ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Αυτά είναι τα 30 πιο λυπητερά τραγούδια όλων των εποχών – Πώς επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Τι έδειξε έρευνα

Αυτά είναι τα 30 πιο λυπητερά τραγούδια όλων των εποχών – Πώς επηρεάζουν την ψυχολογία μας;

Όλοι θα θέλαμε να μένουμε χαμογελαστοί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Αλλά κάποιες μέρες έχουμε ανάγκη για ένα λυπητερό τραγούδι και λίγο αυτοστοχασμό.

Η μουσική, όπως και κάθε άλλη τέχνη, μας αγγίζει περισσότερο όταν πετυχαίνει να μας συγκινεί. Και κανένα συναίσθημα δεν είναι παγκοσμίως πιο αναγνωρίσιμο από τη θλίψη.

Λοιπόν, ποιο είναι το πιο λυπητερό τραγούδι όλων των εποχών;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα σε 2.000 ενήλικες, το κομμάτι των REM «Everybody Hurts» κατέχει την πρώτη θέση, ακολουθούμενο από το «Nothing Compares 2 U» της Sinead O’Connor και το «Tears in Heaven» του Eric Clapton.

Ολοκληρώνοντας τα πέντε πιο θλιβερά τραγούδια όλων των εποχών, έχουμε τα “I Will Always Love You” της Whitney Houston και το “Yesterday” των Beatles.

  • Λίγο λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες πιστεύουν ότι ένα τραγούδι μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στη διάθεσή τους (48%).
  • Το 36% επιλέγει ένα λυπητερό τραγούδι, όταν αισθάνεται νοσταλγία.
  • Ένα άλλο 24% δεν θέλει να ακούει τα αγαπημένα του λυπητερά τραγούδια μετά από έναν χωρισμό.

Σημειωτέον, ωστόσο, ότι λίγη μελαγχολία μπορεί να μας βοηθήσει να γυρίσουμε σελίδα σε κάποια δύσκολη ψυχολογική φάση. Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες παραδέχτηκαν επίσης ότι ένα λυπητερό τραγούδι μπορεί να φτιάξει την ημέρα τους.

Τα 30 πιο λυπητερά τραγούδια όλων των εποχών:

  1. REM – Everybody Hurts
  2. Sinead O’Connor – Nothing Compares 2 U
  3. Eric Clapton – Tears in Heaven
  4. Whitney Houston – I Will Always Love You
  5. The Beatles – Yesterday
  6. Adele – Someone Like You
  7. Celine Dion – My Heart Will Go On
  8. Roy Orbison – Crying
  9. Eric Carmen – All by Myself
  10. Robbie Williams – Angels
  11. Bill Withers – Ain’t No Sunshine
  12. James Blunt – Goodbye My Lover
  13. Toni Braxton – Unbreak My Heart
  14. Eva Cassidy – Songbird
  15. Coldplay – Fix You
  16. U2 – With or Without You
  17. The Beatles – The Long and Winding Road
  18. Al Green – How Can You Mend a Broken Heart?
  19. Sam Smith – Stay with Me
  20. Amy Winehouse – Back to Black
  21. Carole King – It’s Too Late
  22. Lewis Capaldi – Someone You Loved
  23. John Lennon – Jealous Guy
  24. Simon & Garfunkel – The Boxer
  25. Gary Jules – Mad World
  26. Adele – Easy on Me
  27. Boyz II Men – End of The Road
  28. Neil Young – Only Love Can Break Your Heart
  29. Passenger – Let Her Go
  30. The Fray – How to Save a Life

Η μουσική έχει μια ισχυρή ικανότητα να μας “πηγαίνει πίσω στο χρόνο”

Όσον αφορά τα χαρούμενα τραγούδια, οι ερωτηθέντες ανέφεραν τα «Don’t Stop Me Now» των Queen, «Dancing Queen» των ABBA και «Walking on Sunshine» των Katrina And The Waves, ως μερικά από τα πιο χαρούμενα τραγούδια όλων των εποχών.

Για τραγούδια που μας παρέχουν έξτρα κίνητρο, για να κάνουμε κάτι, το κορυφαίο θεωρήθηκε το «Eye of The Tiger» των Survivor, το «I Will Survive» της Gloria Gaynor και το «I’m Still Standing» του Elton John.

