Οι πίκλες οι οποίες είναι λαχανικά που συντηρούνται σε άλμη (νερό με αλάτι), ξίδι ή άλλο υγρό διάλυμα πέρα από έναν ευρέως διαδεδομένο μεζέ έχουν και αρκετά οφέλη για την υγεία.
Υπάρχουν όμως και γλυκόξινες, που παρασκευάζονται με προσθήκη ζάχαρης.
Επειδή οι πίκλες παρασκευάζονται από ολόκληρα λαχανικά και με μικρή επεξεργασία, σε γενικές γραμμές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, αναφέρει η διαιτολόγος Dr. Beth Czerwony, συνεργάτις στον Τομέα Ελέγχου Σωματικού Βάρους της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Αν και με την διαδικασία της παρασκευής τους μειώνονται κάποια από αυτά, τα περισσότερα διατηρούνται.
Έτσι, παρέχουν φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες που υποστηρίζουν την υγεία των ματιών και της καρδιάς.
Όταν οι πίκλες παράγονται με ζύμωση αποτελούν επίσης καλή πηγή προβιοτικών, τα οποία ωφελούν την υγεία του εντέρου.
Ένα άλλο πλεονέκτημα που έχουν οι πίκλες είναι ότι παρέχουν λίγες θερμίδες. Αυτό όμως ισχύει εφ’ όσον δεν είναι γλυκιές/γλυκόξινες. Ειδάλλως παράγονται με προσθήκη ζάχαρης, που αυξάνει το θερμιδικό φορτίο τους.
Στα μειονεκτήματά τους συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι παράγονται με αλάτι. Επομένως μπορεί να μην είναι κατάλληλες για όσους έχουν υπέρταση ή νεφρική νόσο.
Ο χυμός
Εκτός από τις ίδιες τις πίκλες, και ο χυμός τους μπορεί να είναι χρήσιμες διότι περιέχει ηλεκτρολύτες (νάτριο από το αλάτι). Όπως εξηγεί η Dr. Czerwony, πολλοί άνθρωποι που παθαίνουν μυϊκές κράμπες, πίνουν τον χυμό για να τις καταπραΰνουν.
Επιπλέον, οι αθλητές συχνά χρησιμοποιούν τον χυμό αυτό για να αναπληρώσουν τους ηλεκτρολύτες που χάνουν κατά την άσκηση, όταν δεν έχουν μαζί τους ειδικό διάλυμα. Ωστόσο πρέπει να καταναλώσουν επαρκή ποσότητα, για να αποκομίσουν όφελος.
Μολονότι οι πίκλες παρέχουν κάποια οφέλη στην υγεία, πιθανώς δεν είναι κατάλληλες για όλους, τονίζει η Dr. Czerwony.
Ιδιαιτέρως προσεκτικοί πρέπει να είναι όσοι προσπαθούν να μειώσουν το αλάτι ή/και τη ζάχαρη από τη διατροφή τους, όπως οι ασθενείς με υπέρταση, νεφροπάθεια ή διαβήτη.
Οι ασθενείς αυτοί καλό είναι να διαβάζουν την διατροφική επισήμανση στις ετικέτες των τροφίμων και να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.