ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κ.Μητσοτάκης «απειλεί με εκλογές» τους φιλοσαμαρικούς. Πρώτη φορά κάποιος «απειλεί» με... άλμα στο κενό!
prodeals

Αυτά είναι τα οκτώ κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγετε όταν παίρνετε αντικαταθλιπτικά

Οι πιο συχνές παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών

Αυτά είναι τα οκτώ κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγετε όταν παίρνετε αντικαταθλιπτικά

Τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με μέτρια έως σοβαρή κατάθλιψη να αισθανθούν καλύτερα.

Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσετε να παίρνετε το αντικαταθλιπτικό σας σύμφωνα με τις οδηγίες, ακόμα κι αν αισθάνεστε καλύτερα. Αν δεν το κάνετε αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία.

Μπορεί να χρειαστούν κάποιες δοκιμές και λάθη για να βρείτε το κατάλληλο αντικαταθλιπτικό για εσάς, επειδή ορισμένα λειτουργούν διαφορετικά από άλλα, αλλά το κλειδί για να βρείτε την επιλογή για εσάς είναι να λαμβάνετε οποιοδήποτε συνταγογραφούμενο φάρμακο ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Αν δεν το κάνετε αυτό μπορεί να έχει συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων συμπτωμάτων κατάθλιψης που είτε δεν βελτιώνονται είτε επιδεινώνονται, σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Το να έχετε ανοιχτές και ειλικρινείς συνομιλίες με το γιατρό σας είναι πολύ σημαντικό, και αυτό περιλαμβάνει εάν έχετε κάνει λάθος στη λήψη ενός φαρμάκου ή δυσκολεύεστε να το πάρετε σωστά. Ένα άτομο μπορεί να πιστεύει ότι ένα φάρμακο δεν λειτούργησε, αλλά μπορεί το φάρμακο να έχει ληφθεί με λάθος τρόπο».

Οκτώ κοινά λάθη που πρέπει να αποφεύγετε όταν παίρνετε αντικαταθλιπτικά

Λάθος Νο. 1: Σταματάτε απότομα τα φάρμακά σας επειδή αισθάνεστε καλύτερα

Μετά από δύο μήνες λήψης αντικαταθλιπτικών, μερικοί άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν ότι η διάθεσή τους έχει βελτιωθεί. Μερικά συμπτώματα κατάθλιψης περνούν ακόμη και σε φάση ύφεσης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας, ειδικά χωρίς τη γνώμη του γιατρού σας.

Η διακοπή των αντικαταθλιπτικών σας μπορεί να σας προκαλέσει συμπτώματα στέρησης, ειδικά εάν παίρνετε τα φάρμακά σας για περισσότερο από ένα μήνα, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Τα συμπτώματα στέρησης θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν άγχος, ζάλη, συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, πονοκέφαλο, αϋπνία, ναυτία και κόπωση, μεταξύ άλλων.

Συνεχίστε να παίρνετε τα φάρμακά σας στη δοσολογία που σας έχει συνταγογραφηθεί. Εάν θέλετε να σταματήσετε να παίρνετε το αντικαταθλιπτικό σας εντελώς, ενημερώστε το γιατρό σας.

Λάθος Νο. 2: Δεν ενημερώνετε τον γιατρό σας για τυχόν παρενέργειες που έχετε

Οι πιο συχνές παρενέργειες των αντικαταθλιπτικών, σύμφωνα με την Mayo Clinic, περιλαμβάνουν:

  • Αύξηση βάρους και αλλαγές όρεξης
  • Ξηροστομία
  • Ναυτία
  • Δυσκοιλιότητα
  • Αυπνία
  • Κούραση
  • Ζάλη
  • Ανησυχία ή άγχος
  • Μειωμένη σεξουαλική ορμή ή στυτική δυσλειτουργία

Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες εξαφανίζονται μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη ενός αντικαταθλιπτικού. Πολλές αρχικές παρενέργειες εξαφανίζονται επίσης με τη συνεχή χρήση, επειδή το σώμα μας συνειδητοποιεί ότι ήταν ψευδής συναγερμός και ότι το φάρμακο είναι χρήσιμο, όχι επιβλαβές.

Αλλά σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να παραμείνουν. Οι ενοχλητικές παρενέργειες μπορεί να κάνουν δύσκολο για τα άτομα με κατάθλιψη να τηρήσουν το θεραπευτικό τους σχήμα.

Όμως, η παράλειψη δόσεων ή η απότομη διακοπή των φαρμάκων σας έχει συνέπειες, συμπεριλαμβανομένου του να κάνει το αντικαταθλιπτικό σας λιγότερο αποτελεσματικό από όσο θα έπρεπε ή να προκαλεί συμπτώματα στέρησης.

Αντί να παραλείψετε δόσεις ή να σταματήσετε τη φαρμακευτική αγωγή, ενημερώστε το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε ανεπιθύμητες ενέργειες. Εάν οι παρενέργειές σας δεν υποχωρήσουν μέσα σε λίγες εβδομάδες, ο γιατρός σας μπορεί να επιλέξει να μειώσει τη δόση του αντικαταθλιπτικού σας ή να συστήσει κάποιο άλλο που μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα για εσάς.

