Τα προβλήματα στύσης συνήθως εμφανίζονται σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, ωστόσο όμως μπορούν να επηρεάσουν και νεότερους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η στυτική δυσλειτουργία επηρεάζει το 8% των ανδρών ηλικίας 20-29 ετών και το 11% των ατόμων ηλικίας 30-39 ετών.
Τα δεδομένα υποδηλώνουν επίσης ότι ο αριθμός των ατόμων κάτω των 40 ετών που αναζητούν ιατρική φροντίδα για τη διαταραχή αυξάνεται.
Πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία. Αυτοί μπορεί να είναι είτε σωματικοί, είτε συναισθηματικοί, καθώς και οι δύο είναι σημαντικοί για τη σεξουαλική δραστηριότητα.
Είναι πιθανότερο να εμφανίσετε στυτική δυσλειτουργία σε νεαρότερη ηλικία εάν:
- έχετε άγχος, κατάθλιψη ή αισθήματα ντροπής ή ενοχής για τη σεξουαλική δραστηριότητα
- βιώνετε σημαντικό άγχος, για το σεξ ή για κάτι άλλο
- καπνίζετε
- καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα αλκοόλ
- είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι
- κάνετε καθιστική ζωή
- κάνετε χρήση ναρκωτικών
- λαμβάνετε συμπληρώματα προπόνησης, ενισχυτές τεστοστερόνης ή βοηθήματα στύσης χωρίς ιατρική συνταγή
- λαμβάνετε ορισμένα φάρμακα
Σε οποιαδήποτε ηλικία, η μείωση των επιπέδων του στρες και η συχνότερη άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των προβλημάτων στύσης και στην ενίσχυση της συνολικής υγείας.
Τα συμπτώματα
Ο κύριος ορισμός της στυτικής δυσλειτουργίας είναι η δυσκολία επίτευξης ή διατήρησης μια στύσης που είναι αρκετά σταθερή ή διαρκεί αρκετά για μία σεξουαλική επαφή.
Ένα άτομο με τη διαταραχή μπορεί:
- να έχει στύση, αλλά όχι κάθε φορά που το θέλει
- να έχει στύσεις που δεν διαρκούν όσο επιθυμεί
- να μην μπορεί να έχει στύση
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα περιστασιακά προβλήματα με τις στύσεις είναι συνηθισμένα για τους άνδρες. Ωστόσο, εάν αυτά τα προβλήματα συμβαίνουν τακτικά ή επιδεινώνονται προοδευτικά, μπορεί να πρόκειται για στυτική δυσλειτουργία και το άτομο μπορεί να ωφεληθεί από τη θεραπεία.
Θεραπείες
Η καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση διαφέρει από άτομο σε άτομο – για ορισμένους η αλλαγή παραγόντων του τρόπου ζωής είναι αρκετή για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ενώ για άλλους απαιτείται επαγγελματική αντιμετώπιση, όπως η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.
Κατά τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, ο γιατρός μπορεί να προτείνει τα ακόλουθα:
-Αλλαγές στον τρόπο ζωής
Ένα άτομο μπορεί να ωφεληθεί από:
- Τη διακοπή του καπνίσματος
- Τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ
- Τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους
- Την τακτική άσκηση
- Την υγιεινή διατροφή
- Τη βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας ύπνου
-Συμβουλευτική
Εάν ένα άτομο αισθάνεται ότι το άγχος, το στρες, η κατάθλιψη ή τα προβλήματα σχέσεων παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή – συμπεριλαμβανομένου του σεξ – μπορεί να βοηθηθεί μιλώντας με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.
-Φαρμακευτική αγωγή
Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα που διεγείρουν τη ροή του αίματος στο πέος, βοηθώντας στην επίτευξη στύσης.
Υπάρχουν διάφορα διαθέσιμα φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία, ωστόσο, είναι απαραίτητη η συμβουλή ειδικού, καθώς μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες.
-Αλλαγές σε φάρμακα που λαμβάνονται
Εάν ένας γιατρός διαπιστώσει ότι τα προβλήματα στύσης είναι παρενέργεια μιας φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να συστήσει αλλαγή φαρμάκων ή αλλαγή της δόσης.
Μην κάνετε καμία αλλαγή, ωστόσο, χωρίς να μιλήσετε πρώτα με έναν γιατρό.
-Συσκευές που βοηθούν στη στύση
Είναι μία μέθοδος, κατά την οποία, με συσκευή που τοποθετείται μέσα στο πέος, δημιουργείται κενό αέρος, και αυτό προκαλεί είσοδο αίματος και διόγκωση του πέους. Στη συνέχεια, τοποθετείται ένας δακτύλιος στη βάση του πέους, για να διατηρηθεί η στύση.