Το αυγό αποτελεί την πιο πλήρη φυσική πηγή πολύτιμων διατροφικών στοιχείων, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, B6, B12, D και Ε, αλλά και σε φυλλικό οξύ, χολίνη, σίδηρο, ασβέστιο, σελήνιο, αντιοξειδωτικά και Ω3 και Ω6 λιπαρά οξέα.
Παράλληλα, εδώ και κάποια χρόνια έχει καταρριφθεί ο μύθος που ήθελε το αυγό υπεύθυνο για την αύξηση της χοληστερόλης, αφού όλες οι σχετικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αυγών, ακόμη και καθημερινά, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης εάν η διατροφή μας είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά.
Oι διατροφολόγοι το χαρακτηρίζουν «φυσική υπερτροφή» και του αποδίδουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή διατροφή.
Το αυγό περιέχει υψηλής αξίας πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όλα τα στοιχεία δηλαδή που είναι απαραίτητα για μια υγιεινή μεσογειακή διατροφή.
Γιατί τα αυγά μας κάνουν καλό;
– Συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
– Προκαλούν αίσθημα κορεσμού και βοηθούν στη διατήρηση υγιούς βάρους
– Συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης
– Αποκαθιστούν τον μυϊκό ιστό και περιορίζουν την απώλεια μυϊκής μάζας
– Έχουν ευεργετική επίδραση στην εγκεφαλική λειτουργία
– Ενισχύουν την όραση και προλαμβάνουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας