Η μυκητιασιακή λοίμωξη των νυχιών προκαλείται από ένα μικρόβιο που εισβάλλει στο υπόστρωμα του νυχιού.
Η ονυχομυκητίαση κάνει τα νύχια να γίνουν πολύ παχιά σε, σκληρά, να αλλάξουν χρώμα, να παραμορφωθεί το σχήμα τους και να σπάνε πολύ πιο εύκολα.
Η μυκητίαση των νυχιών προκαλείται από τρεις κύριες κατηγορίες οργανισμών:
-Μύκητες που προσβάλλουν τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια και οι οποίοι τρέφονται από τον ιστό των νυχιών (δερματόφυτα)
-Καντιντίαση των ονύχων
-Μη-δερματόφυτα βακτήρια μούχλας.
Και οι τρεις κατηγορίες οργανισμών προκαλούν πολύ παρόμοια και χρόνια συμπτώματα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να διαχωριστεί η ακριβής αιτία της μόλυνσης μόνο από την οπτική επαφή, αλλά να απαιτείται ειδική ανάλυση του μικροβίου.
Τα δερματόφυτα είναι, μακράν, η πιο κοινή αιτία μυκητιασιακής λοίμωξης των νυχιών σε όλο τον κόσμο. Η καντιντίαση προκαλεί περίπου το 8% των λοιμώξεων και τα μη-δερματόφυτα βακτήρια μούχλας μόλις το 2% των περιπτώσεων ονυχομυκητίαση;
-Ο δερματόφυτος μύκητας Trichophyton rubrum είναι ο πιο κοινός μύκητας που προκαλεί ονυχομυκητίαση.
-Ο μύκητας Trichophyton mentagrophytes προκαλεί συνήθως λευκή επιφανειακή ονυχομυκητίαση, η οποία ωστόσο, πιο σπάνια, μπορεί να οφείλεται και σε βακτήρια μούχλας.
-Τέλος, η καντιντίαση από το βακτήριο Candida albicans είναι η πιο κοινή αιτία της χρόνιας βλεννογονοδερματικής καντιντίασης (νόσος της βλεννογόνου μεμβράνης και του δέρματος) των νυχιών.
Συμπτώματα και σημάδια ονυχομυκητίασης
Η μυκητιασιακή λοίμωξη των νυχιών εκδηλώνεται με συμπτώματα που εξαρτώνται από την αιτία της μόλυνσης και το σημείο που αυτή εμφανίζεται στο νύχι.
-Στην πλευρική ονυχομυκητίαση, η επιφάνεια του νυχιού είναι παχιά και αδιαφανής (θολή), το υπόστρωμα (δέρμα) κάτω από το νύχι παχαίνει και σκληραίνει (υπερκεράτωση), ενώ είναι πιθανό το νύχι να αρχίσει να αποκολλάται από το δέρμα (ονυχόλυση). Το νύχι μπορεί να έχει απόχρωση από λευκή έως καστανή. Η άκρη του νυχιού διαβρώνεται πολύ και σπάει εύκολα.
-Στην εσωτερική ονυχομυκητίαση, η επιφάνεια του νυχιού έχει ένα γαλακτώδη λευκό αποχρωματισμό, αλλά σε αντίθεση με την πλευρική, το νύχι δεν αποκολλάται από το δέρμα. Η περιοχή κάτω από το νύχι (υπωνύχια περιοχή) δεν παχαίνει, ούτε σκληραίνει.
-Η λευκή επιφανειακή ονυχομυκητίαση περιορίζεται στα νύχια. Μικρές, λευκές κηλίδες ή μπαλώματα εμφανίζονται στην επιφάνεια του νυχιού, το οποίο γίνεται τραχύ και σπάει εύκολα.
-Στην υπωνύχια ονυχομυκητίαση, στο νύχι αναπτύσσονται άσπρα στίγματα, ραβδώσεις, ή αποχρωματισμός (λευκονυχία), τα οποία μπορεί να επεκταθούν και σε βαθύτερα στρώματα του νυχιού. Η επιφάνεια του νυχιού γίνεται λευκή κοντά στην επιδερμίδα.
-Στην ολική δυστροφική ονυχομυκητίαση, το νύχι είναι παχύ, αδιαφανές και με κίτρινο-καφέ ή/και πρασινωπό-καφέ έως μαύρη εμφάνιση. Σε αυτή την περίπτωση επηρεάζεται ολόκληρη η επιφάνεια του νυχιού.
-Στην καντιντίαση (Candida albicans), μπορεί να υπάρχουν και επιπλέον συμπτώματα πέρα από το νύχι. Η λοίμωξη μπορεί να συμβεί στα νύχια ποδιών και χεριών, αλλά μπορεί επίσης να μολύνει τον ιστό που περιβάλλει το νύχι. Αναπτύσσεται φλεγμονή σε όλο το νύχι, του οποίου η επιφάνεια του νυχιού μπορεί να αποκολληθεί από το δέρμα (ονυχόλυση). Το υπόστρωμα του νυχιού σκληραίνει (υπερκεράτωση) και η φλεγμονή οδηγεί σε χρόνια βλεννοδερματική νόσο. Τα επηρεαζόμενα δάκτυλα των χεριών ή των ποδιών αρχίζουν να φαίνονται πιο “στρογγυλεμένα” στις άκρες.