Η γαστρεντερίτιδα, όπως όλοι μας γνωρίζουμε, είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη που επηρεάζει το στομάχι και το έντερο.
Τα κύρια συμπτώματα στην γαστρεντερίτιδα περιλαμβάνουν:
- ναυτία
- έμετο
- διάρροια
- κράμπες στο στομάχι και
- κοιλιακό άλγος
Εάν έχετε γαστρεντερίτιδα, ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορεί να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε το στομάχι σας, να αποτρέψετε περαιτέρω επιπλοκές και να ανακάμψετε πιο γρήγορα.
Τρόφιμα και ποτά για όταν έχετε γαστρεντερίτιδα
Κομματάκια πάγου
Σας βοηθούν να λαμβάνετε νερό με αργό ρυθμό. Έτσι το σώμα σας μπορεί να το ανεχθεί καλύτερα στα αρχικά στάδια της νόσου.
Διαυγή υγρά
Τα διαυγή υγρά πέπτονται εύκολα και βοηθούν στην αναπλήρωση των υγρών που χάνονται λόγω της διάρροιας και του εμετού.
Ροφήματα ηλεκτρολυτών
Παρέχουν υγρά και αναπληρώνουν σημαντικά μέταλλα που χάνονται όσο είστε ασθενής.
Τσάι μέντας
Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι η μυρωδιά της μέντας μπορεί να ανακουφίσει τη ναυτία, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με την επίδρασή της συγκεκριμένα στη γαστρεντερίτιδα.
Τζίντζερ
Πολλές μελέτες υποστηρίζουν τη χρήση τζίντζερ για τη μείωση της ναυτίας, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τη χρήση αυτού του βοτάνου για την μείωση της ναυτίας από τη γαστρεντερίτιδα ειδικά.
Σούπες με βάση ζωμούς
Οι σούπες με βάση τον ζωμό αποτελούν ιδανική μετάβαση σε στερεές τροφές, παρέχοντας άφθονα υγρά και ηλεκτρολύτες.
Μπανάνες, ρύζι, σάλτσα μήλου και τοστ
Οι γιατροί συνήθως συνιστούν αυτές τις ήπιες τροφές για στομαχικές διαταραχές, επειδή είναι “απαλές” με το στομάχι.
Ξηρά δημητριακά, κράκερς και κουλούρια
Το σώμα σας μπορεί να ανέχεται καλύτερα τα ξηρά δημητριακά και τα κράκερ και τα κουλούρια κατά τη διάρκεια της νόσου, καθώς είναι εύπεπτα, χωρίς μπαχαρικά και χαμηλά σε λιπαρά και φυτικές ίνες.
Απλά μαγειρεμένες πατάτες
Οι απλές πατάτες χωνεύονται εύκολα και είναι πλούσιες σε κάλιο, έναν σημαντικό ηλεκτρολύτη που μπορεί να εξαντληθεί από τη γαστρεντερίτιδα.
Αυγά
Τα αυγά είναι ήπια για το στομάχι και πλούσια σε πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή.
Πουλερικά και κρέας με χαμηλά λιπαρά
Το σώμα σας μπορεί να ανέχεται καλύτερα άπαχα πουλερικά και κρέατα έναντι τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όταν στομαχικά προβλήματα.
Οι λιτές επιλογές περιλαμβάνουν:
- στήθος κοτόπουλου και γαλοπούλας χωρίς πέτσα
- άπαχος κιμάς από κοτόπουλο, γαλοπούλα και μοσχαρίσιο κρέας
- αλλαντικά με χαμηλά λιπαρά, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα και ζαμπόν
- άπαχα κομμάτια βοείου κρέατος
- χοιρινές μπριζόλες που έχετε κόψει και πετάξει το λίπος
Αποφύγετε το τηγάνισμα του κρέατος και προτιμήστε το ψήσιμο στον φούρνο ή στη σχάρα, για να διατηρήσετε χαμηλά την περιεκτικότητα σε λίπος και να αποτρέψετε την επιδείνωση της στομαχικής σας διαταραχής.