Για χαλάρωση μετά από μια κουραστική μέρα η έρευνα ανέδειξε το “What a Wonderful World” του Louis Armstrong και το “Let It Be” των Beatles ως τις πιο χαλαρωτικές μελωδίες.

Στην έρευνα συμμετείχε ο Robert Till, καθηγητής μουσικής στο πανεπιστήμιο του Huddersfield και πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για την Μελέτη της Λαϊκής Μουσικής.

“Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι πολλές από τις κορυφαίες επιλογές σε αυτήν την έρευνα δεν αφορούσαν απλώς τη συνολική τους δημοτικότητα. Μερικά από τα πιο συχνά αναφερόμενα λυπητερά τραγούδια έχουν πολύ λιγότερες ακροάσεις σε πλατφόρμες ροής από άλλα. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει πραγματικά κάτι ιδιαίτερο σε αυτά τα συγκεκριμένα τραγούδια. Όπως θα περίμενε κανείς, η ηλικία των ανθρώπων επηρέασε τις επιλογές τους, με το νεανικό κοινό να ψηφίζει την Adele αντί των REM. Αλλά αυτό που είναι αποκαλυπτικό για το πιο λυπητερό τραγούδι είναι το νεότερο ηλικιακό εύρος που επέλεξε το Yesterday των Beatles. Ίσως αυτό αντανακλά την πρόσφατη ομότιτλη ταινία και τη σημασία των ταινιών και των βίντεο, τα οποία βάζουν τα τραγούδια σε άλλο πλαίσιο”, εξηγεί ο καθηγητής Till.

“Η μουσική έχει μια ισχυρή ικανότητα να μας μεταφέρει πίσω στο χρόνο. Συνδέουμε συγκεκριμένα τραγούδια με ιδιαίτερες στιγμές στη ζωή μας ή με αναμνήσεις συγκεκριμένων περιόδων. Θυμόμαστε πόσο σημαντική είναι η μουσική στη ζωή μας. Αυτή η μελέτη είναι μια έγκαιρη υπενθύμιση για να προσέχουμε τα αυτιά μας και την ακοή μας όσο είμαστε νέοι και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας“, πρόσθεσε.

Έχουμε ανάγκη για καλή μουσική

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης τι είναι αυτό που κάνει ένα τραγούδι να ξεχωρίζει γενικά. Τρία βασικά στοιχεία εμφανίζονταν ξανά και ξανά στις απαντήσεις τους:

  1. Καλός ρυθμός
  2. Αξέχαστη μελωδία
  3. Ικανότητα να προκαλεί μια αυθεντική συναισθηματική αντίδραση

Ένα 19% είπε ότι ένα καλό τραγούδι πρέπει να είναι και σχετικό με κάτι που βίωσε/βιώνει αυτός που το ακούει.

Όταν ρωτήθηκαν γιατί η μουσική είναι σημαντική:

  • Η κορυφαία απάντηση ήταν ότι “μπορεί να τους κάνει να χαμογελάσουν”.
  • Ένα άλλο 54% είπε ότι η μουσική τους δίνει μια ώθηση όταν τη χρειάζονται περισσότερο.
  • Ένα άλλο 30% είπε ότι απολαμβάνει να ακούει μουσική μαζί με άλλους ανθρώπους.
  • Το 26% συνήθως ακούει χαρούμενη μουσική με φίλους.
  • Το 25% είπε ότι δεν μπορεί να πάει στο γυμναστήριο χωρίς τα ακουστικά του για να ακούει μουσική.

Η δημοσκόπηση βρήκε ότι οι ενήλικες ακούν κατά μέσο όρο περίπου 25 τραγούδια την ημέρα. Τα πιο συνηθισμένα μέρη που ακούμε μουσική είναι το σπίτι, το αυτοκίνητο και η δουλειά. Ένα άλλο 20% έχει πάντα λίγη μουσική στ’ ακουστικά ενώ είναι έξω για μια βόλτα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως ήταν αναμενόμενο, το 80% των ερωτηθέντων είπε ότι θα ένιωθαν συντετριμμένοι, αν για κάποιον λόγο τους απαγορευόταν να ακούσουν ξανά μουσική.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.