Επιστήμονες από τις ΗΠΑ, αναφέρουν πώς πρέπει να «υιοθετήσουμε» οκτώ συγκεκριμένες συνήθειες αν θέλουμε να προστατευθούμε από το εγκεφαλικό, την άνοια και την κατάθλιψη.
Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οκτώ συνήθειες οι οποίες συνιστώνται για καλή καρδιολογική υγεία είναι εξίσου σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου.
Οι οκτώ συνήθειες αποκαλούνται Life’s Essential 8 από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (AHA) και είναι οι εξής:
Η νέα μελέτη έδειξε πως όσοι δεν τις τηρούν στην μέση ηλικία, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν νευρολογικά προβλήματα μεγαλώνοντας.
Η νέα μελέτη
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γέιλ ενέταξαν στη μελέτη τους 316.127 εθελοντές. Κατά την έναρξη της μελέτης είχαν μέση ηλικία 56 ετών.
Οι επιστήμονες έδωσαν βαθμολογίες στους εθελοντές αναλόγως με το πόσο τηρούσαν κάθε μία από τις προαναφερθείσες συνήθειες. Αναλόγως με αυτές τους χώρισαν σε τρεις ομάδες:
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί μία πενταετία. Στόχος ήταν να εξακριβώσουν πόσοι από αυτούς θα ανέπτυσσαν νευρολογικό πρόβλημα, όπως εγκεφαλικό, άνοια ή κατάθλιψη. Όποιος εκδήλωσε οποιοδήποτε από αυτά θεωρήθηκε ότι είχε φτωχή εγκεφαλική υγεία.
Τα ευρήματα
Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, συνολικώς 3.753 από τους εθελοντές (ποσοστό 1,2%) είχαν εκδηλώσει κάποιο από τα προαναφερθέντα προβλήματα.
Επομένως, είχαν φτωχή εγκεφαλική υγεία. Στους ασθενείς αυτούς συμπεριλαμβανόταν:
Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν τους άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, κατάθλιψη και άνοια (π.χ. ηλικία, φύλο), κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι εθελοντές με χαμηλή βαθμολογία στις καλές συνήθειες είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν νευρολογικά προβλήματα.
Αντίστοιχα, όσοι είχαν μέτρια βαθμολογία διέτρεχαν κατά 37% μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σύγκριση με όσους είχαν ιδανικές βαθμολογίες.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως «η υιοθέτηση αυτών των συνηθειών στη μέση ηλικία μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου αργότερα στη ζωή», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Santiago Clocchiatti-Tuozzo, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Γέιλ.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.