
Ουκ ολίγοι άνθρωποι παραγγέλνουν απ’ έξω φαγητό και δεν τηρούν τους βασικούς κανόνες ασφαλείας.
Είτε το πιστεύεις είτε όχι, πολλοί από εμάς, μάλλον κι εσύ, παραβιάζουμε κάποιους «κανόνες» ασφάλειας τροφίμων όταν παίρνουν delivery. Και η αμέλεια τους μπορεί να σημαίνει κάτι περισσότερο από το να μας ενοχλήσει απλώς η κοιλιά μας. Στη χειρότερη περίπτωση; Μπορεί να καταλήξουμε με μια ανεπιθύμητη παρενέργεια, όπως δηλητηρίαση.
Ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες;
Όλοι το έχουμε κάνει. Παραγγέλνουμε, γυρνάμε σπίτι και εάν δεν καταναλώσουμε αμέσως το φαγητό ξεχνάμε να το βάλουμε ψυγείο. Αλλά γνώριζες ότι μερικά τρόφιμα δεν πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου για πάνω από δύο ώρες; «Μην αφήνετε το μαγειρεμένο φαγητό, συμπεριλαμβανομένων των leftovers, εκτός ψυγείου για πάνω από δύο ώρες», λέει η Δρ. Βανέσα Κόφμαν, διευθύντρια της Alliance to Stop Foodborne Illness. «Σε αυτό το διάστημα, και εάν η θερμοκρασία είναι υψηλή, τα βακτήρια όπως η E. coli και η σαλμονέλα πολλαπλασιάζονται γρήγορα. Εάν το μαγειρεμένο φαγητό έχει μείνει εκτός ψυγείου για πάνω από δύο ώρες, είναι καλύτερο να το πετάξετε», προσθέτει η Δρ. Coffman.
Οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι μαγικές εφευρέσεις, αλλά είναι επίσης γνωστές για το ότι θερμαίνουν λάθος τα τρόφιμα. Εάν μερικά κομμάτια είναι ζεστά και άλλα παραμένουν κρύα από το ψυγείο, δεν σκοτώνονται αποτελεσματικά τα βακτήρια που μπορεί να παραμένουν στα τρόφιμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κρέατα και αμυλούχα τρόφιμα, που είναι επιρρεπή στο να φιλοξενούν βακτήρια. Καλό είναι να βεβαιωθείς πως ανακατεύεις καλά το φαγητό κατά την αναθέρμανση στον φούρνο μικροκυμάτων ή στο τηγάνι.
Τα leftovers έχουν μια διάρκεια ζωής που είναι σημαντικό να παρακολουθείς. «Βεβαιωθείτε ότι τα υπολείμματα του takeout καταναλώνονται εντός 3 έως 4 ημερών», λέει η Δρ. Κόφμαν. «Τα βακτήρια συνεχίζουν να αναπτύσσονται στα τρόφιμα με το πέρασμα του χρόνου, ακόμα και στο ψυγείο. Μέχρι την τέταρτη μέρα, τα επικίνδυνα βακτήρια όπως η λιστέρια ή το staphylococcus aureus μπορεί να έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα».
Αυτό το μικρό πλαστικό κουτί όπου συνήθως έρχεται το φαγητό όταν παίρνουμε απ’ έξω, μπορεί να φαίνεται ως καλό σκεύος για να ξαναζεστάνεις το φαγητό σου. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα κουτιά κατάλληλα για αναθέρμανση. Μερικά υλικά μπορεί να εκλύουν επιβλαβή χημικά, όπως μικροπλαστικά, φθαλικές ενώσεις ή BPA, στο φαγητό σου, ειδικά όταν θερμαίνονται.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.