Λάθος Νο. 3: Κατάχρηση αλκοόλ ή ουσιών κατά τη λήψη αντικαταθλιπτικών

Η κατάχρηση ουσιών ή αλκοόλ δεν είναι μόνο ένας κοινός και δυνητικά προβληματικός μηχανισμός αντιμετώπισης της κατάθλιψης, αλλά δεν είναι επίσης ασφαλής για άτομα που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Η κατανάλωση αλκοόλ ενώ παίρνετε αντικαταθλιπτικά μπορεί να σας κάνει να νιώθετε υπνηλία και να είστε λιγότερο σε εγρήγορση. Η λήψη ουσιών και η κατανάλωση αλκοόλ, ενώ παίρνετε ένα αντικαταθλιπτικό μπορεί να επιδεινώσει τα καταθλιπτικά σας συμπτώματα.

Λάθος Νο. 4: Δεν ενημερώνετε τον γιατρό σας για άλλα φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε

Το να μην ενημερώνετε στον γιατρό σας για όλα τα συνταγογραφούμενα ή μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ή συμπληρώματα που παίρνετε μπορεί να σας προκαλέσει προβλήματα. Τα αντικαταθλιπτικά μπορούν να αλληλεπιδράσουν αρνητικά με διάφορα φάρμακα και συμπληρώματα, όπως η ιβουπροφαίνη και το υπερικό.

Πριν πάρετε μια συνταγή για αντικαταθλιπτικά, είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας για τυχόν φάρμακα και συμπληρώματα που χρησιμοποιείτε.

Λάθος Νο. 5: Δεν λέτε στο γιατρό σας για άλλα προβλήματα υγείας που έχετε

Ορισμένα αντικαταθλιπτικά μπορεί να είναι προβληματικά για άτομα με ορισμένες ψυχικές ή σωματικές παθήσεις. Για παράδειγμα, τα αντικαταθλιπτικά πρέπει να συνταγογραφούνται πολύ προσεκτικά ή και καθόλου σε άτομα με διπολική διαταραχή, επειδή θα μπορούσαν να προκαλέσουν μανιακό επεισόδιο σε μερικούς ανθρώπους.

Όσες περισσότερες πληροφορίες δώσετε στον ψυχίατρό σας τόσο καλύτερα θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει.

Λάθος Νο. 6 : Δεν συνεργάζεστε με ψυχίατρο

Εάν θέλετε να αρχίσετε να παίρνετε ένα αντικαταθλιπτικό, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να επισκεφτείτε έναν ειδικό, όπως έναν ψυχίατρο, ο οποίος έχει εμπειρία στη συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών.

Η κατάθλιψη συχνά δεν αντιμετωπίζεται όπως πρέπει στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Αυτό οφείλεται συχνά σε φραγμούς, όπως η έλλειψη ειδικών ψυχικής υγείας στους οποίους μπορούν να παραπέμψουν τους ασθενείς τους για περαιτέρω θεραπεία, ανακριβείς διαγνώσεις που δίνονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών σε δόσεις χαμηλότερες από αυτές που συνιστούν οι οδηγίες.

Αυτό μπορεί να επηρεάσει μερικούς ανθρώπους περισσότερο από άλλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζουν σε αγροτικές περιοχές, λόγω έλλειψης επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Λάθος Νο. 7: Βασίζεστε αποκλειστικά στα αντικαταθλιπτικά για τη διαχείριση της κατάθλιψης

Ενώ τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα για την κατάθλιψη, δεν θα πρέπει να είναι το μόνο σας εργαλείο για τη διαχείριση αυτής της κατάστασης ψυχικής υγείας. Τα φάρμακα λειτουργούν καλύτερα όταν συνδυάζονται με πολλαπλές παρεμβάσεις για την επίλυση ενός καταθλιπτικού επεισοδίου.

Μια θεραπευτική προσέγγιση που περιλαμβάνει και ψυχοθεραπεία, φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική από οποιαδήποτε από αυτές τις επιλογές που χρησιμοποιείται μόνη της. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, εάν δεν το έχετε κάνει ήδη.

Η πραγματοποίηση αλλαγών στον τρόπο ζωής που υποστηρίζουν μια βελτιωμένη διάθεση είναι ένα άλλο βασικό συστατικό της διαχείρισης της κατάθλιψης. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει στρατηγικές όπως υγιεινή διατροφή και τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης – όπως περπάτημα, τζόκινγκ ή ποδηλασία, για παράδειγμα – τρεις έως πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Λάθος Νο. 8: Δεν λέτε στον γιατρό σας εάν το αντικαταθλιπτικό σας δεν βοηθά

Εάν παίρνετε το αντικαταθλιπτικό σας σύμφωνα με τις οδηγίες, αλλά δεν αισθάνεστε βελτίωση στα συμπτώματά σας, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάνετε κάτι λάθος. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να τα πάνε καλύτερα με ορισμένους τύπους αντικαταθλιπτικών από άλλους. Μπορεί να είναι μια διαδικασία για να βρείτε ποια θεραπευτική επιλογή λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν έχετε δοκιμάσει πολλά αντικαταθλιπτικά φάρμακα αλλά δεν έχουν βοηθήσει πολύ, μπορεί να έχετε κατάθλιψη ανθεκτική στη θεραπεία (TRD) , σύμφωνα με την Mayo Clinic. Εάν το αντικαταθλιπτικό σας απλά δεν φαίνεται να βοηθά, ενημερώστε το γιατρό σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε μια θεραπεία που λειτουργεί καλύτερα για εσάς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.