Ο εγκέφαλος πρέπει να προστατεύεται πάση θυσία καθώς είναι το πιο σημαντικό όργανο στο ανθρώπινο σώμα.

Εκτός από τον έλεγχο και τον συντονισμό ενεργειών και αντιδράσεων, μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε και να αισθανόμαστε, όλα όσα μας κάνουν ανθρώπους δηλαδή.

Ο ψυχίατρος και ειδικός σε διαταραχές του εγκεφάλου Δρ. Daniel Amen μοιράστηκε τις συνήθειες που πρέπει να αποφεύγουμε για να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας ακμαίο και υγιή.

Ζάχαρη

Η ζάχαρη βλάπτει τον εγκέφαλο επειδή είναι προφλεγμονώδης, αυξάνει δηλαδή τον κίνδυνο φλεγμονής, καθώς και τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Ο ειδικός εξήγησε: «Θα οδηγήσει τελικά σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία διαβρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία σας και θα έχετε χαμηλότερη ροή αίματος στον εγκέφαλό σας. Και αυτό φυσικά είναι κακό».

Καφεΐνη

Η καφεΐνη μειώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, σύμφωνα με τον Δρ. Amen, και έχει γίνει σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και της συρρίκνωσης του εγκεφάλου.

Αν και η συσχέτιση καφεΐνης και άνοιας δεν είναι άμεση στην ερευνητική βιβλιογραφία, ο ειδικός είπε ότι υπάρχει σχέση με την καφεΐνη και τις διαταραχές ύπνου, οι οποίες συνδέονται με την πάθηση.

Τόνισε βέβαια πως ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται αν περιορίζουμε την ημερήσια καφεΐνη σε 100 μιλιγκράμ.

Νικοτίνη

Όπως η καφεΐνη, η εθιστική νικοτίνη μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με μια μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, το κάπνισμα τσιγάρων προκαλεί συρρίκνωση του εγκεφάλου, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης, άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ.

Υπολογιστής/Τηλεόραση/Κινητό

Ο χρόνος που περνάμε «αγναντεύοντας» την οθόνη των συσκευών μας μπορεί επίσης να συμβάλλει στη συρρίκνωση κέντρων του εγκεφάλου, εκφυλίζοντας τους μηχανισμούς ευχαρίστησης και επιβράβευσης.

Ο γιατρός εξήγησε: «Έχετε αυτή τη διπλή περιοχή στον εγκέφαλό σας που ονομάζονται επικλινής πυρήνας, και ανταποκρίνεται στην ντοπαμίνη, προκαλώντας αίσθημα ευτυχίας και ευχαρίστησης, δίνοντας κίνητρο και ώθηση».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συνέχισε λέγοντας ότι οι απανωτές και επαναλαμβανόμενες επιβραβεύσεις που μας δίνει η δραστηριότητα στα social media και οι ψυχαγωγικές εκπομπές τελικά αυξάνουν την αντοχή του οργανισμού στην ντοπαμίνη, κάνοντάς τη λιγότερο δραστική και εμάς πιο δυσθυμικούς.