Δεν είναι λίγες οι φορές που την περίοδο του φθινοπώρου και ιδιαίτερα όταν μπαίνουμε προς τον χειμώνα, νιώθουμε για κάποιο λόγο μια μελαγχολία. Η έλλειψη διάθεσης για διάφορες δραστηριότητες σε συνδυασμό με την κούραση από την εργασία μας, μας οδηγεί πολλές φορές να αναβάλλουμε πράγματα και να βρίσκουμε «καταφύγιο» στο κρεβάτι μας.

Να είστε βέβαιοι ότι αυτό που αισθάνεστε είναι απολύτως φυσικό, με την εποχική κατάθλιψη να αποτελεί συχνό φαινόμενο κατά τη φθινοπωρινή προς χειμερινή περίοδο. Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή ή SAD, είναι ένας τύπος κατάθλιψης που έρχεται και φεύγει με τον εποχιακό κύκλο.

Η SAD τονώνει ακόμη πιο πολύ τα ήδη υπάρχοντα αρνητικά συναισθήματα που ίσως να έχετε, κάνοντάς τα πιο ζωντανά κατά τη διάρκεια των σκοτεινών, ψυχρών μηνών.

Σε συνεχείς μελέτες που έγιναν το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας απαρίθμησε σε εννέα τα συμπτώματα που εμφανίζονται πιο συχνά στους ανθρώπους με SAD. Ακολουθούν τα συμπτώματα:

  1. Επίμονη χαμηλή διάθεση
  2. Απώλεια της ευχαρίστησης ή του ενδιαφέροντος για τις συνήθεις καθημερινές δραστηριότητες
  3. Ευερεθιστότητα
  4. Αισθήματα απόγνωσης και ενοχής
  5. Έλλειψη ενέργειας και αίσθημα υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας
  6. Κοιμάστε περισσότερο από το κανονικό και δυσκολεύεστε να σηκωθείτε το πρωί
  7. Λαχτάρα για υδατάνθρακες και αύξηση του σωματικού βάρους
  8. Δυσκολία συγκέντρωσης
  9. Χαμηλότερη σεξουαλική ορμή από ό,τι συνήθως

Όπως αναφέρει το NHS (το αντίστοιχο ΕΣΥ της Αγγλίας), αυτός δεν είναι σε καμία περίπτωση ένας πλήρης κατάλογος. Υπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως το αίσθημα ότι θέλετε να κλάψετε και τα αυξημένα επίπεδα άγχους.

Μάλιστα, προτρέπει τους πάσχοντες και τις πάσχουσες να ακολουθήσουν διάφορες χρήσιμες θεραπείες κατόπιν συνεννόησης με τον προσωπικό τους ιατρό όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) ή απλώς η λήψη περισσότερου ηλιακού φωτός και βιταμίνης D.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!