ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι γαρίδες – Ποιοι οι κίνδυνοι από την κατανάλωσή τους

Όταν καταναλώνετε γαρίδες υδατοκαλλιέργειας, εκτίθεστε σε επικίνδυνες ουσίες όπως ουρία, θειούχες ενώσεις και πετρέλαιο

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι γαρίδες – Ποιοι οι κίνδυνοι από την κατανάλωσή τους

Οι γαρίδες είναι γνωστό πως ανήκουν στα πιο δημοφιλή θαλασσινά λόγω της γεύσης αλλά και των τρόπων με τους οποίους μπορεί κάποιος να τις καταναλώσει.

Δίνουν λίγες θερμίδες και είναι χαμηλές σε λιπαρά, ειδικά κορεσμένα που είναι και τα πιο επικίνδυνα.

Τα 85 γραμμάρια μαγειρεμένων γαρίδων δίνουν κατά προσέγγιση 100 θερμίδες και 1,4 γραμμάρια ολικού λίπους.

Η ίδια ποσότητα δίνει επίσης περίπου 20 γραμμάρια πρωτεΐνης. Άλλα θρεπτικά συστατικά που θα βρει κάποιος στις γαρίδες είναι το σελήνιο, ο σίδηρος, το ιώδιο, ο φώσφορος, η νιασίνη, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο.

Τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά συνδέονται με μια σειρά από οφέλη, όπως αύξηση της ενέργειας, μείωση της φλεγμονής, ενίσχυση του ανοσοποιητικού, βελτίωση της υγείας του θυρεοειδούς και μείωση του κινδύνου πολλών χρόνιων παθήσεων.

Ποιοι πρέπει όμως να αποφεύγουν την κατανάλωση γαρίδων;

Καταρχήν όσοι έχουν αλλεργία στα οστρακοειδή, μία από τις πλέον κοινές μορφές αλλεργίας.

Όταν καταναλώνετε γαρίδες υδατοκαλλιέργειας, εκτίθεστε σε επικίνδυνες ουσίες όπως ουρία, θειούχες ενώσεις και πετρέλαιο. Οι γαρίδες αυτές υποβάλλονται επίσης σε «θεραπείες» με αντιβιοτικά, παρασιτοκτόνα, «ιχθυοκτόνα» (ουσίες που εξολοθρεύουν τα ψάρια όπως η χλωρίνη), τριπολυφωσφορικό νάτριο, βόρακα και καυστική σόδα.

Είναι σημαντικό να ελέγχετε την προέλευση και τον τρόπο παραγωγής τους, προκειμένου να προστατεύετε τόσο την υγεία σας όσο και το περιβάλλον.

Σε ότι αφορά στην υγεία της καρδιάς, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, συστήνει την κατανάλωση δύο μερίδων ψαριών την εβδομάδα. Αν και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την πρόσληψη υδραργύρου, οι γαρίδες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, η καθημερινή πρόσληψη χοληστερόλης από τις τροφές, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 300mg. Η γαρίδα περιέχει αρκετή χοληστερόλη με τα 85 γραμμάρια να δίνουν περίπου 180mg.

Τις ημέρες που τρώτε γαρίδες, πρέπει να ρυθμίζετε τα υπόλοιπα γεύματά σας, ώστε να μην ξεπερνάτε τα ημερήσια όρια χοληστερόλης. Επιπλέον, οι ειδικοί σημειώνουν ότι τα κορεσμένα λιπαρά είναι αυτά που αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και όχι η χοληστερόλη των τροφών.

Ο τρόπος μαγειρέματος μπορεί τέλος να κάνει τη διαφορά. Αποφεύγετε το τηγάνισμα και προτιμάτε τις ψητές ή βραστές γαρίδες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.