Γνωρίζατε πως το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα στο ανθρώπινο σώμα;
Υπάρχει στους μυς, στα οστά, στους τένοντες, στους συνδέσμους, στα όργανα, στα αιμοφόρα αγγεία, στο δέρμα, στο τοίχωμα του πεπτικού συστήματος και σε άλλους συνδετικούς ιστούς.
Μολονότι όμως είναι τόσο σημαντικό, δεν μπορούμε να μετρήσουμε τα επίπεδά του. Εν τούτοις, μπορούμε να καταλάβουμε ότι έχουν αρχίσει να μειώνονται, ώστε να αυξήσουμε την κατανάλωσή του, λέει ειδικός.
Όπως εξηγεί, το κολλαγόνο ελαττώνεται με την πρόοδο της ηλικίας, συμβάλλοντας:
Αν εξαιρέσουμε την ηλικία, η κακή διατροφή είναι η κύρια αιτία που παρουσιάζουμε έλλειψη σε κολλαγόνο, τονίζει.
«Ο οργανισμός δεν μπορεί να παραγάγει κολλαγόνο εάν δεν διαθέτει τα απαιτούμενα συστατικά», ξεκαθαρίζει. Τα συστατικά αυτά είναι πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Να λοιπόν ποια τρόφιμα χρειαζόμαστε.
Ζωμός από κόκκαλα
Όπως εξηγεί η ειδικός, ο ζωμός από κόκκαλα περιέχει το κολλαγόνο από το μοσχάρι, το κοτόπουλο ή τα ψάρια που περιέχει. Όταν βράζουμε τα κόκκαλα δημιουργείται ένα υγρό με έντονο χρώμα που μπορεί να καταναλωθεί αμέσως ή να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή διαφόρων πιάτων.
Οι περισσότερες συνταγές για ζωμό από κόκκαλα απαιτούν να τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για πολλές ώρες. Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από το κόκαλα που χρησιμοποιούμε. Τα μοσχαρίσια, λ.χ., κατά κανόνα χρειάζονται περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι εκείνα του κοτόπουλου ή του ψαριού.
Αν φτιάξετε ζωμό, η ειδικός, συνιστά να προτιμήσετε κόκκαλα από βιολογικά κρέατα, ώστε να μην έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων ή αντιβιοτικών.
Πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές
Για να δημιουργηθεί το κολλαγόνο, ο οργανισμός συνδυάζει διάφορα αμινοξέα. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά υλικά των πρωτεϊνών. Επομένως, για επαρκές κολλαγόνο στον οργανισμό σας πρέπει να τρώτε πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές, όπως:
Για βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι ένα άλλο σημαντικό συστατικό για το κολλαγόνο. Να την καταναλώνετε από φρούτα και λαχανικά, όπως:
Για ψευδάργυρο και χαλκό
Ο ψευδάργυρος και ο χαλκός είναι δύο ακόμα συστατικά απαραίτητα για να παραχθεί κολλαγόνο από τον οργανισμό. Καλές πηγές τους είναι:
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.