχους και της αϋπνίας.

Η αρωματοθεραπεία με αιθέριο έλαιο λεβάντας θεωρείται πως θα μπορούσε να συμβάλει στη ρύθμιση των επιπέδων μελατονίνης στο σώμα, με αποτέλεσμα να βοηθά στην αντιμετώπιση διαφόρων διαταραχών του ύπνου, συμπεριλαμβανομένης της αϋπνίας. Η εισπνοή του αιθέριου ελαίου λεβάντας φαίνεται επίσης να βοηθά στη μείωση των επιπέδων άγχους και τη γενικότερη χαλάρωση.

Τέλος, το μασάζ με αιθέριο έλαιο λεβάντας αποτελεί μια ακόμη ευεργετική λύση για τη βελτίωση του ύπνου και του άγχους, σύμφωνα με μελέτες.

3. Πασιφλόρα

Τα υπέργεια μέρη της πασιφλόρας, ή αλλιώς γνωστή ως λουλούδι του πάθους, έχουν χρησιμοποιηθεί ευρύτατα για την αντιμετώπιση διαταραχών του ύπνου και του άγχους.

Η αγχολυτική και ηρεμιστική δράση της πασιφλόρας πιθανότατα οφείλεται στα αλκαλοειδή και παράγωγα μαλτόζης και γ-πυρόνης, που αυτή περιέχει, καθώς επίσης και στη χρυσίνη.

Ο μηχανισμός με τον οποίο δρα φαίνεται να περιλαμβάνει την προσκόλληση στους υποδοχείς του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA), πράγμα το οποίο μειώνει τη διέγερση του νευρικού συστήματος και συμβάλει στη διατήρηση της ηρεμίας. Τα ηρεμιστικά αυτά αποτελέσματα θεωρείται πως μπορεί να συμβάλουν και στη βελτίωση ορισμένων διαταραχών του ύπνου.

Ορισμένες κλινικές μελέτες μικρού μεγέθους έχουν παρατηρήσει θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση του ύπνου βραχυπρόθεσμα, ύστερα από κατανάλωση τσαγιού πασιφλόρας.

4. Χαμομήλι

Το χαμομήλι είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα παγκοσμίως για την αγχολυτική και ηρεμιστική δράση του. Το εκχύλισμα και τα συμπληρώματα διατροφής του χαμομηλιού έχουν παρουσιάσει σημαντική αγχολυτική δράση σε άτομα με ήπια έως και μέτρια γενικευμένη αγχώδη διαταραχή.

Το τσάι χαμομηλιού και η αρωματοθεραπεία με αιθέριο έλαιο χαμομηλιού έχουν παρουσιάσει ήπια ηρεμιστική δράση στην περίπτωση της αϋπνίας, και ως αποτέλεσμα το χαμομήλι να θεωρείται μια πολύ καλή επιλογή συμπληρωματικής θεραπείας για την αντιμετώπιση διαταραχών του ύπνου.

5. Kava kava

Το kava kava έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη θεραπεία του άγχους και της αϋπνίας, ενώ σε μεγάλες δόσεις παρουσιάζει υπνωτικές ιδιότητες.

Μελέτες έχουν δείξει πως το kava kava έχει πράγματι σημαντική αγχολυτική δράση και η κατανάλωση του μπορεί να βελτιώσει προβλήματα ύπνου, όπως η αϋπνία, ειδικά αυτή που οφείλεται σε θέματα άγχους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!