Αποτελέσματα κλινικής δοκιμής αποκαλύπτουν την επίδραση των οσπρίων στο μικροβίωμα του εντέρου, ατόμων υπέρβαρων και παχύσαρκων με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό.
Όπως φάνηκε, μία μερίδα ξερά φασόλια ημερησίως βελτιώνει το μικροβίωμα του εντέρου αυξάνοντας τα “καλά” βακτήρια (Faecalibacterium, Eubacterium και Bifidobacterium) και μειώνοντας αυτά που μπορούν να μάς κάνουν κακό. Πρόκειται για μεταβολές που σχετίζονται με την πρόληψη του καρκίνου και τη βελτίωση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων.
«Η παρατήρηση αλλαγών στην ποικιλομορφία του μικροβιώματος παρεμβαίνοντας αποκλειστικά στη διατροφή είναι σπάνια και η παρούσα μελέτη υπογραμμίζει την ικανότητα ενός άμεσα διαθέσιμου τροφίμου – πρεβιοτικού να επιφέρει τέτοιες αλλαγές», δήλωσε η Carrie Daniel-MacDougall, Ph.D., αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας. «Κατά τη διάρκεια των οκτώ εβδομάδων, υπήρξε βελτίωση στην υγεία του εντέρου των συμμετεχόντων, που χαρακτηρίστηκε από αύξηση των ωφέλιμων βακτηρίων έναντι των επιβλαβών».
Ποια όσπρια που συμβάλλουν στην απώλεια βάρους;
Σύμφωνα με τη Δρ Daniel-MacDougall, τις προστατευτικές ιδιότητες των φασολιών εξασφαλίζουν οι φυτικές ίνες, τα αμινοξέα κα άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, τα οποία αυξάνουν τα “καλά” βακτήρια και τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα ελέγχοντας ταυτόχρονα τις φλεγμονές και συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.
Τα φασόλια περιέχουν επίσης σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι παρέχουν στον οργανισμό ενέργεια και βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. «Η τακτική κατανάλωση φασολιών έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης, στη βελτίωση της υγείας του εντέρου, στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους», λέει η Julia Zumpano, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Κέντρο Διατροφής του Ανθρώπου της Cleveland Clinic’s Centre for Human Nutrition.
Τα φασόλια και τα όσπρια αποτελούν μεγάλο μέρος της μεσογειακής διατροφής, η οποία κατατάσσεται σταθερά ως η καλύτερη δίαιτα για υγεία και μακροζωία.
Είναι μία από τις κύριες πηγές πρωτεΐνης, λέει η Zumpano και συνιστά τα φασόλια τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Τα φασόλια είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ και κάλιο. Είναι επίσης πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.