Το άγχος υψηλής λειτουργικότητας είναι μια υποκατηγορία του γενικευμένου άγχους η οποία τείνει να περνά απαρατήρητη ή ακόμα και αδιάγνωστη.
Συμβαίνει όταν ένα άτομο βιώνει συμπτώματα άγχους, αλλά αντί να αποφεύγει τις κοινωνικές καταστάσεις ή συναντήσεις, καταβάλλει συντονισμένη προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα άγχη του και γίνεται ικανό στο να συγκαλύπτει τα σημάδια του.
Ο λογαριασμός «Therapy to the Point» στο TikTok, τον οποίο χειρίζεται ένας θεραπευτής από τις ΗΠΑ, σε πρόσφατο βίντεο αναφέρεται στο θέμα αυτό.
Ειδικότερα, ο θεραπευτής JM εξηγεί ότι όσοι έχουν πάντα υψηλά πρότυπα για τον εαυτό τους και ζουν με τον συνεχή φόβο της αποτυχίας μπορεί να πάσχουν από την ψυχική διαταραχή. Τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε, να κοιμόμαστε και να εκτελούμε καθημερινές εργασίες.
Προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος περισσότερο σχετικά με τη διαταραχή, μοιράστηκε πρόσφατα άγνωστα συμπτώματα που πολλοί πιθανώς θεωρούν «φυσιολογικά», προκειμένου να διαδώσει την ευαισθητοποίηση αυτή. «Νούμερο ένα, έχετε έναν συνεχή φόβο ότι θα απογοητεύσετε ή θα εξοργίσετε τους άλλους», είπε στην αρχή του βίντεο που ανέβασε στο TikTok.
Αν και δεν είναι αφύσικο να θέλεις να έχεις επίγνωση του τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα, ο συνεχής φόβος ότι θα σε παρεξηγήσουν, θα σκεφτούν κάτι αρνητικό ή και το να σκέφτεσαι υπερβολικά τη γνώμη των άλλων για εσένα θα μπορούσε να προέρχεται από μια διαταραχή κοινωνικού άγχους.
Ο ίδιος συνέχισε: «Νούμερο δύο, σχεδιάζετε συνεχώς το χειρότερο σενάριο. Νούμερο τρία, δυσκολεύεστε πολύ να χαλαρώσετε. Νούμερο τέσσερα, δυσκολεύεστε να πάρετε αποφάσεις».
Οι άνθρωποι με άγχος συχνά περνούν τον χρόνο τους σκεπτόμενοι υπερβολικά σενάρια, γεγονός που τους δυσκολεύει να αφεθούν και να χαλαρώσουν. Η διαταραχή μπορεί να συμβαδίζει με σωματικές και ψυχικές εκδηλώσεις, όπως η συχνή επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού ή το να χάνεται κανείς σε ένα «λαβύρινθο» ανησυχίας για το μέλλον.
Τα άτομα με άγχος υψηλής λειτουργικότητας δυσκολεύονται επίσης να πάρουν αποφάσεις, καθώς ανησυχούν ότι θα επιλέξουν τη λάθος επιλογή. Η συνεχής υπερβολική σκέψη τους έχει κάνει να περιμένουν το χειρότερο από τις καταστάσεις, ακόμη και αν αυτές είναι φαινομενικά ακίνδυνες.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μια αγχώδης διαταραχή μπορεί να οδηγήσει στην αναβλητικότητα, όπως ο φόβος της κριτικής, ο φόβος για ένα άγνωστο αποτέλεσμα και το αίσθημα ανεπάρκειας ή ανικανότητας.