Γνωρίζατε πως το μπάνιο σε πολύ κρύο νερό μπορεί να γίνει το μυστικό σας για να μειώσετε την ποσότητα του ανθυγιεινού σωματικού λίπους που ίσως έχετε;
Η έκθεση στο κρύο νερό μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις όπως ο διαβήτης, εξηγούν οι ειδικοί.
Φαίνεται να αυξάνει την ποσότητα μιας ορμόνης που ονομάζεται αδιπονεκτίνη (adiponectin) που παράγεται από τον λιπώδη ιστό.
Η αδιπονεκτίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της αντίστασης στην ινσουλίνη, μια κατάσταση όπου οι μύες, το λίπος και το ήπαρ ανταποκρίνονται λιγότερο στην ινσουλίνη.
Μπάνιο με κρύο νερό: Οφέλη υγείας
Ο επικεφαλής συγγραφέας, δρ. James Mercer, καθηγητής στο Αρκτικό Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας, είπε ότι έχουν αναδειχτεί στο παρελθόν αρκετοί τύποι ευεργετικών επιδράσεων για την έκθεση σε κρύο νερό, όπως:
-Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος
-Καλύτερη ψυχική διάθεση
-Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος
-Αύξηση της λίμπιντο
-Κάψιμο θερμίδων
-Μείωση του στρες
-Ανακούφιση από την κατάθλιψη
-Ενεργοποίηση του μεταβολισμού
-Βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας
-Μείωση του πόνου και της φλεγμονής
“Η έρευνά μας δείχνει ότι υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι πολλές από αυτά τα οφέλη μπορεί να είναι σωστά, ιδιαίτερα όσον αφορά τις πιθανές προληπτικές επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα, τις πιθανές προφυλακτικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, τη βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη και την ψυχική υγεία”, είπε ο δρ. Mercer.
Ωστόσο, σημείωσε ότι τα υποτιθέμενα οφέλη σε λίμπιντο και στην μείωση της κατάθλιψης δεν φαίνεται να υποστηρίζονται από τα στοιχεία της έρευνας.
Τι μπορούμε να μάθουμε από αυτήν την μελέτη
Ο δρ. Chris Minson, ο οποίος είναι ειδικός στη φυσιολογία της άσκησης, την υγεία των γυναικών και την υγεία της καρδιάς στο πανεπιστήμιο του Όρεγκον καθώς και μέλος της Αμερικανικής Φυσιολογικής Εταιρείας, σημείωσε ότι ένα από τα βασικά πράγματα που πρέπει να κρατήσουμε από αυτήν την ανασκόπηση είναι ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε αρκετά για τα πιθανά οφέλη για την υγεία από την έκθεση στο κρύο νερό.
Ωστόσο, σημείωσε ότι ορισμένα από τα ισχυρότερα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν από την μελέτη υποδηλώνουν, ότι η έκθεση στο κρύο νερό φαίνεται να βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
“Αυτό συμβαίνει μέσω βελτιώσεων στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ινσουλίνη στο σώμα μας και έχει πραγματικές δυνατότητες να συμβάλλει στη βελτίωση του κινδύνου διαβήτη και ως εκ τούτου μπορεί επίσης να βελτιώσει την καρδιαγγειακή υγεία”, είπε.
Ο δρ. Minson σημείωσε περαιτέρω ότι υπάρχουν πιο περιορισμένες ενδείξεις ότι η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε κρύο νερό μπορεί να μειώσει την ποσότητα του ανθυγιεινού σωματικού λίπους, ίσως αλλάζοντας το ώστε να μοιάζει περισσότερο με τον υγιή, πιο μεταβολικά ενεργό καφέ λιπώδη ιστό.
Σχετικά με το πώς μπορεί να συμβεί αυτό, ο δρ. Minson εξήγησε ότι η έκθεση στο κρύο νερό προκαλεί στρες στη φυσιολογία μας με τον ίδιο τρόπο που το κάνει η σωματική άσκηση.
“Αν αυτό το σωματικό στρες επαναλαμβάνεται με την πάροδο του χρόνου και είμαστε σε θέση να ανακάμψουμε και να προσαρμοστούμε σε αυτό, η φυσιολογία μας θα είναι πιο ανθεκτική και μπορεί να έχουμε χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής (η οποία συμβαίνει όταν κάνουμε καθιστική ζωή, τρώμε άσχημα ή έχουμε υπερβολικό σωματικό λίπος)”, είπε ο δρ. Minson.
Πώς να ξεκινήσετε σταδιακά με την έκθεση σε κρύο νερό
Εάν βρίσκετε ενδιαφέρουσα την ιδέα της έκθεσης στο κρύο νερό, ο δρ. Mercer είπε ότι η καλύτερη συμβουλή του είναι πρώτα να γνωρίζετε τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις και μετά να ξεκινήσετε σταδιακά, ίσως με άλλα άτομα που έχουν ήδη εμπειρία με αυτό.
Ο δρ. Minson σημείωσε ότι η έκθεση στο κρύο νερό δεν είναι εύκολη και δεν αρέσει σε πολλούς ανθρώπους. Προτείνει μια στρατηγική με κρύο ντους είναι ένας καλός τρόπος για να δείτε πόσο καλά μπορείτε να το χειριστείτε πριν βουτήξετε σε κρύα θάλασσα π.χ.
“Για μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια του καθημερινού ντους σας, μειώστε τη θερμοκρασία του νερού όσο πιο χαμηλά γίνεται και κρατήστε τη ροή κρύου νερού επάνω σας για 15 δευτερόλεπτα. Μείνετε κάτω από το νερό, μαζί με το κεφάλι και τον λαιμό σας και αφήστε το να πέφτει σε όλο το σώμα αν είναι δυνατόν. Στη συνέχεια, ανοίξτε πάλι το ζεστό νερό (σταδιακά, όχι απότομα) για να ζεσταθείτε”, εξήγησε.
Στη συνέχεια, αρχίστε να αυξάνετε τον χρόνο σας κάτω από το κρύο νερό κατά βήματα 15 δευτερολέπτων κάθε εβδομάδα για συνολικά τέσσερις εβδομάδες.
Ο δρ. Minson είπε ότι θα πρέπει να ελέγχετε τον εαυτό σας μετά από κάθε ντους για να δείτε πώς νιώθετε τις επόμενες ώρες.
“Οι άνθρωποι είναι συχνά σε καλύτερη διάθεση και φαίνεται να έχουν περισσότερη ενέργεια. Άλλοι μπορεί να το μισούν και να μην είναι χαρούμενοι. Αλλά αυτό είναι ένα καλό τεστ για να δείτε αν μπορεί να σας αρέσουν οι εκθέσεις στο κρύο νερό”, είπε.
Ο δρ. Minson συμβουλεύει περαιτέρω ότι είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε, ειδικά εάν έχετε καρδιακή νόσο, ή έχετε περάσει καρδιακή προσβολή.
“Αν ένα άτομο είναι γενικά υγιές και κάπως δραστήριο, είναι τόσο ασφαλές να το δοκιμάσει όσο είναι να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα άσκησης”, κατέληξε.