Πολλά είναι τα γεγονότα στην καθημερινότητα που μπορούν να μας αναστατώσουν ή να πάνε στραβά, με αποτέλεσμα το μυαλό να δυσκολεύεται να ηρεμήσει και να λειτουργήσει σωστά, αφού μπορεί να κατακλύζεται από επίμονες σκέψεις.

Το να νιώθετε συνεχώς θόρυβο στο κεφάλι σας και τις σκέψεις να τρέχουν από το πρωί μέχρι το βράδυ είναι κάτι σύνηθες και απασχολεί ακόμα και επιτυχημένους ανθρώπους.

Συνήθως, οι ερωτήσεις που ταλαιπωρούν τον εγκέφαλό μας συνδέονται με τα ερωτήματα που μπορεί να έχουμε για την ευθύνη, την ελευθερία, το νόημα της ζωής, τη μοναξιά και το θάνατο.

Φαινόμενα όπως το σύνδρομο του απατεώνα και η τελειομανία μπορεί να σας εμποδίζουν να λειτουργήσετε γιατί ο εγκέφαλός σας συνεχώς μπαίνει στη διαδικασία να βρει λύσεις. Επιπλέον, οι άνθρωποι που πάσχουν από παθήσεις ψυχικής υγείας παρουσιάζουν πιο συχνά συμπτώματα υπερδραστήριου εγκεφάλου.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να σταματήσετε να σκέφτεστε συνεχόμενα και να κερδίσετε πίσω μια πιο ήρεμη ζωή:

Σκεφτείτε αν οι σκέψεις σας έχουν μια πραγματική βάση ή προέρχονται από τον φόβο
Αν μια σκέψη έρχεται επαναλαμβανόμενα στο μυαλό σας, μάλλον αφορά ένα θέμα που πρέπει να εμβαθύνετε και να βρείτε λύσεις. Μόνο έτσι θα αρχίσετε να αισθάνεστε συναισθηματική ανακούφιση.

Από την άλλη, αν οι επίμονες σκέψεις μοιάζουν κάπως “τραβηγμένες” και δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα μπορεί να κολλήσετε συναισθηματικά σε ένα φαύλο κύκλο χωρίς λύση.

Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να αναλάβετε δράση και να διαχωρίσετε όσα βασίζονται στην αλήθεια και όσα σε καταπιεσμένους φόβους σας.

Μην ασχολείστε με τη γνώμη των άλλων
Το να ασχολείστε με το τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς. Δεν βγάζει πουθενά, παρά μόνο σας ρίχνει και σας αναστατώνει.

Περιορίστε τα άχρηστα ερεθίσματα
Η συνεχής ροή της πληροφόρησης από παντού, ενδεχομένως, να σας κουράζει και να σας μπερδεύει, εντείνοντας τη διανοητική φλυαρία.

Καλό είναι, ειδικά όταν νιώθετε πιεσμένοι, να περιορίζετε τα εξωτερικά ερεθίσματα όπως τα social media και τον υπερβολικό χρόνο οθόνης. Μπορείτε για κάποιες ώρες να απενεργοποιήσετε ακόμα και τις ειδοποιήσεις σας στο κινητό.

Σκεφτείτε αισιόδοξα
Θα σας κάνει καλό να καθοδηγείτε τη σκέψης σας προς μια θετική κατεύθυνση. Δείτε αν προσπαθείτε να αποφύγετε κάτι και αγχώνεστε, άρα δεν υπάρχει πηγαία ανησυχία. Σκεφτείτε εάν μέσω αυτής της σκέψης θα έρθετε πιο κοντά στους στόχους σας και όσα θέλετε να ζήσετε. Αν είναι έτσι, αλλάξτε την κατεύθυνση της σκέψης σας προς ένα πιο αισιόδοξο μονοπάτι.

Εξασκηθείτε στη συνειδητότητα
Η ενσυνειδητότητα καθησυχάζει το μυαλό. Δοκιμάστε μια απλή άσκηση αναπνοής 60 δευτερολέπτων ή διαλογισμό σάρωσης σώματος και επιστρέψτε στην παρούσα στιγμή.

Γράψτε στο ημερολόγιό σας. Στρέψτε την προσοχή σας σε κάτι στο παρόν που σας φέρνει χαρά, μπορεί να είναι ένα τραγούδι, ένας φίλος, το κατοικίδιό σας.

Αποδεχτείτε την αβεβαιότητα
Μην γίνεστε σκληροί με τον εαυτό σας. Αποδεχτείτε όσα νιώθετε, ακόμα και αν είναι αιχμηρά και δύσκολα. Η συμπόνια και η αγάπη για τον εαυτό αποτελούν τη βάση για να προχωρήσετε, αφήνοντας πίσω σας τη θλίψη και το άγχος.

Στη συνέχεια απομυθοποιήστε όσα σκέφτεστε. Αναρωτηθείτε τι φοβάστε πραγματικά και αναγνωρίστε αν τα συναισθήματά σας είναι υπερβολικά ή αν σας εξυπηρετούν.

Να θυμάστε ότι εσείς θα κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για τον εαυτό σας, αλλά η ζωή παραμένει πάντα απρόβλεπτη. Σημασία έχει να επιδιώκετε τη διατήρηση της καθημερινής ηρεμίας και της γαλήνης σας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!