ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Αυτά είναι τα επτά λάθη που βλάπτουν το στομάχι σας

Δείτε ποια είναι αυτά και προσπαθήστε να τα αποφεύγετε

Αυτά είναι τα επτά λάθη που βλάπτουν το στομάχι σας

Το στομάχι είναι πολύ ευαίσθητο όργανο και είναι πιθανό να έχετε συχνές ενοχλήσεις, ειδικά αν έχετε γενετική προδιάθεση ή κληρονομικότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε συνθήκες πίεσης και έντονου στρες, είναι συχνά το πρώτο όργανο που αντιδρά.

Όταν το επιβαρύνετε με παράγοντες όπως η κούραση, η κακή διατροφή και το αλκοόλ, είναι αναμενόμενο να νιώθετε πόνο και δυσφορία.

Οι καούρες, τα φουσκώματα, η δυσπεψία κ.ά. είναι συμπτώματα με τα οποία το στομάχι μάς προειδοποιεί και αντιδρά στα λάθη που κάνουμε και το επιβαρύνουμε.

Δείτε ποια είναι αυτά και προσπαθήστε να τα αποφεύγετε:

Το βαρύ φαγητό: Τα φαγητά που περιέχουν πολλά μπαχαρικά, είναι τσιγαριστά, πικάντικα, λιπαρά, τηγανητά, καυτερά κ.λπ. αλλά και συγκεκριμένες τροφές, που γνωρίζετε ότι σας ενοχλούν επειδή έχετε κάποιου είδους «δυσανεξία» σε αυτές, όπως είναι για παράδειγμα η σοκολάτα, τα καρυκεύματα, το κρεμμύδι, η πιπεριά, το αβγό, το σκόρδο κ.ά., είναι πιθανό να σας προκαλέσουν δυσπεψία με αποτέλεσμα να έχετε πόνο, ρεψίματα, καούρες κ.λπ.

Το στρες: Το άγχος και η ψυχολογική πίεση μπορεί να δώσουν το «έναυσμα» ώστε να ξεκινήσουν οι ενοχλήσεις από το στομάχι, ειδικά όταν έχετε ευαίσθητο στομάχι και είναι το σημείο στο οποίο σωματοποιείτε το άγχος σας.

Το κάπνισμα: Το τσιγάρο, το αλκοόλ και ο καφές αποτελούν ερεθιστικούς παράγοντες για το στομάχι. Σε συνδυασμό με άγχος, κούραση, ξενύχτι και κάποια συγκεκριμένα φαγητά, δίνουν το έναυσμα για υπερέκκριση του γαστρικού υγρού και συσπάσεις.

Φαγητό αργά το βράδυ: Είναι σημαντικό να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα αντί για μεγάλα και βαριά. Ειδικά σε ότι αφορά το δείπνο, πρέπει να τρώτε τουλάχιστον δύο ώρες πριν ξαπλώσετε και αν πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση να ανασηκώνετε την πάνω πλευρά του στρώματος ώστε να βρίσκεται ο οισοφάγος ψηλότερα.

Φάρμακα: Κάποια φάρμακα και κυρίως τα αντιφλεγμονώδη, ειδικά αν λαμβάνονται σε χρόνια βάση ή/και σε μεγάλες δόσεις και κυρίως χωρίς παράλληλη γαστροπροστασία, μπορεί να δημιουργήσουν πρόσκαιρα προβλήματα στο στομάχι, όπως ενοχλήσεις και πόνο, τάση για εμετό ή και μόνιμες παθήσεις, όπως το έλκος. Σε αυτές τις περιπτώσεις συζητήστε το πρόβλημα με τον γιατρό σας.

Όξινες τροφές: Αν έχετε ευαίσθητο στομάχι είναι πιθανό να έχετε παρατηρήσει ότι τα όξινα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα οι πορτοκαλάδες αλλά και τα ποτά ή τα αναψυκτικά, σας δημιουργούν καούρες, βήχα, πόνο στον λαιμό και δυσπεψία.

Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπου το γαστρικό οξύ ανεβαίνει προς τα επάνω ερεθίζοντας τον οισοφάγο.

Τα παστά και τα καπνιστά: Μια διατροφή πλούσια σε πίκλες και τουρσιά, πολύ αλάτι, παστά και καπνιστά τρόφιμα, εκτός από το γεγονός ότι θα ερεθίσει το στομάχι μας, αυξάνει και τις πιθανότητες για προβλήματα στο στομάχι, ακόμα και για την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου. Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά και φρούτα σας προστατεύει από τον κίνδυνο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.